Marka kimliği kişiliği ve imajı: Netflix ve Blutv üzerine bir araştırma
Brand identity personality and image: a research on Netflix and Blutv
  1. Tez No: 881831
  2. Yazar: CANER SEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Kimliği, Marka İmajı, Marka Kişiliği, Netflix, BluTV, Brand, Brand Identity, Brand Image, Brand Personality, Netflix, BluTV
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Marka kişiliği, bir firmanın veya ürünün hedef kitle üzerinde oluşturduğu izlenimlerin toplamıdır. Bu izlenimler, markanın karakteristik özellikleri, değerleri, tutumları ve hedeflerini yansıtır. Sonuç olarak, marka kişiliği firmalar için sadece bir tanıtım aracı değil, aynı zamanda uzun vadeli bir değer yaratma stratejisi olarak da önemlidir. Tüketicilerin zihninde güçlü ve olumlu bir yer edinmek, pazarlama çabalarının başarısı için kritik bir unsurdur. Bu araştırmanın amacı Türkiye de faaliyet gösteren dijital platformlardan ikisi olan Blutv ve Netflix'in marka kişiliklerinin belirlenmesi ve aradaki farkın ortaya konmasıdır. Bu araştırma anket uygulaması ile 03.06.2024 – 06.06.2024 tarihleri arasında üniversite öğrencileri ile yapılmıştır. Araştırmanın amacını test etmek için 4 hipotez oluşturulmuş ve test edilmiştir. Marka kişiliği 4 ana boyutta ele alınmış ve her bir hipotez yetkinlik boyutu, heyecan boyutu, geleneksellik boyutu ve androjenlik boyutu olarak kategorilendirilmiştir. Buna istinaden Netflix 4 marka kişiliği boyutundan yetkinlik, heyecan ve androjenlik kişilik boyutlarında BluTV'ye nazaran daha yüksek puana sahipken BluTV geleneksellik kişilik boyutunda Netflix'den daha yüksek puana sahiptir.
Özet (Çeviri)
Brand personality is the sum of the impressions a company or product creates on the target audience. These impressions reflect the brand's characteristics, values, attitudes and goals. As a result, brand personality is important for companies not only as a promotional tool but also as a long-term value creation strategy. Establishing a strong and positive presence in consumers' minds is a critical element to the success of marketing efforts. The aim of this research is to determine the brand personalities of Blutv and Netflix, two of the digital platforms operating in Turkey, and to reveal the difference between them. This research was conducted with university students between 03.06.2024 and 06.06.2024 with a survey application. To test the purpose of the research, 4 hypotheses were created and tested. Brand personality was discussed in 4 main dimensions and each hypothesis was categorized as competence dimension, excitement dimension, traditionality dimension and androgyny dimension. Accordingly, while Netflix has a higher score than BluTV in the personality dimensions of competence, excitement and androgyny among the 4 brand personality dimensions, BluTV has a higher score than Netflix in the personality dimension of traditionality.