Gözpınarı-Deveboyu-Esence yöresi (Göksun-Kahramanmaraş)'nin jeolojisi ve petrografisi
Geology and petrography of the Gözpınarı-Deveboyu-Esence (Göksun-Kahramanmaraş) areas
- Tez No: 95542
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET İŞLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksekova ofiyoliti, Esence granitoidi, Mafik Mikrogranüler Enklav (MME), Aplitik dayk, Arenalaşma, Yüksekova ophiolite, Esence granitoids, Mafic Microgranular Enclave (MME), Aplitic dike, Arenatization
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Kahramanmaraş iline bağlı Göksün- Afşin ilçeleri arasında yeralan inceleme alanında yapılan jeolojik, petrografik ve jeokimyasal çalışmalarda bölgede yeralan ofiyolitik ve granitoidik kayaçlann detaylı incelemeleri yapılmış ve bölgesel jeoloji içerisindeki konumlan ortaya konmuştur. Bu çalışmalar sonrasında Üst Kretase yaşlı Yüksekova ofiyoliti ve Esence granitoidi, Pliyosen yaşlı Ahmetçik formasyonu ve Kuvaterner yaşlı Alüvyon birimleri ayırtlanmıştır. Yüksekova ofiyoliti tabandan itibaren ultramafik kümülatlar, gabroyik kümülatlar, levha dayk kompleksi ve volkanik kayaçlardan oluşan düzenli bir istife sahiptir. Bu ofiyolitler Esence granitoidi (Mafîk Mikrogranüler Enklav (MME) içeren granodiyorit ve aplitik dayk içeren, arenalaşma gösteren mikrogranodiyoritler) tarafından kesilmektedir. Esence granitoidi I tipi subalkalen ve kalkalen karakterde ve Çarpışma sonrası (Post- COLG) bir granitoiddir.
Özet (Çeviri)
In this study, geological, petrographical and geochemical features of the ophidine and granitic rocks located in the area between Göksün and Afşin (Kahramanmaraş) have been investigated. Tectonic significance of the rock units have also been evaluated in the regional geology. Late Cretaceous Yüksekova ophiolite, Esence granitoids, Pliocene Ahmetçik formation and Quaternary Alluvium units have been distinguished during this study. Yüksekova ophiolite comprises, in an ascending order; ultramafic-mafic cumulates, sheeted dike complex and volcanic rock units. This ophiolite is intruded by the Esence granitoids which is characterized by the granodiorites containing mafic microgranular enclaves (MME) and the microgranodiorites showing arenatization and intruded by aplitic dikes. This acidic intrusion, as a whole, is represented by Post -Collisional, I type calcalkaline granitoids.