Decision-making processes in megaprojects: A model proposal for Türkiye
Mega projelerde karar verme süreçleri: Türkiye için bir model önerisi
  1. Tez No: 882007
  2. Yazar: DİLARA GARGI YÜKSEKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE SELİN GÜNDEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, İşletme, Architecture, Civil Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: mega projeler, karar verme, proje yönetimi, inşaat, altyapı projeleri, fizibilite çalışmaları, yönetmelikler, megaprojects, decision-making, project management, construction, infrastructure projects, feasibility studies, regulations
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapım-Proje Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Mega projeler, ekonomiler, teknolojiler, toplumlar ve çevreler üzerindeki dönüştürücü etkileriyle Türkiye'de ve küresel ölçekte stratejik öneme sahiptir. Mega projelerin başarılı bir şekilde uygulanması, ekonomik büyüme, teknolojik ilerleme, toplumsal gelişim ve çevresel sürdürülebilirlik gibi önemli faydalar sağlar. Ancak, planlama ve karar verme süreçlerindeki yetersizlikler nedeniyle sıklıkla maliyet aşımları ve gecikmeler yaşanmakta, bu durum da tahmin hatalarının yaygın bir norm haline gelmesine neden olmaktadır. Bu tez, Türkiye'deki megaprojelerin karar verme süreçlerini iyileştirmek amacıyla yenilikçi bir model önermektedir. Dünyadaki başarılı yaklaşımları birleştiren bu model, mevcut eksiklikleri gidermeyi amaçlamaktadır. Yetersiz paydaş katılımı, şeffaflık eksikliği ve zayıf risk yönetimi gibi temel sorunları ele alarak, şeffaf ve kapsayıcı bir yaklaşım ile güçlü risk yönetim stratejilerini ön plana çıkarmaktadır. Uluslararası uygulamalardan yararlanarak, megaprojelerin özgün zorluklarına uyum sağlayan bir model geliştirmek hedeflenmektedir. Bu tez, farklı ülkelerdeki megaprojelerde uygulanan karar verme yaklaşımlarının kapsamlı bir incelemesini sunmaktadır. Ayrıca, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye'deki karar verme süreçlerinin karşılaştırmalı bir analizini içerir ve bu süreçleri yöneten yasaları, düzenlemeleri ve standartları inceler. Bu analiz, farklı düzenleyici çerçevelerin ve kültürel bağlamların projelerin sonuçlarını nasıl etkilediğine dair önemli bulgular sunar. Bu karşılaştırmalı analiz, Türkiye'ye özgü etkili uygulamaları vurgulayarak, Türkiye'deki megaprojelerin yönetimine katkı sağlayabilecek yöntemleri ortaya koyar. Bu çalışma, megaprojelerin planlama ve uygulama aşamalarını geliştirerek sürdürülebilir başarıyı sağlamak amacıyla pratik öneriler sunar ve yerel yaklaşımları küresel düzenleyici çerçevelerle birleştirir. Bu çalışma, Türkiye'deki karar verme süreçlerindeki önemli boşlukları gidermeyi ve Türkiye'deki megaprojelerin küresel rekabetçiliğini artırmayı hedefleyen yenilikçi bir model sunarak megaproje yönetimi alanını ilerletmeyi amaçlamaktadır. Model, uluslararası yaklaşımlardan elde edilen farklı anlayışları sentezleyerek etkili ve işlevsel olmayı hedefler ve megaprojelere özgü dinamik zorluklarla başa çıkmayı amaçlar. Bu tez, Türkiye'deki megaproje yönetiminin etkinliğini ve verimliliğini artırmaya yönelik kapsamlı bir çerçeve sunarak literatüre katkı sağlamanın yanı sıra, uluslararası alanda farklı ülkelerdeki megaproje yönetimi pratiğine de ışık tutmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Megaprojects, with their transformative impacts on economies, technologies, societies, and environments, hold strategic importance for Türkiye and the global landscape. When executed successfully, megaprojects offer significant benefits, such as economic growth, technological advancement, social development, and environmental sustainability. However, these projects frequently experience cost overruns and delays due to inadequate planning and decision-making, where forecast errors have become the norm. This thesis proposes a novel model to improve decision-making for megaprojects in Türkiye, integrating global best practices and addressing critical deficiencies. The model prioritizes transparency, inclusiveness, and robust risk management by tackling key issues such as inadequate stakeholder engagement, lack of transparency, and insufficient risk management. It draws on international practices to ensure adaptability to the unique challenges of megaprojects. This thesis also provides a comprehensive overview of the decision-making approaches for megaprojects in different countries. The research involves a comparative analysis of decision-making processes in the United Kingdom, the United States, and Türkiye, examining the laws, regulations, and standards governing these processes in each country. This analysis reveals critical insights into how different regulatory frameworks and cultural contexts influence project outcomes. By conducting this comparative analysis, the study highlights effective practices that can be adapted to Türkiye's unique context, underscoring practices that could benefit Türkiye's megaproject management. This study offers practical recommendations aimed at enhancing the planning and execution phases, ensuring sustainable success by merging local insights with global governing frameworks. This research aims to advance the field of megaproject management by presenting a novel model that addresses key gaps in the existing frameworks of decision-making processes in Türkiye and enhances the global competitiveness of its megaprojects. By integrating insights from international approaches, the model strives to be robust and adaptable, facing the dynamic challenges of megaprojects. This thesis contributes to the literature by proposing a comprehensive framework that seeks to improve the effectiveness and efficiency of managing megaprojects in Türkiye, with potential applicability beyond.