Yetişkinlerdeki cinsel doyumun bağlanma stilleri ve öz şefkat açısından incelenmesi
Examination of sexual satisfaction in adults in terms of attachment styles and self-compassion
  1. Tez No: 882015
  2. Yazar: DAMLA ÖZYAŞAMIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ALGEDİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Bağlanma Stilleri, Öz Şefkat, Cinsellik, Cinsel Doyum, Attachment, Attachment Styles, Self-Compassion, Sexuality, Sexual Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı, yetişkinlerdeki cinsel doyumun, bağlanma stilleri ve öz şefkat arasındaki ilişkisini incelemektir. Araştırma kapsamında katılımcıların yaşlarının, ilişki şekillerinin, ilişki sürelerinin ve ebeveyn tutumlarının cinsel doyum, öz şefkat ve bağlanma stili ile ilişkisine bakılmıştır. Aynı zamanda cinsel doyum tutumları, öz şefkat düzeyleri ve ilişki şekilleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışmanın örneklemini Türkiye'de yaşayan 18-65 yaş arasındaki kişiler oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplamak amacıyla Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği, Öz Şefkat Ölçeği, İlişki Ölçekleri Anketi kullanılmıştır. Veri toplama süreci Haziran 2023ayı ile Mayıs2024 tarihleri arasında yürütülmüştür ve kolayda örnekleme yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında 257 kişiye ulaşılmıştır. Araştırma hipotezlerinin test edilmesinde değişkenlerin arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla Sperman Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Korelasyon analizleri için anlamlılık değeri 0.01 ile 0.05 düzeyinde alınmıştır. Ayrıca, ikili grup karşılaştırmalarında bağımsız örneklem Mann-Whitney U, ikiden fazla grup içeren değişkenlerin karşılaştırılmasında Kruskall Walls uygulanmıştır. Tek yönlü varyans analizinde (Kruskall Walls) elde edilen anlamlı farkların incelenmesi için Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda cinsel doyum, bağlanma ve öz şefkat ile ilişki süresi arasındaki ilişkiye bakıldığında ilişki süresinin cinsel doyumda önemli bir etken olduğu tespit edilmiştir. Cinsel doyum, bağlanma ve öz şefkat ile ilişki şekilleri arasındaki ilişkiye bakıldığında, erkek cinsel doyumundaki kaçınma ile ilişki şeklinin arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Cinsel doyum, bağlanma ve öz şefkat ile ebeveyn tutumları arasındaki ilişkiye bakıldığında, öz şefkat ile ebeveyn tutumları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Cinsel doyum, bağlanma ve öz şefkat arasındaki ilişkinin araştırıldığı çalışmada cinsel doyumla bağlanma arasında pozitif yönlü güçlü bir ilişki bulunurken, öz şefkat ile cinsel doyum arasında ön görüldüğü gibi pozitif bir ilişki bulunamamıştır. Yapılan araştırmada bağlanma ile öz şefkat arasında pozitif bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between sexual satisfaction in adults and attachment styles and self-compassion. The study investigates the relationships between participants' ages, types of relationships, durations of relationships, and parental attitudes with sexual satisfaction, self-compassion, and attachment style. Additionally, the relationships between sexual satisfaction attitudes, levels of self-compassion, and types of relationships were explored. The sample of the study consists of individuals aged 18-65 living in Turkey. The Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale, Self-Compassion Scale, and Relationship Scales Questionnaire were used to collect data. The data collection process was conducted between June 2023 and May 2024 using a convenience sampling method, reaching 257 participants. Spearman Correlation Analysis was applied to test the research hypotheses and to examine the relationships between variables. Significance levels for the correlation analyses were set at 0.01 and 0.05. Additionally, independent sample Mann-Whitney U tests were used for binary group comparisons, and Kruskal-Wallis tests were used for comparing variables with more than two groups. Significant differences found in the one-way variance analysis (Kruskal-Wallis) were further examined using the Mann-Whitney U test. The study found that relationship duration is a significant factor in sexual satisfaction when examining the relationship between sexual satisfaction, attachment, self-compassion, and relationship duration. A significant relationship was identified between avoidance in male sexual satisfaction and types of relationships when examining the relationship between sexual satisfaction, attachment, self-compassion, and types of relationships. A significant relationship was found between self-compassion and parental attitudes when examining the relationship between sexual satisfaction, attachment, self-compassion, and parental attitudes. The study revealed a positive strong relationship between sexual satisfaction and attachment, while no positive relationship was found between self-compassion and sexual satisfaction as predicted. A positive relationship was identified between attachment and self-compassion.