Malatya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çalışanlarının iletişim becerilerinin incelenmesi
Investigation of communication skills of Malatya Provincial Directorate of Youth and Sports employees
  1. Tez No: 881245
  2. Yazar: FERAT BİRKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, İletişim becerileri, Örgütsel iletişim, Yazılı ve sözlü iletişim, Communication, Communication skills, Organizational communication, Written and verbal communication
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: İnsanlar, her kurumun en önemli varlığıdır ve çalışanların güçlü iletişim becerilerine sahip olmaları, onların mutluluğunu artırırken kurumların daha nitelikli hizmet vermelerine neden olur. Etkili iletişim becerileri doğal olarak sahip olunan bir yetenek değildir; bu beceriler sonradan öğrenilebilir ve geliştirilebilir. Çalışmanın amacı, Malatya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çalışanlarının iletişim becerilerinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmada nicel araştırma modellerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2022 yılı Malatya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde çalışan 870 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise seçkisiz olarak belirlenmiş. Malatya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün 182 çalışanı oluşmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Korkut tarafından geliştirilen“İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği (İBDÖ)”nden yararlanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS istatistik paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş, medeni durum ve kurumdaki görev değişkeni arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu, cinsiyet, eğitim düzeyi, çalışma süresi değişkeni ile iletişim becerileri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Sonuç: Malatya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çalışanlarının yaş, medeni durum ve kurumdaki görev değişkenlerinin iletişim becerileri üzerinde etkili olmadığı, ancak cinsiyet, eğitim düzeyi, çalışma süresi değişkenlerinin de iletişim becerileri üzerinde etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Objective: People are the most important asset of any organization and having strong communication skills in employees increases their happiness and leads to better quality services. Effective communication skills are not a natural ability; these skills can be learned and developed later. The aim of the study is to examine the communication skills of the employees of Malatya Provincial Directorate of Youth and Sports. Material and Method: Survey model, one of the quantitative research models, was used in the study. The population of the study consists of 870 people working in Malatya Provincial Directorate of Youth and Sports in 2022. The sample of the research was determined randomly. It consisted of 182 employees of Malatya Provincial Directorate of Youth and Sports. In the study, the“Communication Skills Assessment Scale (CSAS)”developed by Korkut was used as a data collection tool. SPSS statistical package program was used to analyze the data. Results: It was determined that there was a statistically significant difference between the participants' age, marital status and position in the organization, while there was no statistically significant difference between gender, education level, working time and communication skills. Conclusion: We can say that the variables of age, marital status and position in the organization are not effective on the communication skills of the employees of Malatya Provincial Directorate of Youth and Sports, but the variables of gender, education level and working time are effective on communication skills.