Çözüm odaklı yaklaşımın emzirme öz-yeterliğine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of solution-focused approach on breastfeeding self-efficacy: Randomized controlled study
  1. Tez No: 881112
  2. Yazar: ESRA NUR KABAKCI TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÇAĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Emzirme, Öz yeterlik, Çözüm odaklı yaklaşım, Breastfeeding, Self-sufficiency, Solution-oriented approac
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kadınlara uygulanan çözüm odaklı yaklaşımının emzirme başarısı ve emzirme öz yeterliği üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırma ön test- son test kontrol gruplu randomize kontrollü çalışmadır. Araştırma Ekim 2022- Aralık 2023 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum servisinde yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini 80 kadın (Müdahale: 40, Kontrol: 40) oluşturmuştur. Veriler Postpartum dönem veri toplama formu, Emzirme Öz yeterliği Ölçeği-Kısa Formu, LATCH Emzirme Tanılama Ölçüm Aracı kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS paket programı ile yapılmıştır. Bulgular: Müdahale grubundaki katılımcıların LATCH ölçeği puanının ön test puan ortalamasının 7,92 ± 1,25, son test puan ortalamasının 9,49 ± 1,13, kontrol grubundaki katılımcıların ön test puan ortalamasının 7,78 ± 1,24, son test puan ortalamasının 8,20 ± 1,27 olduğu saptanmıştır. Çözüm odaklı yaklaşımın programının uygulandığı müdahale grubunun emzirme öz yeterliği ölçeği ön test puan ortalamasının 42,72 ± 3,51, son test puan ortalamasının 59,36 ± 3,17, kontrol grubunun ise ön test puan ortalamasının 40,74 ± 5,29, son test puan ortalamasının 47,42 ± 7,32 olduğu görülmüştür. Müdahale grubunun son test LATCH Ölçeği ile EÖYÖ arasında yüksek düzeyde pozitif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır (p=0,00). Müdahale grubunda İlk 30 dakika içinde emzirme durumu ile LATCH ve EÖYÖ ölçeği arasında anlamlı ilişki görülmüştür. İlk 30 dakika içinde emzirenlerin ölçek puanları daha yüksek bulunmuştur. Emzirme sonuçlarına bakıldığında müdahale grubunun ilk 6 ay anne sütü verme oranının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç: Çözüm odaklı yaklaşımın emzirme başarısı ve emzirme öz yeterliğini arttırmada etkili bir yaklaşımdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to determine the effect of a solution-focused approach applied to women on breastfeeding success and breastfeeding self-efficacy. Method: The research is a randomized controlled study with a pretest-posttest control group. The research was conducted between October 2022 and December 2023 at Eskişehir Osmangazi University Health Practice and Research Hospital, Gynecology and Obstetrics service. The sample of the study consisted of 80 women (Intervention: 40, Control: 40). Data were collected using the Postpartum period data collection form, Breastfeeding Self-Efficacy Scale-Short Form, and LATCH Breastfeeding Diagnostic Measurement Tool. Data analysis was done with the SPSS package program. Results: The pretest mean LATCH scale score of the participants in the intervention group 7.92 ± 1.25, the mean posttest score 9.49 ± 1.13, the pretest mean score of the participants in the control group 7.78 ± 1.24, the mean post-test score 8.20 ± 1.27. The breastfeeding self-efficacy scale pre-test mean score of the intervention group, to which the solution-focused approach program apply, 42,72 ± 3.51, the post-test mean score 59.36 ± 3.17, and the pre-test mean score of the control group 40.74 ± 5.29, The post-test mean score 47.42 ± 7.32. A highly positive and significant relationship was found between the post-test LATCH Scale of the intervention group and the EMSS (p=0.00). In the intervention group, a significant relationship was observed between breastfeeding status in the first 30 minutes and the LATCH and EEMS scales. Scale scores were found to be higher in those who breastfed within the first 30 minutes. Considering the breastfeeding results, it was found that the intervention group had a higher rate of breastfeeding in the first 6 months. Conclusion: The solution-focused approach is an effective approach to increasing breastfeeding success and breastfeeding self-efficacy.