Hemşirelerde iş stresi ve gastrointestinal sistem semptomları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between work stress and gastrointestinal system symptoms in nurses
- Tez No: 882012
- Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, İş Stresi, Gastrointestinal Sistem, Semptomlar, Gastrointestinal System, Symptoms, Nursing, Work Stres
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Araştırma hemşirelerin iş stres düzeyi ve gastrointestinal semptomları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla, tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evreni özel, devlet veya üniversite hastanesinde aktif olarak çalışan hemşireler, örneklemini ise Aralık 2023-Temmuz 2023 tarihleri arasında gastrointestinal hastalık tanısı olmayan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 425 hemşire oluşturdu. Araştırmada veri toplama aracı olarak Hemşire Tanıtıcı Bilgi Formu, İş Stresi Ölçeği ve Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçeğinden yararlanıldı. Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel analizler, gruplar arasındaki farkı test etmede bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi, Mann Whitney U, Kruskal Wallis testinden yararlanıldı. Gruplar arasındaki ilişki pearson korelasyon analizi ile incelendi. Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 29,74±6.38 olup; %75,5'inin ileri düzeyde iş stresi deneyimlediği belirlendi. Hemşirelerin iş stresi düzeyine göre Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçek puanın istatistiksel anlamlı fark gösterdiği belirlendi. İş Stresi Ölçek puanı ile Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçek puanı arasında orta düzeyde pozitif yönde ilişki saptandı. İş Stresi Ölçek puanının Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçek puanındaki değişim %23,3'nü açıkladığı belirlendi. Araştırma sonucunda hemşirelerin büyük çoğunluğunu ileri düzeyde iş stresi yaşadığı, şişkinlik, gaz, guruldama ve mide ağrısı, bağırsakları tam boşaltamama semptomlarını deneyimlediği, iş stresi yüksek olan hemşirelerin daha şiddetli gastrointestinal semptomlar deneyimledikleri, iş stresi artarken deneyimlenen gastrointestinal semptom şiddetinin artığı saptandı.
Özet (Çeviri)
The study was conducted as a descriptive and cross-sectional study to examine the relationship between job stress levels and gastrointestinal symptoms of nurses. The universe of the study consisted of nurses who actively worked in private, state, or university hospitals, and the sample consisted of 425 nurses who did not have a gastrointestinal disease diagnosis between December 2023 and July 2023 and agreed to participate in the study. The Nurse Identifier Information Form, Job Stress Scale, and Gastrointestinal Symptom Rating Scale were used as data collection tools in the study. Descriptive statistical analyses were used to evaluate the data obtained in the study, and independent groups t-test, one-way analysis of variance, Mann Whitney U, and Kruskal Wallis test were used to test the difference between the groups. The relationship between the groups was examined using Pearson correlation analysis. The average age of the nurses participating in the study was 29.74±6.38; it was determined that 75.5% of them experienced high-level job stress. It was determined that the Gastrointestinal Symptom Rating Scale score showed a statistically significant difference according to the job stress level of the nurses. A moderate positive correlation was found between the Job Stress Scale score and the Gastrointestinal Symptom Rating Scale score. It was determined that the Job Stress Scale score explained 23.3% of the change in the Gastrointestinal Symptom Rating Scale score. As a result of the study, it was determined that the majority of the nurses experienced high-level job stress, experienced symptoms of bloating, gas, rumbling and stomach pain, and incomplete bowel evacuation, nurses with high job stress experienced more severe gastrointestinal symptoms, and the severity of the gastrointestinal symptoms experienced increased as job stress increased.