Tükürük bezi sitolojisinde milan sınıflamasına göre neoplazi riskinin belirlenmesi
Determination of neoplasia risk in salivary gland cytology according to milan classification
- Tez No: 880754
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL BEKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: İnce iğne aspirasyon sitolojisi, 2023 Milan sınıflaması, tükürük bezi, neoplazi riski, Fine needle aspiration cytology, 2023 Milan classification, salivary gland, risk of neoplasia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Tükürük bezi sitolojisi tanılarını kategorize etmek için 2018 yılında oluşturulan Milan sınıflaması 2023 yılında güncellenmiştir. Bu çalışmada 200 tükürük bezi ince iğne aspirasyon sitoloji(İİAS) materyali 2023 Milan sınıflamasına göre yeniden değerlendirilmiş, Milan sınıflaması tanısal kategorileri ile histopatolojik tanılar korele edilerek, her bir tanısal kategorinin neoplazi riskinin belirlenmesi, Milan sınıflamasının sensitivite, spesifite, pozitif pediktif değer, negatif prediktif değer ve tanısal doğruluk değerlerini belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem ve Gereçler: Çalışmaya; Ocak 2009-Haziran 2024 tarihleri arasında histopatolojik tanısı olan toplam 200 adet İİAS materyali dahil edildi. Tüm İİAS'ler 2023 Milan sınıflamasına göre yeniden değerlendirilerek histopatolojik tanıları ile korele edildi. Her bir Milan tanı kategorisi için neoplazi riski (RON) ve malignite riski(ROM) belirlendi. Malignite ve neoplazi için sensitivite, spesifite, pozitif prediktif değer, negatif prediktif değer ve tanısal doğruluk değeri hesaplandı. Ek olarak sitoloji lamlarındaki hücresellik, normal asiner hücre gruplarının varlığı, myoepitelyal hücre varlığı, onkositik hücre varlığı, berrak hücre paterni, skuamöz hücre varlığı, hücresel atipi, lenfoid zemin varlığı, mitoz, nekroz, histiyosit, mukus ve üç boyutlu küme varlığı değerlendirilerek tanı grupları arasındaki farklılık incelendi. Bulgular: İİAS'lerde 2023 Milan sınıflaması kategori dağılımı; 30'u (%15) non-diagnostik (ND), 15'i (%7,5) non-neoplastik (NN), 16'sı (%8) önemi belirsiz atipi (ÖBA), 100'ü (%50) benign neoplazi (BN), 19'u (%9,5) malignite potansiyeli belirsiz neoplazi (MPBTN), 16'sı (%8) malignite şüphesi (MŞ) ve 4'ü (%8) malign (M) olarak belirlendi. Her bir tanı kategorisindeki RON ve ROM sırasıyla; ND için %86,7 ve %3,3,NN için %33,3 ve %13,3, ÖBA için %93,7 ve %0, BN için %99 ve %1, MPBTN için %100 ve %15,8, MŞ için %100 ve %93,7, M için %100 ve %100 olarak belirlendi. İİAS'de Milan sınıflamasının neoplazi için sensitivitesi %96,8, spesifitesi %83,3, pozitif prediktif değeri %98,7, negatif prediktif değeri %66,7, tanısal doğruluk değeri %95,9 olarak saptandı. Non-neoplastik ve neoplastik gruplar arasında hücresellik bulgusu anlamlı farklıyken, değerlendirilen diğer sitomorfolojik bulgular açısından fark saptanmadı. Sonuç: Morfolojik çeşitlilik içeren tükürük bezi neoplazileri İİAS' de tanısal sorun yaratabilir. İİAS materyalinde yoğun hücresellik gözlenmesi neoplazi varlığı için anlamlı bulgudur. 2023 Milan sınıflaması tükürük bezinde neoplastik lezyonların belirlenmesinde yüksek sensitivite, spesivite ve tanısal doğruluğa sahiptir. Her bir tanı kategorisi için belirlediğimiz ROM, tükürük bezi risk tabakalandırmasını vurgulayan Milan Sistemi'nin önerdiği hasta yönetimini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The Milan classification, which was established in 2018 to categorise salivary gland cytology diagnoses, was updated in 2023. In this study, 200 salivary gland fine needle aspiration cytology (FNAC) materials were reevaluated according to the 2023 Milan classification. The aim of this study was to determine the neoplasia risk of each diagnostic category by correlating the diagnostic categories of the Milan classification with histopathological diagnoses, and to determine the sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value and diagnostic accuracy values of the Milan classification. Materials and Method: Between January 2009 and June 2024, a total of 200 FNAC materials with a histopathological diagnosis were included in the study. All FNAs were reevaluated according to the 2023 Milan classification and correlated with histopathological diagnoses. Risk of neoplasia (RON) and risk of malignancy (ROM) were determined for each Milan diagnostic category. Sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value and diagnostic accuracy were calculated for malignancy and neoplasia. In addition, cellularity, presence of normal acinar cell groups, presence of myoepithelial cells, presence of oncocytic cells, clear cell pattern, presence of squamous cells, cellular atypia, presence of lymphoid background, presence of mitosis, necrosis, histiocytes, mucus and three-dimensional clusters on cytology slides were evaluated and the difference between the diagnostic groups was assessed. Results: 2023 Milan classification category distribution in FNACs; 30 (15%) were non-diagnostic (ND), 15 (7.5%) non-neoplastic (NN), 16 (8%) atypia of uncertain significance (AUS), 100 (50%) benign neoplasia (BN), 19 (9.5%) neoplasia of uncertain malignancy potential (SUMP), 16 (8%) suspected malignancy (SM) and 4 (8%) malignant (M). The RON and ROM in each diagnostic category were 86.7% and 3.3% for ND, 33.3% and 13.3% for NN, 93.7% and 0% for AUS, 99% and 1% for BN, 100% and 15.8% for SUMP, 100% and 93.7% for SC, and 100% and 100% for M, respectively. The sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value and diagnostic accuracy of Milan classification for neoplasia were 96.8%, 83.3%, 98.7%, 66.7% and 95.9%, respectively. While the finding of dense cellularity was significantly different between non-neoplastic and neoplastic groups, no difference was found in terms of other cytomorphological findings evaluated. Conclusion: Salivary gland neoplasms with morphological diversity may cause diagnostic problems in FNAC. Intense cellularity in the FNA material is a significant finding for the presence of neoplasia. The 2023 Milan classification has high sensitivity, specificity and diagnostic accuracy in the identification of neoplastic lesions in the salivary gland. Our ROM for each diagnostic category supports the patient management recommended by the Milan System, which emphasises salivary gland risk stratification.