İçel-Tarsus-Çamlıyayla linyitlerinin kül ve kükürtten arındırılması
Cleaning of ash and sulphur contents of İçel-Tarsus-Çamlıyayla
- Tez No: 88092
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Lignite Processing, Organic Sulphur, Pyritic Sulphur
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
-IV- öz YÜKSEK LÎSANS TEZİ IÇEL-TARSUS-ÇAML1YAYLA LİNYİTLERİNİN KÜL VE KÜKÜRTTEN ARINDIRILMASI ÇALIŞMALARI AHMET ŞEREF AYKAMIŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mehmet YILDIRIM Yıl : 1998 Sayfa :82 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Mehmet YILDIRIM : Prof. Dr. Mesut ANİL Doç. Dr. Oktay BAYAT Bu tezde, ana problem olarak, İçel-Tarsus-Çamhyayla Linyitleri'nde kül ve kükürt oranının ne ölçüde azaltılabileceği araştırılmıştır. Deneylerde kullanılan numuneler, toz ve parça şeklinde iki tipte olup, toz numuneler çeşitli tane-boyutlarına ayrılarak sırasıyla Jig, Ağır Ortam ve Flotasyon işlemlerine tabi tutulmuştur. Yapılan kimyasal analizlerde elde edilen en iyi sonuçlar; Jig ile yapılan deneylerde elde edilen temizlenmiş ürünün kimyasal analizleri sonucu organik kükürt % 1.48 S' e ve kül ise % 18.35'e düşürülmüştür. Bu temizleme sonucu kaloriftk değer 2219 K.cal/kg'dan 2690 K.cal/kg'ma yükselmiştir. Ağır Ortam ile yapılan 1.5 gr/cm3 'lük ortamda deneylerden elde edilen temizlenmiş kömürün kimyasal analizleri sonucu organik kükürt oranında %34 S'e, kül oranında ise %52'ye varan bir düşme olmuştur. Kalorifik değer ise 2219 K.cal/kg'dan 2339 K.cal/kg'ma yükselmiştir. Flotasyon testlerinde ise % 15 katı yoğunluğunda yapılan denemelerde organik kükürt oranında %32'ye, kül oranında %39'a varan bir düşme olmuştur. Kalorifik değer ise 2219 K.cal/kg'dan 3179 K.cal/kg'ma yükselmiştir Anahtar Kelimeler : Linyit Zenginleştirme, Organik Kükürt, Piritik Kükürt
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS CLEANING OF ASH AND SULPHUR CONTENTS OF IÇEL-TARSUS-ÇAML1YAYLA AHMET ŞEREF AYKAMIŞ DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES OF UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Asst. Prof. Mehmet YILDIRIM Year : 1998 Pages : 82 Jury : Asst. Prof. Mehmet YILDIRIM : Prof. Mesut ANİL : Assoc. Prof. Oktay BAYAT In this thesis, as a main problem, reduction of sulphur and the ash contents of icel-Tarsus-Camhyayla Lignites were investigated. The samples which we used in experiments, were in the powder form. The samples were divided in various particle size fractions in Jig, Heavy Media and Flotation methods. The best results obtained from the chemical analysis; Jig experiments for cleaning process, the third sample's, organic sulphur value decreased to 1.48 and the ash contents value decreased to 18.35. The calorific value was increased from 2219 to 2690 Kcal/kg. And in Heavy Media Vessels experiments, the sample values in 1.5 gr/cm3 density, organic sulphur value decreased % 34 and ash value decreased % 52. The calorific value was increased from 2219 to 2339 Kcal/kg. In the flotation experiments, where the solid content was % 15, the organic sulphur and ash content were decreased % 32 and %39 respectively. As the result of the flotation experiment, the calorific value was increased from 2219 to 3 179 Kcal/kg.