Sol ana koroner arter lezyonu bulunan hastalarda lezyonun ciddiyetini değerlendirmede ıvus ve QFR yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of ivus and QFR methods in assessing the seriousness of the lesion in patients with left main coronary artery lesion
  1. Tez No: 881964
  2. Yazar: İSKAN ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK KEMAL ERYOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: IVUS, Sol Ana Koroner Arter, FFR, QFR, IVUS, left main coronary artery, FFR, QFR
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Sol ana koroner arter lezyonu bulunan hastalarda lezyon ciddiyetinin QFR yöntemiyle doğru olarak yapılabileceğini varsaydık. Söz konusu hipotezimizi referans standart olan IVUS yöntemi ile karşılaştırarak test ettik. Materyal ve metot: Çalışmaya Temmuz 2023 ve Mart 2024 tarihleri arasında LMCA lezyonu nedeni ile IVUS planlanan 35 hasta dâhil edildi. Hastaların anamnez, fizik muayene ve laboratuvar değerleri kayıt edildi. Volcano marka IVUS cihazı ile manuel olarak geri çekmek suretiyle IVUS görüntülemesi yapılıp görüntüler kayıt edildi. IVUS görüntülerinde LMCA lezyonu için MLA , stenoz yüzdesi( plak yükü ),proximal refrans çap, distal referans çap çevrimiçi olarak ölçülüp kayıt edildi.Taranan KAG görüntüleri MEDİS sistemine yüklendikten sonra çevrimiçi ve çevrimdışı olarak hedef koroner arterin 3D rekonstrüksiyonunu elde etmek için en az 25° ayrılmış optimal görüntü kalitesine sahip iki anjiyografik projeksiyon seçildi. Gerçek damar konturundan önemli sapmaların manuel olarak düzeltilmesinden sonra, 3D-QCA ile QFR ölçümleri otomatik olarak elde edildi.QFR ölçümleri ile LMCA lezyonunun QFR değeri , stenoz yüzdesi , proximal ve distal referans çaplar elde edilip kayıt edildi. Bulgular: LMCA lezyonlarında IVUS ve QFR arasında yapılan istatistiksel analizde QFR referans standart olarak kullanılan IVUS'a göre inferior olarak bulundu (kappa değeri:0.42).Ancak kritiklik/nonkritklik açısından yapılan korelasyon testinde QFR ve IVUS'u orta derece korele olarak bulduk.(R değeri:0.520, p değeri:0.010) QFR ile bakılan plak yükü, proksimal ve distal referans çaplar ile IVUS da bakılan plak yükü proksimal ve distal referans çaplar arasında istatistiksel olarak anlamsız zayıf korelasyon bulundu. QFR da bulunan çaplar görsel KAG ile elde edilen çaplar ile daha uyumlu olarak gözlendi. Çalışmamızda lezyonların dağılımı %74.2 oranında distal bifurkasyon LMCA lezyonu, %25.8 ise gövde lezyonu olarak bulundu. Lezyon lokalizasyon dağılımı daha önceki literatür dağılımına uygun olarak bulundu. Sonuç: QFR ölçümleri hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olarak hiperemi ve tel gereksinimi olmadan hızlı ve komplikasyonsuz olarak ölçüldü. Çalışmamızda QFR ve IVUS değerlerinde kritiklik/nonkritiklik açısından orta derece korelasyona rağmen QFR, IVUS'A göre lezyon ciddiyetini değerlendirmede inferior olarak bulundu. QFR'da damar çaplarının daha çok görsel KAG ile uyumlu olmasından dolayı QFR LMCA stent optimizasyonunda uygun olmayabilir. QFR değeri ile IVUS MLA değeri arasında yüksek derece de korelasyon olmaması hasta sayısından ve lezyon lokalizasyonundan kaynaklanabilir. Bundan dolayı daha büyük hasta popülasyonunun olduğu daha çok merkezli prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: We hypothesized that lesion severity could be accurately determined by the QFR method in patients with left main coronary artery lesions. We tested our hypothesis by comparing it with the reference standard IVUS method. Materials and methods: 35 patients who were planned to have IVUS due to LMCA lesion between July 2023 and March 2024 were included in the study. The patients' anamnesis, physical examination and laboratory values were recorded. IVUS imaging was performed by manually retracting the Volcano brand IVUS device and the images were recorded. MLA, stenosis percentage (plaque burden), proximal reference diameter, and distal reference diameter for the LMCA lesion in IVUS images were measured and recorded online. After the scanned CAG images were uploaded to the MEDİS system, they were rotated at least 25° to obtain a 3D reconstruction of the target coronary artery online and offline. Two angiographic projections with separated optimal image quality were selected. After manual correction of significant deviations from the actual vessel contour, QFR measurements were automatically obtained with 3D-QCA. With QFR measurements, the QFR value of the LMCA lesion, stenosis percentage, proximal and distal reference diameters were obtained and recorded. Results: In the statistical analysis performed between IVUS and QFR in LMCA lesions, QFR was found to be inferior to IVUS used as the reference standard (kappa value: 0.42). However, in the correlation test performed in terms of criticality/non-criticality, we found QFR and IVUS to be moderately correlated (R value :0.520, p value:0.010) A statistically insignificant weak correlation was found between the plaque load, proximal and distal reference diameters measured by QFR, and the plaque load, proximal and distal reference diameters measured by IVUS. The diameters found in QFR were observed to be more compatible with the diameters obtained by visual CAG. In our study, the distribution of lesions was found to be 74.2% distal bifurcation LMCA lesion and 25.8% trunk lesion. Lesion localization distribution was found to be in accordance with the previous literature distribution. Conclusion: QFR measurements were measured both online and offline quickly and without complications, without hyperemia and the need for wires. In our study, despite the moderate correlation between QFR and IVUS values in terms of criticality/noncriticality, QFR was found to be inferior to IVUS in assessing lesion severity. Since the vessel diameters in QFR are more compatible with visual CAG, QFR LMCA may not be suitable for stent optimization. The lack of a high degree of correlation between the QFR value and the IVUS MLA value may be due to the number of patients and lesion localization. Therefore, more multicenter prospective studies with larger patient populations are needed.