The European Union environmental policy and integrated coastal zone management
Avrupa Birliği çevre politikası ve bütünleşik kıyı alanları yönetimi
- Tez No: 217117
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞULE GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, Şehircilik ve Bölge Planlama, International Relations, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: kıyı, kıyı alanları yönetimi, sürdürülebilir kalkınma, Bütünlesik Kıyı Alanları Yönetimi (BKAY), Avrupa Birligi (AB), asamalı sorumluluk paylasımı, AB Çevre Politikası, çevre politikası entegrasyonu, coast, coastal zone management, sustainable development, Integrated Coastal Zone Management (ICZM), European Union (EU), subsidiarity, EU Environmental Policy, environmental policy integration
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu tezde, Bütünlesik Kıyı Alanları Yönetimi (BKAY) yaklasımlarını Avrupa kıyılarında tesvik etmek yolunda Avrupa Birligi (AB) tarafından sarf edilen çabaların AB Çevre Politikası ekseninde ortaya konulması amaçlanmaktadır. BKAY, 1990'lı yıllarda geleneksel sektörel yönetim yaklasımlarına alternatif olarak uluslar arası alanda resmi kabul görmüstür. Bu yaklasım, kıyı alanlarında farklı kaynak kullanımlarından dogan çatısmaları en aza indirebilmek amacıyla farklı sektörler arasında bütünlesik bir yönetim mekanizması olusturmayı amaçlamaktadır. Uzun dönemli hedefi kıyı alanlarında sürdürülebilir kalkınma idealini gerçeklestirebilmek olan BKAY yaklasımın temelinde yatan düsünce de sürdürülebilir kalkınma kavramıdır. Bu nedenle BKAY yaklasımı uluslar arası alanda kabul görmüs sürdürülebilir kalkınma ilkeleri üzerine kurulmustur. Birlesmis Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı'nın resmi bir çıktısı olan Gündem 21 ve onun 17. Bölümü, kıyı ve okyanus alanlarının sürdürülebilirligini saglayabilmek için bütünlesik yaklasımların gerekliligini açıkça ortaya koymus ve konferansa katılan devletleri bu konuda gerekli adımları atmaya davet etmistir. Bu ve benzeri uluslar arası gelismelerin merkezinde bulunan ve sürdürülebilir kalkınmayı politikalarının genel bir amacı olarak benimseyen AB, Avrupa kıyılarını korumak ve BKAY yaklasımını gerek AB düzeyinde gerekse üye devletler düzeyinde desteklemek yolunda hedef belirlemistir. 1990'lardan itibaren AB kurumları bu hedefe ulasmak için önemli bir çaba baslatmıslar ve bu yolda bazı kararlı adımlar atmıslardır. Bu tez kapsamında AB'nin süregelen ve öngörülen çabaları incelenmistir. AB'nin mevcut BKAY çabaları diger topluluk politikalarının ve yasal düzenlemelerinin eksenine dayandırılmaktadır. Bu çerçevede, AB'nin Avrupa kıyılarında sürdürülebilir kalkınma hedefine ulasmak dogrultusundaki temel yöntemi mevcut politikalarının ve yasal araçlarının bütünlestirilmesi ve aralarında esgüdüm saglanması olarak ortaya konulmustur. Bu politikalar ve yasal düzenlemeler su anki AB BKAY çabalarının iskeletini olusturdukları için bu tez çalısması kapsamında incelenecek baslıca referans belgelerdir. Bu çalısma Avrupa'da BKAY yaklasımlarının tesvik edilmesi yolunda AB düzeyinde sarf edilecek çabaların önemini vurgulamakta ve uzun vadede AB'nin daha kural koyucu bir yaklasıma yönelme ihtimali üzerinde durmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it has been aimed to analyse the efforts undertaken by the European Union (EU) to stimulate and enhance Integrated Coastal Zone Management (ICZM) in the European coastal zone, within the context of the EU Environmental Policy. ICZM was formally accepted in the international community during the 1990s as an alternative to traditional sectoral coastal zone management approaches. It aims to establish an integrated management mechanism among different sectors to minimise resource use conflicts in coastal zones. Sustainable development constitutes the underlying idea of ICZM, the overall goal of which is to achieve sustainable development in coastal zones. Therefore, ICZM is founded on the internationally accepted principles of sustainable development. Chapter 17 of Agenda 21, which is a formal output of the United Nations Conference on Environment and Development, made an explicit statement of the need for integrated management of coastal and ocean areas to achieve their sustainability and called the participating nations to take the necessary steps. The EU, being at the forefront of such international developments and embraced sustainable development as a broader policy objective, is devoted to take concerted action in terms of protecting the European coastal zone and fostering ICZM action at the EU and the Member States (MSs) level. Since the early 1990s, the EU institutions began to put substantial effort to achieve this goal, and initiated dedicated actions. Those existing and the foreseen EU actions are elaborated within the context of this thesis. For the time being, the EU ICZM action is a flexible one without a regulatory binding instrument for ICZM. The ongoing EU ICZM action is based upon the existing EU policies and legislation. Within this framework, the central aim of the EU is laid down as to ensure the coordination and integration of these diversified policy objectives and legislative instruments to contribute to sustainable management of the European coastal zone. Since they constitute the backbone of the current EU ICZM efforts, those policies and legislation are also investigated within the scope of this study. This thesis accentuates the importance of concerted EU action in terms of stimulating ICZM action in Europe and the probability of a future EU level devotion towards a more regulatory approach in the longer term.