Pozitif psikoloji temelli psiko-eğitim programının üniversite öğrencilerinin sakin benlik, öz-şefkat ve karşılıklı mutluluklarına etkisi: Karma deneysel bir araştırma
The effect of positive psychology-based psycho-educational program on university students' quiet ego, self-compassion and interdependent happiness: A mixed experimental research
  1. Tez No: 880774
  2. Yazar: SÜMEYYE YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN AKÇA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: karma deneysel, karşılıklı mutluluk, öz-şefkat, pozitif psikoloji, sakin benlik, interdependent happiness, mixed experimental, positive psychology, quiet ego, self-compassion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışma pozitif psikoloji temelli bir psiko-eğitim programının beliren yetişkinlik dönemindeki üniversite öğrencilerinin sakin benlik, öz-şefkat ve karşılıklı mutluluk düzeylerine etkisini test etmeyi ve programa katılan bireylerin görüşlerini derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır.Amaca yönelik karma deneysel çalışma süreci takip edilerek önce ön test/son test/izleme testi kontrol gruplu deneysel desende 8 oturumdan oluşan psiko-eğitim programı 13 katılımcıdan (1 erkek, 12 kadın) oluşan deney grubuna uygulanmış, ek olarak deney grubundan oturum günlükleri ve odak grup görüşmesi ile nitel veriler elde edilmiştir. 12 katılımcıdan (3 erkek, 9 kadın) oluşan kontrol grubuna ise bir müdahalede bulunulmamıştır. Nicel veriler; kişisel bilgi formu, Sakin Benlik Ölçeği, Öz-Şefkat Ölçeği-Kısa Formu ve Karşılıklı Mutluluk Ölçeği ile elde edilmiştir. Nicel sonuçlara göre psiko-eğitim programının deney grubundaki katılımcıların öz-şefkat ve karşılıklı mutluluk düzeylerinde olumlu yönde etkili olduğunu ve bu etkinin iki ay sonra yapılan izleme çalışmasında da devam ettiğini göstermiştir. Katılımcıların sakin benlik puanlarının da yükseldiği ancak istatistiksel açıdan anlamlı bir farkın oluşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Kontrol grubunda ise sakin benlik, öz-şefkat ve karşılıklı mutluluk ön test-son test ve izleme testinde anlamlı farklılık bulunmamıştır. Deney grubunun sakin benlik ve öz-şefkat düzeyleri de kontrol grubuna göre son testte anlamlı şekilde daha yüksektir. Nitel sonuçlarda kazanım ve değerlendirme olmak üzere iki ana tema ortaya çıkmıştır. Farkındalık, öz-şefkat, bakış açısında değişim, yeni hedefler, paylaşılan mutluluk, sakinlik, sessizleşen ben, empati ve kabul kategorileri kazanım ana temasını oluşturmaktadır. Değerlendirme ana temasında ise memnuniyet ve öneri/eleştiri kategorileri yer almaktadır. Elde edilen sonuçlar alanyazın ışığında tartışılarak araştırmacılar ve uygulayıcılar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to test the effect of a positive psychology-based psycho-education program on the quiet ego, self-compassion and interdependent happiness levels of university students in emerging adulthood and to examine in depth the opinions of individuals participating in the program. By following the purpose-oriented mixed experimental study process, the psycho- educational program consisting of 8 sessions in an experimental design with a pre-test/post- test/follow-up test control group was applied to the experimental group consisting of 13 participants (1 male, 12 female), and in addition, the session diaries from the experimental group and qualitative data were obtained through focus group interviews. No intervention was made to the control group consisting of 12 participants (3 male, 9 female). Quantitative data; it was obtained by personal information form, Quiet Ego Scale, Self-Compassion Scale-Short Form and Interdependent Happiness Scale. Quantitative results showed that the psycho-educational program had a positive effect on the participants' self-compassion and interdependent happiness levels, and this effect continued in the follow-up study two months later. It was concluded that participants' quiet ego scores also increased, but there was no statistically significant difference. In the control group, no significant difference was found in the pretest-posttest and follow-up test inquiet ego, self-compassion and interdependent happiness. The quiet ego and self-compassion levels of the experimental group were also significantly higher at the post-test than the control group. Two main themes emerged in the qualitative results:acquisition and evaluation. Awareness, self-compassion, change in perspective, new goals, shared happiness, calmness, quieting self/ego, empathy and acceptance categories constitute the main theme of the acquisition. The main theme of evaluation includes satisfaction and suggestion/criticism categories. The results obtained were discussed in the light of the literature and suggestions were made for researchers and practitioners.