The role of analytical procedures in revealing creative accounting practices: An empirical study in audit companies in Istanbul
Yaratıcı muhasebe uygulamalarının ortaya çıkarılmasında analitik prosedürlerin rolü: İstanbul'daki denetim şirketlerinde ampirik bir çalışma
- Tez No: 881258
- Danışmanlar: PROF. DR. ARMAN AZİZ KARAGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Muhasebe, Denetim, Analitik Prosedürler, Creative Accounting, Audit, Analytical Procedures
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Muhasebe bilgilerinin bütünlüğünü tehdit eden yaratıcı muhasebe uygulamaları, Enron ve WorldCom gibi büyük şirketlerin çökmesine neden olmuştur. Bu olaylar, finansal bilgi kullanıcıları arasında endişelere yol açarak, bu tür uygulamalarla yüzleşmek ve uygulamaları sınırlamak için çözümler gerektirmiştir. Denetim mesleği, en önemlileri analitik prosedürler olan bir dizi denetim prosedürüne dayanarak finansal bilgilerin güvenilirliğinin doğrulanmasında ve bu uygulamaların aşılmasında oynadığı önemli rol nedeniyle bu alanda büyük bir sorumluluğa sahiptir. Muhasebe bilgilerinin bütünlüğünü tehdit eden yaratıcı muhasebe uygulamaları, Enron ve WorldCom gibi büyük şirketlerin çökmesine neden olmuştur. Bu olaylar, finansal bilgi kullanıcıları arasında endişelere yol açarak, bu tür uygulamalarla yüzleşmek ve uygulamaları sınırlamak için çözümler gerektirmiştir. Denetim mesleği, en önemlileri analitik prosedürler olan bir dizi denetim prosedürüne dayanarak finansal bilgilerin güvenilirliğinin doğrulanmasında ve bu uygulamaların aşılmasında oynadığı önemli rol nedeniyle bu alanda büyük bir sorumluluğa sahiptir. Çalışmada yaratıcı muhasebe ve mali tablolardaki türlerinin yanı sıra analitik prosedürlerin önemi tanıtılmaktadır. Çalışmada ayrıca İstanbul'daki denetçilerin yaratıcı muhasebe uygulamalarının tespitinde bu prosedürlerin etkinliğine ilişkin görüşleri özel olarak hazırlanmış bir anket kullanılarak değerlendirilmiş ve çalışma sonuçları denetçilerin analitik prosedürlerin etkinliği konusunda hemfikir olduklarını göstermiştir. Çalışmada, yaratıcı muhasebe uygulamalarının denetim mesleği için bir zorluk oluşturduğu, denetçilerin dikkatli olmasını ve bunları ortaya çıkarmada analitik prosedürler gibi farklı etkili yöntemler kullanması gerekliliği sonucuna varılmıştır. Çalışmanın sonucunda, denetçilerin yaratıcı muhasebe uygulamalarının yeni yöntemleri ve bunlarla başa çıkma yolları konusunda sürekli eğitime ihtiyaç duydukları belirtilmektedir. Bu bağlamda analitik prosedürlerin önemi ve denetçilerin teknolojiyi kullanma yeteneklerinin geliştirilmesi ihtiyacı vurgulanmaktadır. Yaratıcı muhasebe ile başa çıkmada, finansal tablo kullanıcıları, muhasebeciler ve denetçiler için farkındalığın artırılmasında düzenleyici kurumların rolünün önemine dikkat çekilmektedir.
Özet (Çeviri)
Creative accounting practices, which threaten the integrity of the accounting information, have resulted in the collapse of major companies such as Enron and WorldCom. These events have raised concerns among financial information users, necessitating solutions to confront and limit such practices. The auditing profession has a great responsibility in this field due to the important role it plays in verifying the credibility of financial information and overcoming these practices, based on a number of auditing procedures, the most important of which are analytical procedures. The study introduces creative accounting and their forms in financial statements, as well as the importance of analytical procedures. The study also evaluated the opinions of auditors in Istanbul about the effectiveness of these procedures in detecting creative accounting practices using a specially prepared questionnaire, the results of which showed that the auditors agreed on the effectiveness of the analytical procedures. The study concluded that creative accounting practices pose a challenge to the auditing profession, requiring auditors to be vigilant and use different effective methods to detect them, such as analytical procedures. As a result of the study, it is stated that auditors need continuous training on new methods of creative accounting practices and ways to deal with them. In this context, the importance of analytical procedures and the need to improve auditors' ability to use technology are emphasized. It highlights the importance of the role of regulatory bodies in raising awareness for financial statement users, accountants and auditors in dealing with creative accounting.