Sakız enginar çeşidinde (Cynara scolymus) döllenme biyolojisi ve kendileme yoluyla tohum elde edilmesi
Reproductive biology studies of globe artichoke (Cynara scolymus L. cv. sakız) and seed production by selfing
- Tez No: 88096
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN ETİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cynara scotymus, tozlanma, döllenme, tohum
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ SAKIZ ENGİNAR ÇEŞİDİNDE {Oynara scolymus L.) DÖLLENME BİYOLOJİSİ VE KENDİLEME YOLUYLA TOHUM ELDE EDİLMESİ DAVUT KELEŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. SİNAN ETİ Yıl: 1998, Sayfa: 94 Jüri: Prof. Dr. Sinan ETİ Prof. Dr. Kazım ABAK Doç. Dr. Saadet BÜYÜKALACA ÖZ Bu araştırma, 1996 vel997 yıllarında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü' ndc yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, enginarda (Cynanı scolymus L.) tohum elde edilmesinde karşılaşılan döllenme biyolojisi ile ilgili sorunlarım incelenmesidir. Denemede bir yerli çeşidimiz olan Sakız enginar çeşidi kulamlmıştır. Bu çeşide ait bitkilerde 1. ve 2. başlarda kontrol, izolasyon, kendileme ve çiçek tozu ilaveli kendileme uygulamaları yapılmıştır. Ayrıca çiçek tozu üretim miktarı, canlılık yüzdesi ve çimlenme yetenekleri incelenmiştir. En yüksek tohum sayısı 1996 ve 1997 yıllarında (48.37 ve 22.10 tohum/baş) çiçek tozu ilaveli kendileme uygulamasında elde edilmiştir. 1996 yılında 1 Temmuztarihinden sonra yapılan uygulamalardan ve 1997 yılında ikinci başlarda yapılan tüm uygulamalardan tohum elde edilememiştir. Çiçek tozu olgunlaştıktan yaklaşık 7-9 gün sonra dişicik tepesi reseptif hale gelmekte (protandry), bundan dolayı yabancı tozlanmaya eğilim artmakta ve bu da tohumla üretimi zorlaştırmaktadır. Canlılık düzeyleri yüksek bulunduğu halde, çiçek tozlarında çimlenme sağlanamamıştır. Çiçek tozlarının oda koşullarında 7-9 gün canlılıklarını sürdürdükleri belirlenmiştir. Bir çiçekçikte çiçek tozu üretim miktarı, 1996 yılında 32 873, 1997 yılında ise 27 341 adet olarak belirlenmiştir. Dişicik tepesinde çimlenme ilk tozlamadan 7 gün sonra gerçekleşmiş, zigot ise yaklaşık 1 1 gün sonra oluşmuş ve ilk bölünmeye yaklaşık 20 gün sonra başlamıştır. Sağlıklı bir embriyo tozlanmadan sonra 55-60 günde oluşmuştur. Elde edilen tohumlarda 1996 yılında % 41, 1997 yılında ise % 35 oranında çıkış meydana geldiği saptanmıştır. Tohumların çıkış süreleri ise sırasıyla 22.15 ve 20.05 gün olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS REPRODUCTIVE BIOLOGY STUDIES OF GLOBE ARTICHOKE (Cynara scolymus L. ev. Sakız) AND SEED PRODUCTION BY SELFtNG DAVUT KELEŞ DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr.Sinan ETÎ Year: 1998 Pages: 94 Jury: Prof. Dr. Sinan ETİ Prof. Dr. Kazım AB AK Doç. Dr. Saadet BÜYÜKALACA ABSTRACT This study was carried out in Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Çukurova during 1997-1998. This study was aimed at determining reproductive biology problems of globe artichoke during seed formation. Local variety“Sakız”was used as plant material. Control, isolation, self-pollination and self pollination with additional pollen treatments were performed to the first and second heads of plants. Pollen production, viability and germination were also tested. Outcome of this study showed that, the highest number of seeds was obtained from pollination with 'additional pollen treatment' in both year which were 48.37 number/head in 1996 and 22.10 number/head in 1997. IllSeed yield was not obtained from the applications realized after the 1st 1996 also from the second generation heads of 1997. Stigma became receptive 7-9 days after the delicence (protandry) and therefore tendency towards cross fertilization and subsequently difficulty in seed production increased. Although viability rates of pollen was found to be high, germination was not observed. The pollen remained alive 7 to 9 days without storage. The pollen production rate was found to be 32.873 in 1996 and 27.341 in 1997. Pollen germinated on the stigma seven days after pollination. The zygot was formed after 1 1 days and the first divisions took place after approximately 20 days. Healthy, mature embryos formed 55-60 days after pollination. The emergence rates of the seeds obtained were 41% in 1996 and 35 % in 1997 and the emergence periods were found to be as 22.15 days in 1996 and 20.05 days in 1997. Key Words : Cynara scolymus, pollination, fertilization, seed. IV