Probleme dayalı öğrenmenin ortaöğretim öğrencilerinin robotik kodlama başarıları ve 21. yüzyıl yeterlikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
The effects of problem based learning on secondary school students' robotic coding achievements and 21st century competencies
- Tez No: 880831
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BAŞAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Probleme dayalı öğrenme, robotik kodlama eğitimi, 21. Yüzyıl yeterlikler, Problem based learning, robotic coding education, 21st Century competencies
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 345
Özet
Yapılan araştırmanın amacı, probleme dayalı öğrenme (PDÖ) ve geleneksel öğretim (GÖ) yöntemlerinin ortaöğretim öğrencilerinin robotik kodlama başarıları ve 21. Yüzyıl yeterlikleri üzerine etkilerini belirlemek ve karşılaştırmaktır. Çok aşamalı karma araştırma yöntemine göre desenlenen çalışmanın nicel boyutunda tarama araştırması yöntemi ve yarı deneysel araştırma yöntemi, nitel boyutunda anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Esenyurt ilçesinde bulunan bir Anadolu Lisesinde 10. Sınıf düzeyinde öğrenim gören 128 öğrenci oluşturmuştur. Ders dışı etkinlikler kapsamında 4 hafta boyunca yürütülen deneysel müdahale sürecinde, araştırmacı tarafından geliştirilen özgün senaryolar, çalışma yaprakları ve tasarım görevleri kullanılmıştır. Nicel verilerin çözümlenmesi sonucunda PDÖ yönteminin robotik kodlama başarısı üzerinde 1.005 değerinde ve yüksek düzeyde, 21. yüzyıl 4C becerileri üzerinde 0.813 değerinde ve yüksek düzeyde genel etki büyüklüğünün bulunduğu görülmüştür. Nitel verilerin çözümlenmesi sonucunda öğrencilerin robotik kodlama etkinliklerine ilişkin; (1) en çok teknoloji alanına ilgi duyma (%78.13) nedeniyle katıldıkları, (2) en çok araştırmaya ve sorgulamaya yönlendirme (%78.13) nedeniyle faydalandıkları ve (3) en çok kaynaklara erişim (%53.13) noktasında zorlandıkları anlaşılmıştır. Yapılan araştırma sonuçlarının, bilgi ve beceri bütünleşmesini içeren yeterlik temelli öğrenme etkinliklerinin yaygınlaşmasına, böylece gerçek yaşamda karşılaştıkları sorunlara kayıtsız kalmayan, örgütlü biçimde akılcı çözümler üretebilen nesillerin yetiştirilmesine katkıda bulunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine and compare the effects of problem based learning (PBL) and traditional teaching (TT) methods on high school students' robotic coding and 21st Century competencies. The study was designed according to the multi-stage mixed research method, by using survey research method and quasi-experimental research method in the quantitative dimension and survey technique in the qualitative dimension. The study group of the research consisted of 128 students attending at the 10th grade level at an Anatolian High School in the Esenyurt district of Istanbul in the 2021-2022 academic year. During the experimental intervention process, which was carried out for 4 weeks within the scope of extracurricular activities, original scenarios, worksheets and design tasks developed by the researcher were used. As a result of the analysis of the quantitative data, it was seen that the PBL method has a high level general effect size of 1.005 on robotic coding success and a high level general effect size of 0.813 on 21st century 4C skills. As a result of the analysis of qualitative data, regarding students' robotic coding activities; it was understood that (1) they participated mostly because of their interest in the field of technology (78.13%), (2) they benefited most because it led them to research and questioning (78.13%), and (3) they had the most difficulty in accessing resources (53.13%). The results of the research conducted; it is expected to contribute to the spread of competency-based learning activities that include the integration of knowledge and skills, thus raising generations that are not indifferent to the problems they encounter in real life and can produce rational solutions in an organized manner.