Piyano eşlikli türk müziği eserlerine çalışılırken karşılaşılan sorunların uzman görüşleriyle incelenmesi
The problems encountered while practicing turkish music pieces works with piano accompaniment with expert opinions examination
  1. Tez No: 881707
  2. Yazar: KÜBRA HASKILINÇ ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KIVANÇ AYCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ses eğitimi, şan, temel ses egzersizi, Türk müziği, Voice training, singing, basic voice exercise, Turkish music
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın ana problemini piyano eşlikli Türk müziği eserlerine çalışırken karşılaşılan sorunlar oluşturmaktadır. Alt problemleri ise piyano eşlikli Türk müziği eserlerinin ritmik, melodik, makamsal yapısına ve piyano eşliğine çalışırken karşılaşılan sorunlar nelerdir? oluşturmaktadır. Çalışmada, ses eğitimi için yazılmış piyano eşlikli eserlerin ritmik, melodik yapısının uzman görüşlerine dayanarak incelenmesi amaçlanmıştır. Literatürdeki ilgili kaynaklar üzerine çalışılmıştır. Bu çalışma kapsamında ses eğitimcileri tarafından kullanılan piyano eşlikli Türk müziği eserlerine çalıştırılırken karşılaşılan sorunlar ulaşılabilen uzmanlara danışılarak tespit edilmiştir. Bu çalışma güncel bir olguyu kendi yaşam çerçevesi içerisinde ele aldığı için bir durum çalışmasıdır. Veri toplama aracı olarak doküman analizi, ses kayıtları, görüşme ve anket formları kullanılmıştır. Çalışmaya başlamadan önce günümüze kadar düzenlenmiş piyano eşlikli Türk müziği eserleri incelenmiştir. Özellikle“Şan için Piyano Eşlikli Türküler”ve“Şan Keman Viyola ve Viyolonsel için Piyano Eşlikli Eserler”bu çalışmada uzman görüşlerine sunulmuştur. Eserlerin seçiminde piyano eşlikli örneklemler sınırlı sayıda olduğu için seçkisiz örneklem tercih edilmiştir. Seçilen çalışmalarda uzman görüşlerine başvurularak bu eserlerden biri halk müziği eserlerini diğeri ise Türk sanat müziği eserlerini içerdiği için tercih edilmiştir. Uzman görüşleri alınırken bu iki esere hem bağımlı hem de bağımsız sorular yöneltilmiştir. Araştırmada hazırlanan görüşme soruları nitel araştırma konusunda deneyimli uzmanların görüşlerine başvurularak geçerlilik ve güvenilirliği sağlanmıştır. Mevcut durum betimlenmiş ve ses eğitimi konusunda uzmanların görüşleri çerçevesinde seçilen eserler incelenmiştir. Çalışmada uygulanan ankette 10 uzmana ulaşılmıştır. Soruları detaylandırmak için 4 uzmanla görüşülmüştür. Sonuç olarak çalışmaya katılan uzmanlar eserlerin bestecisi, söz yazarı, yöresi ve dönemi gibi bilgilerin kitaplarda yer verilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Ayrıca Türk ve batı müziği çalgılarıyla Türk müziği eserlerinin eşliklendirilmesinin müzikal çeşitliliği arttırdığını ifade etmişlerdir. Bununla birlikte piyano eşlikli Türk müziği eserlerinin bireysel ses eğitimine katkısı konusunda farklı görüşler bulunmakla birlikte; ses gruplarına göre temel, orta ve ileri düzeyde katkı sağlayacağı belirtilmiştir. Şan partisi ve piyano eşliği arasındaki uyum önemlidir ancak müziğin özgün hissiyatından uzaklaşılmaması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The main problem of this study is the problems encountered while practicing Turkish music pieces with piano accompaniment. The sub-problems are: What are the problems encountered while practicing rhythmic, melodic, and makamal structure of Turkish music pieces with piano accompaniment and piano accompaniment? In the study, it was aimed to examine the rhythmic and melodic structure of piano accompanied works written for voice training based on expert opinions. Related sources in the literature were studied. Within the scope of this study, the problems encountered by voice educators while practicing Turkish music works with piano accompaniment were determined by consulting the experts who could be reached. This study is a case study because it deals with a current phenomenon within its own life framework. Document analysis, audio recordings, interviews and questionnaire forms were used as data collection tools. Before starting the study, Turkish music works with piano accompaniment organized until today were examined. Especially“Piano Accompanied Folk Songs for Singing”and“Piano Accompanied Works for Singing, Violin, Viola and Cello”were presented to expert opinions in this study. In the selection of the works, random sampling was preferred because of the limited number of samples with piano accompaniment. In the selected works, expert opinions were sought and one of these works was preferred because it contains folk music works and the other one contains Turkish art music works. While taking expert opinions, both dependent and independent questions were directed to these two works. The validity and reliability of the interview questions prepared in the research were ensured by consulting the opinions of experts experienced in qualitative research. The current situation was described and the selected works were examined within the framework of the opinions of experts on voice education. In the questionnaire applied in the study, 10 experts were reached. Four experts were interviewed to elaborate the questions. As a result, the experts who participated in the study stated that information such as the composer, lyricist, region and period of the works should be included in the books. They also stated that accompanying Turkish music pieces with Turkish and western music instruments increases musical diversity. In addition, although there are different opinions about the contribution of Turkish music pieces with piano accompaniment to individual voice training, it was stated that they would contribute at basic, intermediate and advanced levels according to voice groups. The harmony between the singing part and the piano accompaniment is important, but the original feeling of the music should not be distracted from.