Sosyal onay ihtiyacının değişimi sürecinde sosyal medyanın rolü
The role of social media in the change of social approval
  1. Tez No: 880941
  2. Yazar: FİGEN KAYIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KOÇAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Psikoloji, Sosyoloji, Public Relations, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Kullanımı, Sosyal Onay İhtiyacı, Genç Bireyler, İnternet Kullanımı, Social Media Use, Social Approval Need, Young Individuals, Internet Use
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Sosyal onay ihtiyacı, başkaları tarafından beğenilme ve takdir edilme istediğidir. Bu çalışma sosyal medya kullanımının sosyal onay ihtiyacının giderilmesinde nasıl bir rolü olduğunu ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırmaya 606'sı kadın 418'i erkek olmak üzere toplamda 1024 kişi katılmıştır. Katılımcıların çoğunluğu sosyal medyayı her gün düzenli ve 5 yıldan daha fazla süredir kullanmaktadır. En çok kullanılan ve keyifli zaman geçirilen sosyal medya uygulaması Instagram'dır. Araştırma bulgularına göre; sosyal medyada fikirler özgürce ifade edebilmekte, sosyal medyada beğeni almamak veya olumsuz yorum almak bireyleri üzmektedir. Bununla birlikte sosyal medya paylaşımların beğenilmesinin önemli olduğu bulgulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre sosyal medya kullanım düzeyi ile sosyal onay ihtiyacı arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki vardır. Uzun süreli sosyal medya kullanımının sosyal onay ihtiyacını artırdığı bulgulanmıştır. Sosyal medya kullanımı sosyal onay ihtiyacını etkilemektedir. Araştırma nicel bir araştırmadır. Araştırmanın verileri çevrimiçi anket tekniği ile toplanmıştır. Veriler SPSS 25 programında analiz edilmiştir. Araştırmanın etik kurul izni alınmıştır. Anket formunda bilgilendirilmiş onam yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The need for social approval is the desire to be liked and appreciated by others. This study was prepared to reveal the role of social media use in fulfilling the need for social approval. A total of 1024 people, 606 women and 418 men, participated in the study. The majority of the participants have been using social media regularly every day and for more than 5 years. Instagram is the social media application that is used the most and where people spend the most enjoyable time. According to the findings of the research; opinions can be expressed freely on social media, and individuals are upset when they do not receive likes or negative comments on social media. In addition, it was found that liking social media posts is important. According to the findings obtained from the research, there is a significant positive relationship between the level of social media use and the need for social approval. It was found that long-term social media use increases the need for social approval. Social media use affects the need for social approval. The research is a quantitative research. The data of the study were collected by online survey technique. The data were analyzed in SPSS 25 program. Ethics committee permission was obtained. Informed consent was included in the questionnaire form.