Acil serviste sepsis ve septik şok nedeniyle takip edilen hastalarda diyastolik yetmezliğin mortaliteye katkısı
Acil serviste sepsis ve septik şok nedeniyle takip edilen hastalarda diyastolik yetmezliğin mortaliteye katkısı
  1. Tez No: 881364
  2. Yazar: FERDİ ÖĞET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA KARBEK AKARCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, Acil Tıp, Ultrasonografi, Diyastolik Disfonksiyon, Sepsis, Emergency Medicine, Ultrasound, Diastolic Dysfunction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Amaç Bu çalışmada acil serviste sepsis ve septik şok tanılarıyla izlenen hastalarda diyastolik disfonksiyonu yatak başı ultrasonografi ile tanımlanarak sepsis mortalite ve morbiditesine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem Çalışma, tek merkezli, prospektif olarak yapıldı. 12 ay boyunca acil serviste sepsis ve septik şok ön tanısı alan hastalar tespit edilerek demografik verileri, vital değerleri ve primer hekimi tarafından yapılmasına karar verilmiş kan gazı ve biyokimya parametreleri değerlendirildi. Hastalara Vivid S60 USG cihazı ile kardiyak ultrasonografi uygulandı; sistolik ve diyastolik fonksiyonu gösteren ekokardiyografi bulguları kayıt altına alındı. Hastaların acil servisteki son tanıları ve sonlanımları değerlendirmeye alınarak ve hastane yatışları veya taburculukları sonrasında 24. Saat ve 28 gün sonunda hastaların mortalite ve sağkalımları kaydedildi. Bulgular Çalışmaya toplamda 210 hasta alındı.116 hasta çalışmanın dışlama kriterlerine göre çıkarıldı ve 154 hasta çalışmaya dâhil edildi. Çalışmaya alınan hastaları ekokardiyografik bulgularına göre yetmezlik sınıflamasında; Sistolik ile birlikte diyastolik yetmezlik olan hastaların oranı %45.5 (n=70), izole sistolik yetmezliği olan hastaların oranı %19.5 (n=30), izole diyastolik yetmezliği olan hastaların oranı %17,5 (n=27) yetmezlik bulgusu olmayan hastaların oranı %17.5 (n=27) olmuştur. Hastaların 28.günde sağ kalım oranı %35.1 (n=54), exitus olanların oranı %64.9 ( n=100) olarak tespit edilmiştir. Sistolik ile birlikte diyastolik yetmezliği olan hastaların 28.gün mortalite ile ilişkisi değerlendirildiğinde sistolik ve diyastolik yetmezlik beraber olan hastaların oranı %45.5 (n=70), exitus oranı % 34.4 (n=53) bulunmuştur. Sistolik ile birlikte diyastolik yetmezliği olan hastaların mortalite ilişkisi istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu hasta grubunun mortaliteye etkisi (Cramer's V:0,34 p=0,000) %34 olarak bulunmuştur. Sistolik yetmezliği olan hastaların oranı %64,9 (n=100), sistolik yetmezliği olan hastaların %48.7'si (n=75) exitus olmuştur. Bu hastaların sistolik yetmezlik bulguları ile mortalite arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur ve sistolik yetmezliğin mortaliteye etkisi (Cramer's V:0,29 p=0,000) %29 olarak bulunmuştur. Diyastolik yetmezliği olan hastaların oranı %63 (n:97) olmuştur. Diyastolik yetmezliği olan hastaların 28.gün mortalite ile ilişkisi değerlendirildiğinde exitus oranı % 44.8 (n=69) bulunmuştur, diyastolik yetmezliği olan hastaların mortalite ilişkisi istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu hasta grubunun mortaliteye etkisi (Cramer's V:0,17 p=0,0035) %17 olarak bulunmuştur. Sonuç Diyastolik disfonksiyon, bir veya her iki ventrikülün anormal işleviyle belirginleşen ve diyastolik doluma karşı direncin arttığı bir durumu ifade eder. Diyastolik yetmezlik, sepsisin neden olduğu sistemik enflamatuar yanıt ve dolaşım sorunlarıyla birleştiğinde, hastalarda artan mortalite riski ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objectives: In this study, we aimed to investigate the effects of sepsis mortality and morbidity by defining diastolic dysfunction by bedside ultrasonography in patients followed up in the emergency department with the diagnosis of sepsis and septic shock. Methods: The study was designed as a single-center, prospective study. Patients with a pre-diagnosis of sepsis and septic shock in the emergency department for 12 months will be identified and their demographic data, vital values and blood gas and biochemistry parameters decided to be performed by the prime physician will be evaluated. Cardiac ultrasonography will be performed with the Vivid S60 USG device in the emergency room; Echocardiographic findings showing systolic and diastolic function will be recorded. The final diagnosis and outcome of the patients in the emergency department will be evaluated and the mortality and survival of the patients will be recorded at the end of 28 days after their hospitalization or discharge. Conclusions A total of 210 patients were included in the study. 116 patients were excluded according to the study's exclusion criteria and 154 patients were included in the study. The patients included in the study were classified as insufficiency according to their echocardiographic findings; The rate of patients with systolic and diastolic failure is 45.5% (n=70), the rate of patients with isolated systolic failure is 19.5% (n=30), the rate of patients with isolated diastolic failure is 17.5% (n=27) and the rate of patients with no signs of failure It was 17.5% (n=27).The survival rate of the patients on the 28th day was 35.1% (n=54), and the rate of exitus was 64.9% (n=100). When the relationship between patients with systolic and diastolic failure and 28th day mortality was evaluated, the rate of patients with both systolic and diastolic failure was found to be 45.5% (n = 70) and the exitus rate was 34.4% (n = 53). The mortality relationship of patients with systolic and diastolic failure was found to be statistically significant. The effect of this patient group on mortality (Cramer's V:0.34 p=0.000) was found to be 34%. The rate of patients with systolic failure was 64.9% (n=100), and 48.7% (n=75) of the patients with systolic failure exited. A statistically significant relationship was found between systolic insufficiency findings and mortality in these patients, and the effect of systolic insufficiency on mortality (Cramer's V: 0.29 p=0.000) was found to be 29%. The rate of patients with diastolic failure was 63% (n:97). When the relationship between patients with diastolic failure and 28th day mortality was evaluated, the exitus rate was found to be 44.8% (n = 69), and the relationship between patients with diastolic failure and mortality was found to be statistically significant. The effect of this patient group on mortality (Cramer's V:0.17 p=0.0035) was found to be 17%. Results Diastolic dysfunction refers to a condition marked by abnormal function of one or both ventricles and increased resistance to diastolic filling. Diastolic failure, combined with the systemic inflammatory response and circulatory problems caused by sepsis, is associated with an increased risk of mortality in patients