Antalya piyasasında satılan dondurmaların hijyenik kalitesi ve kimyasal özellikleri
Hygienic quality and chemical properties of ice-cream sold in Antalya region
- Tez No: 88136
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YAYGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ice-cream, microbiological properties, chemical quality
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
/ / u öz ANTALYA PİYASASINDA SATILAN DONDURMALARIN HİJYENİK KALİTESİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Gülçin ŞATIR Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Eylül 1998- viii+ 57 sayfa Bu çalışmada, 69 adet dondurma örneğinde bulunan toplam canlı, koliform grubu bakteri ve gıda zehirlenmesine sebep olabilecek Escherichia coli ve Staphylococcus aureus bakterileri ile maya-küf sayıları tespit edilmiş, ayrıca dondurmaların kimyasal bileşimi belirlenmiştir. Araştırmada incelenen dondurmaların %49.27' sinin TS 4265 Dondurma Standardında belirtilen toplam bakteri sayışım aştığı, %88.40'ında koliform bakteri, %69.56'sında Escherichia coli ve %49.27'sinde Staphylococcus aureus bakterilerinin bulunduğu saptanmıştır. Ayrıca örneklerin tamamında çok fazla sayıda maya-küf bulunduğu belirlenmiştir. Dondurma örneklerindeki ortalama değerler kurumadde %32.07, yağ %2.2, toplam şeker %27.15, indirgen şeker %4.70, sakkaroz %22.73 ve hacim genişlemesi %73.47 olarak bulunmuştur. Araştırma sonucu elde edilen veriler değerlendirildiğinde, incelenen dondurma örneklerinin genellikle hijyenik kalitelerinin istenilen düzeyde olmadığı, üretimde ilkel ve hijyenik olmayan yöntemler kullanıldığı ve bu yüzden de dondurmaların halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturabileceği tespit edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Dondurma, mikrobiyolojik özellik, kimyasal kalite JÜRİ: Prof. Dr. Hasan YAYGIN Doç. Dr. Sevda KILIÇ Yrd. Doç. Dr. Zafer ALPKENT
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYGIENIC QUALITY AND CHEMICAL PROPERTIES OF ICE CREAM SOLD IN ANTALYA REGION Gülçin ŞATIR Master Thesis, Food Engineering Department September 1998- viii+57 page The aim of this study is to determine hygienic quality and chemical properties of ice-cream sold in Antalya region. Collected 69 ice-cream samples were analyzed in terms of total plate count, coliforms and Escherichia coli and Staphylococcus aureus which causes food poisoning and mold and yeast. In addition to this, some important chemical properties were also determined. It is found that, according to TS 4265, 49.27% of sample was out of the standart limits in terms of total plate count. Simultaneously, 88.40% of samples contains coliforms and 69.56% samples contains Escherichia coli and 49.27%) contains Staphylococcus aureus. These results showed that all samples did not meet requirements of TS 4265 as microbiologically.On the chemical wise; dry matter content was 32.07, milk fat content was 2.20%), total sugar content was 27.15%, invert sugar content was 4.70 %, sucrose content 22.73 % and over run index was 73.47% in samples. In the light of these results we can easily say that ice-cream producers did not follow the hygienic rules at the production and so consuming of these products are risky for human health.