Felsefi danışmanlık eğitiminin klinik psikoloji öğrencilerinde ​psikolojik iyi oluş ve mesleki yeterlilik düzeylerine etkisi​
Philosophical counseling education on clinical psychology students effect on psychological well-being and professional competence levels
  1. Tez No: 881716
  2. Yazar: İLAYDA ETKİN GÜLER ERDİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇEVİK, PROF. DR. MEHMET HAKAN TÜRKÇAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Psikoloji, Philosophy, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefi danışmanlık, Psikolojik iyi oluş, Mesleki yetkinlik ve yeterlilik, Philosophical counseling, Psychological well-being, Professional competence and proficiency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Felsefenin insanlara sıkıntı veren ve onları rahatsız eden gündelik hayat sorunlarına çözüm arayışı psikoterapi tarihinden de eskiye dayanmaktadır. Benzer şekilde, felsefe ve psikolojinin ilişkisi de çok eskiye dayanmaktadır. Geçmişten günümüze önemli birçok noktada birbirlerinden ayrılsalar da aslında iyi bir yaşam için çabalama noktasında birbirlerini tamamlayan ve destekleyen iki ayrı disiplindir. Bu bağlamda, mevcut araştırmada felsefi danışmanlık eğitiminin klinik psikoloji yüksek lisans öğrencilerinin psikolojik iyi oluş düzeyleri ve mesleki yetkinlik ve yeterlilikleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Veriler, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi klinik psikoloji yüksek lisans programında yer alan felsefi danışmanlık eğitimi almış 10 öğrenciden nitel araştırma yöntemlerinden odak grup görüşmesi yapılarak toplanmıştır. Veriler, Tematik Analiz yöntemi ile MAXQDA24 yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, felsefi danışmanlık eğitiminin öğrencilerin psikolojik iyi oluşları üzerinde“kendini kabul”,“bireysel gelişim”,“otonomi/özerklik”,“başkalarıyla olumlu ilişkiler”ve“yaşam amacı”alt boyutları üzerinde olumlu etkileri olduğu ortaya çıkmıştır. Yalnızca“çevresel hakimiyet”alt boyutuna dair bir etkiye rastlanmamıştır. Bununla birlikte, felsefi danışmanlık eğitiminin öğrencilerin mesleki yetkinlik ve yeterlilikleri noktasında da olumlu yönde etkileri olduğu ortaya çıkmıştır. Bu yönüyle çalışma, felsefi danışmanlık eğitiminin pek çok yönüyle faydalı olduğunu göstermiş ve bu alanda daha fazla çalışmaya gereksinim olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Philosophy's search for solutions to daily life problems that distress and disturb individuals has historical roots that predate the history of psychotherapy. Similarly, the relationship between philosophy and psychology also dates back a long time. Although they have diverged at many significant points from the past to the present, they are disciplines that complement and support each other in striving for a good life. In this context, the present study aims to examine the effects of philosophical counseling training on clinical psychology graduate students' psychological well-being, as well as their professional competence and proficiency. Data were collected through focus group interviews, a qualitative research method, with 10 students who received philosophical counseling training in the clinical psychology graduate program at Ankara Social Sciences University. The data were analyzed using Thematic Analysis with MAXQDA24 software. The analysis revealed that philosophical counseling training had positive effects on students' psychological well-being in the sub-dimensions of“self-acceptance,”“personal growth,”“autonomy,”“positive relationships with others,”and“purpose in life.”No effect was found on the sub-dimension of“environmental mastery.”Additionally, the study found that philosophical counseling training also positively impacted the students' professional competence and proficiency. In this regard, the study demonstrates the multifaceted benefits of philosophical counseling training and indicates a need for further research in this area.