Üniversite öğrencilerinin dini / felsefi yönelimlerinin din eğitimi açısından incelenmesi
Examining of the religious/philosophical orientations of university students in terms of religious education
- Tez No: 893878
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dini Yönelim, Teizm, Deizm, Ateizm, Agnostisizm, Din Eğitimi, Religious Orientation, Theism, Deism, Atheism, Agnosticism, Religious Education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin dini / felsefi yönelimleri din eğitimi açısından incelenmektedir. Çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin teizm, agnostisizm, deizm ve ateizm başta olmak üzere çeşitli dini / felsefi yönelimlerinin oluşumunda örgün ve yaygın din eğitiminin rolünü belirlemeye çalışmaktır. Nitel bir desene sahip olan bu çalışmada veriler, sözlü mülakat yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde çeşitli fakültelerde öğrenimine devam eden öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışmaya, gönüllü otuz öğrenci katılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz tekniğiyle çözümlenmiş, anlayıcı geleneğe bağlı olarak yorumlanmıştır. Ulaşılan bulgulara göre üniversite öğrencilerinin büyük bir kısmının Tanrı inancına sahip olduğu, daha az sayıda öğrencinin Tanrının varlığına inanmadığı ve yalnızca bir öğrencinin Tanrı'nın varlığının ya da yokluğunun bilinemeyeceği görüşünü savunduğu tespit edilmiştir. Tanrı inancına sahip olan öğrenciler arasında düzenli ibadet davranışının düşük olduğu, genellikle zor durumda kaldıklarında ya da yardıma ihtiyaç duyduklarında ibadet ettikleri, yoga ve meditasyon gibi transandantal ritüellerin Tanrı inancına sahip olan bazı öğrenciler arasında da kabul gördüğü tespit edilmiştir. Dini yönelimde etkili rol oynayan kurumların en başında ailenin geldiği, bununla birlikte, Yaz Kur'an Kurslarının, DKAB derslerinin, KYK'larda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından manevi danışmanlık kapsamında açılan dini atölyelerin katılımcıların dini yönelimlerinin belirginleşmesinde olumlu rol oynadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the religious/philosophical orientations of university students are analyzed in terms of religious education. The aim of the study is to determine the role of formal and non-formal religious education in emergence of various religious/philosophical orientations of university students, primarily Theism, Agnosticism, Deism and Atheism. In this study, which has a qualitative pattern, data was collected through interview. The obtained data were examined with the content analysis technique and commentated according to the interpretive tradition. The universe of the research consists of undergraduate and vocational school students who continue their education in various faculties, vocational schools and faculties at Ondokuz Mayıs University. A total of thirty students, seventeen females and thirteen males, voluntarily participated in the study. The data obtained were analyzed with the descriptive analysis technique and interpreted according to the understanding tradition. According to the findings, the majority of university students have a belief in God, fewer students do not believe in the existence of God, and only one student holds the view that God's existence or non-existence cannot be known. It was found that regular worship behavior was low among students who had a belief in God, that they usually worshiped when they were in a difficult situation or when they needed help, and that transcendental rituals such as yoga and meditation were also accepted among some students who had belief in God. It was observed that the family was the most influential institution in religious orientation, while Summer Qur'an Courses, Religious Culture and Ethics Knowledge courses, and religious workshops organized by the Presidency of Religious Affairs in student dormitories within the scope of spiritual counseling played a positive role in the clarification of the participants' religious orientation.