An Implementation of HL7 health core data exchange standard
Sağlık verileri alışverişi standardı HL7 için bir uygulama
  1. Tez No: 88156
  2. Yazar: AYŞE MÜGE KARAPOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: HL7 Standardı, Sağlık Bilgi Sistemleri vı, HL7 Standard, Health Care Information Systems IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
oz SAĞLIK VERİLERİ ALIŞVERİŞİ STANDARDI HL7İÇİN BİR UYGULAMA Karapolat, Ayşe Müge M.Sc, Bilişim Sistemleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semih Bilgen Eylül 1998, 127 sayfa HL7 standardı, birbirine bağlı, heterojen sağlık bilgi sistemlerinin, klinik, finansal ve yönetimsel bilgileri alıp verebilmelerini sağlamak için geliştirilmiştir. Bu tezde Standardın Hasta Kabul, Çıkış ve Sevk işlemleriyle ilgili bölümü Access97 [Microsoft, 1997] veri tabanı yönetim sistemi kullanılarak uygulanmıştır. Geliştirilen programın birincil kullanıcısı sağlık kuruluşları arasındaki iletişimden sorumlu ve programın üzerinde çalıştığı veri tabanını yönetme izni olan kişidir. The primary user of the program to be developed is the person who is responsible for the communication between healthcare facilities and who is also authorized to administer the patient database upon which the program is working. Hasta Kabul, Çıkış ve Sevk mesajlarının uygulanması, gelen mesajların veri tabanına yerleştirilmesini ve gidecek mesajların hazırlanmasını kapsamaktadır. Mesajlar, bölümlerle, anlamlı parçalara bölünmüştür (ör. Mesaj Başlığı, Olay, Hasta Bilgisi, ve Hasta Vizitesi). Bölümler de bilgiyi içeren daha küçük parçalara bölünmüştür. Veri tabanının tasarımında, Ankara Sevgi Hastanesi'nde gözlemlenen Hasta Kabul, Çıkış ve Sevk işlemleri ve bu işlemlerin bilgi gereksinimleri göz önünde bulundurulmuştur.Gelen mesaj önce Access97'nin Veri alma aracının yardımıyla, mesajdaki parça ayraçları kullanılarak, çözülmüştür. Mesajdaki gerekli bilgilerin varlığı kontrol edildikten sonra, bölümler birbirinden ayrılarak ilgili tablolara yerleştirilmiştir (ör. Mesaj Başlığı (MB) bölümü MB tablosuna yerleştirilmiştir). Gidecek mesajın hazırlanmasında, ilgili bölümlerin formları kullanılmıştır. Formlar gerektiği gibi doldurulduktan sonra, doldurulan/seçilen bölüm kayıtlan uygun sırada biraya getirilmiştir. Daha sonra, Access97'nin veri gönderme aracı kullanılarak, parça ayraçları yerlerine yerleştirilmiş ve mesaj gönderilebilecek hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN IMPLEMENTATION OF HL7, HEALTH CARE DATA EXCHANGE STANDARD Karapolat, Ayşe Müge M.Sc, Department of Information Systems Supervisor: Prof. Dr. Semih Bilgen September 1998, 127 pages HL7 standard is developed for the interchange of clinical, financial and administrative information among networked, heterogeneous, multi-vendor health care oriented computer systems. In this thesis, an implementation of this Standard's Admission, Discharge and Transfer (ADT) chapter is presented using a database management system, Access97 [Microsoft, 1997]. The primary user of the developed program is the person who is responsible for the communication between health care facilities and who is also authorized to administer the patient database upon which the program is working. Implementation of ADT messages includes placement of the incoming messages into the database and preparation of outgoing messages. The messages consist of segments, which are decomposing the message into meaningful sections (e.g. Message Header, Event, Patient Identification, and Patient Visit). Within these segments, the information is contained within fields. In the design of database, particularly the ADT functions of Sevgi Hospital, Ankara, and their information needs are considered. The incoming message is first parsed using the Import wizard of the Access97 by the help of the field separators contained within the message. After the message is checked for iiithe required fields, its segments are separated from each other and placed into their designated tables (i.e. Message Header (MSH) segment placed into MSH table). In the preparation of outgoing message, the forms designed for the segment tables are used. After these forms are properly filled, the segment records are brought together in the proper sequence. Then using the Export wizard of Access97, the field separators are inserted within the fields and the message becomes ready to be sent.