Sosyal medya kullanan bireylerin kişilik yapısı ile beden memnuniyeti ve benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi: TikTok, Instagram, Facebook örneği
Examining the relationship between the personality structure of individuals using social media and body satisfaction and self-esteem: The example of TikTok, Instagram, Facebook
- Tez No: 881772
- Danışmanlar: PROF. DR. SERRA İNCİ ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Beden Algısı, Beden Memnuniyeti, Kişilik Özellikleri, Sosyal Medya, Body Perception, Body Satisfaction, Personality Traits, Social Media
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma sosyal medya kullanan bireylerin kişilik yapısı ile beden memnuniyeti ve benlik saygısı arasındaki ilişkinin“TikTok, Instagram ve Facebook örneği”üzerinden incelenmesini amaçlamıştır. Çalışmanın örneklemini İstanbul'da ikamet eden 500 yetişkin katılımcı evrenini ise İstanbul'un çeşitli bölgelerinde yaşayan 18 yaş üzeri 500 yetişkin katılımcı oluşturmuştur. Çalışmada verileri analiz edebilmek için; Kişisel Bilgi Formu, Beş Faktör Kişilik Envanteri, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Benlik Algısı Ölçeği kullanmıştır. Analizler sonucunda ulaşılan bulgulara göre; sosyal medya kullanan yetişkinlerde beden memnuniyetiyle benlik saygısı arasında ilişki görülmüştür. Beden memnuniyetiyle benlik saygısı arasında olumlu bir ilişkiye rastlanmıştır. Benlik saygısı arttıkça beden memnuniyeti artmaktadır. Benlik saygısıyla dışa dönüklük, uyumluluk, kişilik özellikleri arasında olumlu bir ilişki, benlik saygısıyla duygusal istikrarsızlık arasında olumsuz bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca Instagram ve Facebook'u daha fazla kullananların, beden algısıyla ilgili daha pozitif bir beden algısına sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between the personality traits of individuals using social media and their body satisfaction and self-esteem, focusing on the examples of TikTok, Instagram, and Facebook. The sample of the study comprised 500 adult participants residing in Istanbul, selected from various regions of the city. To analyze the data, a Personal Information Form, the Big Five Personality Inventory, the Rosenberg Self-Esteem Scale, and the Self-Perception Scale were employed. The findings of the analysis revealed a relationship between body satisfaction and self-esteem among adult social media users, indicating a positive correlation between the two variables. As self-esteem increases, body satisfaction also increases. Additionally, a positive relationship was observed between self-esteem and extraversion, agreeableness, and other personality traits, while a negative relationship was found between self-esteem and emotional instability. Furthermore, it was concluded that individuals who use Instagram and Facebook more frequently tend to have a more positive body image perception.