Laparoskopik donör nefrektomi hastalarının biryıllık sonuçlarını etkileyen faktörlerin retrospektifdeğerlendirilmesi
Retrospective study of factors affecting one year outcomes ofpatients undergoing laparoscopic donor nephrectomy
  1. Tez No: 881557
  2. Yazar: JAVANSHIR BAKIROV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR ÖMÜR GÜNSEREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopik donör nefrektomi, Canlı verici, Kronik böbrek hastalığı, Renal transplantasyon, Son dönem böbrek yetmezliği
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Son dönem böbrek yetmezliği gelişen hastalarda en uygun tedavi seçeneği böbrek transplantasyonudur. Ülkemizde böbrek transplantasyonların büyük çoğunluğunu canlı vericiler oluşturmaktadır. Bazı çalışmalarda, donör nefrektomi sonrası vericilerde birinci yılında ortalama glomerüler filtrasyon hızı (GFH) düşüşünün %30-35 arasında olabileceği bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı kliniğimizin geniş laparoskopik donör nefrektomi serisini değerlendirmek ve vericilerdeki GFH değişimini predikte eden faktörlerin retrospektif analiz edilmesidir. Çalışmaya 259 laparoskopik donör nefrektomi hastası dahil edildi. Vericilerin 153'ü (%59.1) kadın, 106'sı (%40.9) erkekti ve nakil zamanındaki ortanca yaş 52 (22- 78) yıl olarak bulundu. 1. senenin sonunda toplamda 259 vericiden 65'inde (%25.1) evre 3 ve üzeri kronik böbrek hastalığı (KBH) geliştiği görüldü. Çok değişkenli analiz sonucunda nakil yaşı, nakil sonrası erken postoperatif GFH'ın nakil öncesi GFH'ya göre yüzdelik değişimi ve nakil öncesi LDL düzeyi ile böbrek fonksiyonlarının kötüleşmesi arasında anlamlı ilişki saptandı. (sırasıyla p=0.041, p=0.033, p=0.025) Bu faktörlere ait kesim noktası belirleyebilmek amacıyla ROC (Receiver Operator Characteristics Curve) analizi yapıldı. Analiz sonucunda ; yaş>52 yıl ve preop LDL>130 mg/dL olan hastalarda birinci yıl sonunda KBH gelişme riskinde artış olduğu belirlendi. Donör nefrektomi öncesi ve sonrası GFH değerleri karşılaştırıldığında, GFH düzeyindeki azalmanın %36 dan fazla olması durumunda bu vericilerde birinci yıl sonunda KBH riskinin arttığı belirlendi. Buna karşın vericilerin postop ve preop GFH değerindeki yüzdelik bir birim artışın KBH gelişim riskini %4 düzeyinde azalttığı belirlendi. Sonuç olarak donör nefrektomi yapılan hastanın yaşı, ameliyat öncesi değerine göre postop GFH değerindeki değişim ve preoperatif LDL değerinin bir senelik takip sonunda KBH gelişme riski ile ilişkili olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Kidney transplantation is the most appropriate treatment option for patients with end-stage renal failure. In our country, the majority of kidney transplantations are performed by living donors. Some studies have reported that the mean GFR (glomerular filtration rate) decline in donors after donor nephrectomy may be between 30-35% in the first year. The aim of this study was to evaluate the large laparoscopic donor nephrectomy series of our clinic and to retrospectively analyze the factors predicting GFR change in donors. The study included 259 donors who underwent laparoscopic donor nephrectomy. Of the donors, 153 (59.1%) were female and 106 (40.9%) were male and the median age at the time of transplantation was 52 (22 - 78) years. At the end of the 1st year, 65 (25.1%) of 259 donors developed stage 3 or higher CKD (chronic kidney disease). As a result of multivariate analysis, significant associations were found between age at transplantation, percentage change of early postoperative GFR compared to pre- transplantation GFR, and pre-transplantation LDL level and worsening of renal function (p=0.041, p=0.033, p=0.025). ROC (Receiver Operator Characteristics Curve) analysis was performed to determine the cut-off point for these factors. As a result of the analysis, it was determined that patients with age > 52 years and preop LDL > 130 mg/dL had an increased risk of developing CKD at the end of the first year. When GFR values before and after donor nephrectomy were compared, it was determined that if the decrease in GFR level was more than 36%, the risk of CKD at the end of the first year increased in these donors. On the other hand, a one-unit increase in the percentage change value calculated according to the postop and preop GFR measurements of the donors decreased the risk of developing CKD by 4%. In conclusion, the age of the donor nephrectomized patient, the change in postop GFR value compared to preoperative value and preoperative LDL value were found to be associated with the risk of developing CKD at the end of one year follow-up. Keywords : Laparoscopic donor nephrectomy, Living donor, Chronic kidney disease, Renal transplantation, End-stage renal disease