Klinik ortamlarda akademik ebelik ölçeği: Türkiye'de ebelik öğrencileri ile yapılan bir geçerlik ve güvenirlik çalışması
Academic midwifery scale in clinical settings: a validity and reliability study conducted with midwifery students in Turkey
  1. Tez No: 881179
  2. Yazar: ÖZNUR ŞİMŞEK BULGULU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZELİHA ÖZŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik ebelik, Klinik değerlendirme, Geçerlilik ve güvenirlik, Academic midwifery, Clinical evaluation, Validity and reliability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu araştırma klinik ortamlarda akademik ebeliği değerlendiren 'Klinik Ortamlarda Akademik Ebelik Ölçeği' adlı ölçme aracının Türkçe geçerlik güvenirliğini yapmak amacı ile gerçekleştirildi. Materyal ve Metot: Metodolojik olarak yürütülen bu çalışma iki kamu üniversitesinin Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde eğitim gören ebelik öğrencileri üzerinde Mart-Nisan 2023 tarihleri arasında yürütüldü. Klinik Ortamlarda Akademik Ebelik Ölçeği'nin Türkçe uyarlama çalışması dil geçerliliği, kapsam geçerliliği ve pilot uygulama olarak üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Daha sonra yapı geçerliliğini sağlamak amacıyla Kaiser-Meyer-Olkin, Açıklayıcı Faktör Analiziyle (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA), güvenirliğini sınamak amacıyla Cronbach's Alpha iç tutarlılık katsayısı, madde toplam korelasyonu, iki yarıya bölme metodu kullanıldı. Bulgular: Çalışmada kullanılmış olan 10 maddeden oluşan ölçeğin geçerlik durumu için yapılmış olan AFA neticesinde faktör yükü 0.30' un altında olan madde olmadığı saptandı. Yapılan DFA analizi Klinik Ortamlarda Akademik Ebelik Ölçeği'nin belirlenen tek faktörlü yapısını desteklemiş ve uyum indekslerinin yeterli düzeyde olduğu saptandı. 10 maddelik tek alt boyuttan oluşan bir ölçek elde edilmiştir. Cronbach's Alpha iç tutarlık katsayısı 0.974 şeklinde belirlendi. Bunun yanı sıra, ölçeğin madde toplam korelasyonu yüksek değere sahipti. Sonuç: Sonuç olarak, Türk kültüründe klinik ortamlarda akademik ebeliği ölçen geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı elde edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was carried out with the aim of testing the Turkish validity and reliability of the measurement tool called 'Academic Midwifery in Clinical Environments Scale', which evaluates academic midwifery in clinical settings. Materials and Methods: This methodological study was conducted between March and April 2023 on midwifery students studying at the Faculty of Health Sciences of two public universities. The Turkish adaptation study of the Academic Midwifery Scale in Clinical Environments was carried out in three stages: language validity, content validity and pilot application. Then, Kaiser-Meyer-Olkin, Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) were used to ensure construct validity, and Cronbach's Alpha internal consistency coefficient, item-total correlation, and split-half method were used to test reliability. Results: As a result of the EFA conducted for the validity of the scale consisting of 10 items used in the study, it was determined that there were no items with a factor loading below 0.30. The CFA analysis supported the determined single-factor structure of the Academic Midwifery Scale in Clinical Environments and it was determined that the fit indices were at a sufficient level. A scale consisting of 10 items and a single sub-dimension was obtained. Cronbach's Alpha internal consistency coefficient was determined as 0.974. In addition, the item-total correlation of the scale had a high value. Conclusion: As a result, a valid and reliable measurement tool was obtained that measures academic midwifery in clinical settings in Turkish culture.