İletişim becerileri ile tüketici satın alma davranışları arasındaki ilişki
The relationship between communication skills and consumer purchasing behaviors
  1. Tez No: 881763
  2. Yazar: NAZİRE CEYDA GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL AZİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dürtüsel Satın Alma Davranışı, İletişim Becerisi, Tüketici, Communication Skills, Consumer, Impulsive Buying Behavior
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, tüketici tutum ve davranışlarına etki eden nitel faktörler arasında iletişim beceri ve yetkinliklerinin bulunup bulunmadığının tespiti, tespiti halinde ise konu faktörün davranışları etkileme derecesi, yönü ve niteliğinin araştırılmasına yöneliktir. Kapitalist sistemin egemen olduğu dünyada başta ülkemiz gibi gelişmekte olan ekonomilerde yaşanan tüketim çılgınlığının kıt olan kaynaklar bazında daha etkin ve verimli gerçekleştirilebilir hale getirilmesi, bireylerden başlayarak bütüne yayılım yoluyla kaynakların daha rasyonel kullanılmasına katkı sağlayacaktır. Bu kapsamda, tüketicilerin davranışlarına etki eden nitel faktörlerin detaylı incelenmesi önem arz etmektedir. Bu amaçla belirlenen evren içerisinden seçilen 44 kişi üzerinde katılımcıların iletişim becerisi seviyelerinin tespiti amacıyla nicel araştırma yöntemi, iletişim becerisi ve yetkinliklerinin tüketicilerin davranışlarına olası etkilerini tespit edebilmek amacıyla da nitel araştırma yöntemi olmak üzere karma yöntem kullanılarak bir alan araştırması yapılmıştır. Araştırma bulguları, iletişim becerisi ve yetkinliği daha yüksek olan bireylerin satın alma davranışlarının daha rasyonel olduğu, dolayısıyla bu kişilerin daha az dürtüsel satın alma davranışı sergiledikleri yönündeki çalışmanın varsayımlarını doğrulamıştır. Bunun yanında, içsel iletişim ve etkileşimi yerinde olan, dış çevreyle ilişkilerini aktif ve kendisiyle uyumlu şekilde yönetebilen kişilerin kendilerini dengede hissettikleri, bu denge durumunun ise pek çok alanda olduğu gibi, tüketici davranışları bakımından da kişinin daha rasyonel ve daha az manipülasyona açık olmasını beraberinde getirdiği hususu çalışmanın göze çarpan tespitleri arasına girmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine whether communication skills and competencies are among the qualitative factors influencing consumer attitudes and behaviors, and if so, to investigate the extent, direction, and nature of the impact of this factor on behaviors. In a world dominated by the capitalist system, making consumption madness more effective and efficient in developing economies like ours, on the basis of limited resources, will contribute to the more rational use of resources through dissemination to the whole, starting from individuals. In this context, a detailed examination of the qualitative factors influencing consumer behavior is important. For this purpose, a field study was conducted using a mixed method, including quantitative research method to determine the communication skill levels of participants selected from the identified universe and qualitative research method to determine the possible effects of communication skills and competencies on consumer behavior. The research findings confirm the assumptions of the study that individuals with higher communication skills and competencies have more rational purchasing behaviors, therefore they exhibit less impulsive buying behavior. In addition, it has been noted that individuals who have well-placed internal communication and interaction, manage their relationships with the external environment actively and in harmony with themselves feel balanced, and this balance situation leads to more rational and less susceptible to manipulation consumer behavior, as in many other areas.