Kıyı alanlarında sürdürülebilir kalkınma doğrultusunda kıyı yönetimi ve planlaması üzerine bir araştırma
- Tez No: 88145
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERAL EKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kıyı, kıyı bölgesi, rasyonel kullanım, koruma, kıyı mevzuatı, sürdürülebilir kalkınma, kıyı bölgesi yönetimi ve planlanması, Coastal Areas, Rational Land Use, Sustainable development, Legislation, Conservation, Coastal region management and planning, Page Number : 20 1 Adviser : Associated Prof. Dr. Feral EKE
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
KIYI ALANLARINDA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA DOĞRULTUSUNDA, KIYI YÖNETİMİ VE PLANLANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (Yüksek Lisans Tezi) Eray BÜYÜKVELİOĞLU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Aralık 1998 ÖZET Bu tez Türkiye Kıyılarının rasyonel kullanımı ile sürdürülebilir kalkınma hedefinde, kıyı kullanımı, korunması, yönetimi, mevzuatı ve planlanmasını içermektedir. Dünya ve Türkiye kıyı bölgelerinde gelişmeler, sorunlar genelden özele örnekler ile araştırılmıştır. İlk olarak kıyı kavramı ve özellikleri araştırılarak“kıyı mekanı”,“kıyı bölgesi”şuurları Şehircilik ve Bölge Planlama Bilimi açısından incelenmiştir. Rasyonel kullanım ve sürdürülebilirlik kavramı kıyı bölgesi kapsamında irdelenerek, günümüzde dünyada bu konuda yapılan çalışmalar verilmiştir. Genelde, tüm kıy bölgelerinin coğrafik, demografik ve sektörel özellikleri incelenmiş, Türkiye güney ve batı kıyılan ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Bu bölümden örnek kıyı alanları; kıyı kaynaklan, potansiyeli, kapasitesi ve sorunlan ile irdelenmiş ve kıyıların rasyonel kullanım açısından değerlendirilmiştir. Kıyı yönetimi ve mevzuatı incelenerek diğer ülkelerle karşılaştınlmıştır. Ülkenin ekonomik dinamikleri ve büyük kıyı potansiyelinin yeterince kullanılmadığı ve korunmadığı gerçeği ile kıyı mevzuatı eksiklikleri ortaya konulmuştur. Kıyı kentleri ve kıyı kırsal alanlarının çok hızlı gelişmesi, planlama ve yönetim sorunlarının artması, kıyı kaynaklarının yeterince korunamaması, kapasite kullanım dengesinin kurulmaması, gibi nedenlerden dolayı sürdürülebilirlik olanağı azalmaktadır. Türkiye'nin kıyı alanlan doğal ve sektörel kaynakların kullanımında ekolojik planlama da dikkate alınarak kıyı bölgesi kapsamında bütüncül planlanmalıdır. Araştırma sonunda;Türkiye'de kıyı alanlarının rasyonel kullanımı ile sürdürülebilir kalkınması için, çevresel ve sektörel etkileşmeyi kapsayan yeni bir“kıyı bölgesi planlaması”anlayışı getirilerek, yasal ve yönetsel olarak yeni bir bütüncül düzenlenmeye ihtiyacı olduğu sonucuna varılmıştır. Bilim Kodu : 500. 10. 12
Özet (Çeviri)
A RESARCH ON COASTAL MANAGEMENT AND PLANNING TOWARDS SUSTAINABLE DEVELOPMENT AT COASTAL REGIONS (M. Sc. Thesis) Eray BÜYÜKVELİO?LU GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL SCIENCES December 1998 ABSTRACT This thesis aims the examination of coastal areas, legislation and planning within the scope of sustainable development and rational land use. Current developments in coastal areas in Turkey and in the world have been analysed in general and specific examples. Primarily the concept and characteristics of the coastal areas have been considered to determine boundaries of the coastal region and space within the perspective of city ana the regional planning discipline. The concept of rational use and sustainable development have been analysed within the context of coastal regions. The geographic, demographic and sectional qualities of the coastal regions have been examined in detail concerning Turkish southern and western shores. Case studies from these regions have been appraised concerning coastal potentials, capacity and problems. Coastal management and legislation have been examined and compered to the those of other countries. These have proved that Turkish coastal regions are unprotected due to failures in coastal management and legislation. High rate of development and increase in management and planning problems, lack of balance between capacity and utilisation have decreased sustainability. Turkish coastal areas should be planned comprehensively as a region taking in to consideration the approach of ecological planning for natural and sectional resources. The thesis concludes with a proposal comprising a new coastal regional planning approach aiming at rational land use and sustainable development, and an extensive arrangement legislation and management. Science Code: 500. 10. 12