Lise öğrencilerinde helikopter ebeveyn tutumu, bilişsel esneklik ve okul tükenmişliği arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between helicopter parenting attitude, cognitive flexibility and school burnout in high school students.
- Tez No: 881439
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM GÜNDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Tükenmişliği, Bilişsel Esneklik, Algılanan Helikopter Ebeveyn Tutumu, School Burnout, Cognitive Flexibility, Perceived Helicopter Parent Attitude
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada lise öğrencilerinin okul tükenmişliği, bilişsel esneklik ve algılanan helikopter ebeveyn tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma grubunu 2022-2023 yıllarında Aksaray İlinde eğitim öğretim gören 525 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma verileri; Okul Tükenmişliği Ölçeği, Bilişsel Esneklik Ölçeği, Algılanan Helikopter Ebeveyn Tutumu (AHETÖ) Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu ile toplanmıştır. Bu araştırmada, lise öğrencilerinin okul tükenmişliği, bilişsel esneklik ve algılanan helikopter ebeveyn tutumu arasındaki ilişkiyi incelemek için araştırmada ilişkisel model kullanılmıştır. Verilerin analizinde t testi, tek yönlü varyans analizi ve basit doğrusal kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde; okul tükenmişliği ve bilişsel esnekliğin cinsiyete, sınıf düzeyi ve ailenin algılanan maddi durumuna göre anlamlı farklılık göstermediği aynı zamanda okul tükenmişliğinin algılanan okul başarısına bilişsel esnekliğin ise algılanan anne baba tutumlarına göre anlamlı farklılık göstermediği görülmektedir. Algılanan helikopter ebeveyn tutumunun cinsiyet, ailenin algılanan maddi durumuna ve kardeş sayısına göre anlamlı farklılık gösterdiği görülürken sınıf düzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermediği görülmüştür. Bilişsel esneklik okul tükenmişliği anlamlı ve negatif yönde yordamakta, algılanan helikopter anne tutumu (temel güven ve yaşam becerileri konularında ve duygusal kişisel yaşam alanlarında) alt boyutları ve algılanan helikopter baba tutumu (duygusal kişisel yaşam alanlarında ve etik-ahlaki konularda) alt boyutları okul tükenmişliğini anlamlı ve pozitif yönde yordamakta; algılanan helikopter anne tutumu (akademik/okul yaşamı konularında ve etik-ahlaki konularda) alt boyutları ve algılanan helikopter baba tutumu (akademik/okul yaşamı konularında) alt boyutu okul tükenmişliği (düşük başarı hissi) alt boyutunu anlamlı ve negatif yönde yordamakta; algılanan helikopter baba tutumu (temel güven ve yaşam becerileri konularında) alt boyutu okul tükenmişliği (duyarsızlaşma ve düşük başarı hissi )alt boyutlarını anlamlı ve pozitif yönde yordamakta ve algılanan helikopter ebeveyn tutumu tüm alt boyutları bilişsel esnekliği anlamlı ve negatif yönde yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between school burnout, cognitive flexibility and perceived helicopter parental attitude among high school students. The research group consisted of 525 high school students studying in Aksaray Province in 2022-2023. Data were collected using the School Burnout Scale, Cognitive Flexibility Scale, Perceived Helicopter Parental Attitude (HPPA) Scale and Personal Information Form. In this study, a relational model was used to examine the relationship between school burnout, cognitive flexibility and perceived helicopter parenting attitude of high school students. Ttest, one-way analysis of variance and simple linear regression analysis were used to analyze the data. When the results obtained are examined, it is seen that school burnout and cognitive flexibility do not differ significantly according to gender, grade level and perceived financial status of the family, and school burnout does not differ significantly according to perceived school success and cognitive flexibility does not differ significantly according to perceived parental attitudes. Perceived helicopter parenting attitude showed a significant difference according to gender, perceived financial status of the family and number of siblings, while it did not show a significant difference according to grade level. Cognitive flexibility significantly and negatively predicts school burnout, perceived helicopter mother attitude (in basic confidence and life skills issues and emotional personal life issues) sub-dimensions and perceived helicopter father attitude (in emotional personal life issues and ethical-moral issues) sub-dimensions significantly and positively predict school burnout; perceived helicopter mother attitude (academic/school life issues and ethical-moral issues) sub- dimensions and perceived helicopter father attitude (academic/school life issues) subdimension significantly and negatively predicted school burnout (low sense of accomplishment) sub-dimension; Perceived helicopter father attitude (basic trust and life skills issues) sub-dimension significantly and positively predicted school burnout (depersonalization and low sense of accomplishment) sub-dimensions and all subdimensions of perceived helicopter parent attitude significantly and negatively predicted cognitive flexibility.