Kentlilik bilinci ve trafik kültürü/adabına yönelik vatandaş algısı: Karaman ilinde bir araştırma
Citizen perception of urban awareness and traffic culture/manners: A research in Karaman province
- Tez No: 882032
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFA USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Kentlilik Bilinci, Kültür, Trafik Kültürü, Trafik Adabı, City, Urbanisation, Urban Awareness, Culture, Traffic Culture, Traffic Etiquette
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bir şehrin kentleşmesinin tamamlanması için sadece altyapı ve üstyapı hizmetlerinin sunulması, yol, park, yeşil alan ve binalar gibi fiziksel unsurlar yeterli olmamaktadır. Bunun yanında kentte yaşayanların kentsel aidiyet ve kentsel bilinç düzeylerinin yüksek olması önemli bir husustur. Kentlerde yaşayan vatandaşların kente ait unsurları benimsemesi, kentsel aidiyet duyması ve kentsel sorunlara karşı duyarlı olması gibi hususları içeren kentlilik bilinci üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Kentin değerlerini içselleştirmek, kente ait sorunlara çözüm üretebilmek, kentin sadece sakini olmak yerine aynı zamanda kentin sahibi de olmak yolunda adım atılması kent kültürünün hayata geçirebilmesi açısından önem arz etmektedir. Kentlilik bilincinin hayata geçirilmesinde, kent kültürünün önemli ögelerinden birisi olan trafik kültürü önemli bir yer tutmaktadır. Trafik adabı, trafik eğitimi, trafik bilinci/farkındalığı gibi hususları bünyesinde barındıran trafik kültürünün toplumsal düzeyde yerleşik hale gelmesi kent kültürünün şekillenmesine ve dolayısıyla kentlilik bilincinin gelişmesine katkı sağlayacağı iddiasından hareketle hazırlanan çalışmanın temel amacı, Karaman ili özelinden hareketle vatandaşların kentlilik bilinci ve trafik kültürüne/adabına yönelik algılarını belirlemektir. Çalışma kapsamında ilk olarak, kent, kent türleri, kentleşme ve kentlilik bilinci ile ilgili kavramsal çerçeve ortaya konulmakta, sonrasında kültür kavramından yola çıkarak, trafik kültürü ve trafik adabı irdelenmekte ve konu ile ilgili daha önce gerçekleştirilen araştırmalar değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Çalışmada son olarak, Karaman ilinde yaşayan vatandaşlara yönelik gerçekleştirilen alan araştırmasında elde edilen bulgular analiz edilmektedir. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden tarama deseni kullanılırken, ilişkisel tarama modelinden ve veri toplama aracı olarak da anket tekniğinden yararlanılmıştır. Alan araştırması çerçevesinde Karaman il merkezinde yaşayan 403 vatandaşa anket çalışması uygulanmıştır. Verilerin analizinde betimsel testler, güvenilirlik ve geçerlilik testleri, bağımsız değişkenler t testi ve tek yönlü varyans analizi fark testi, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır Araştırma sonucunda elde edilen veriler dikkate alındığında kentlilik bilinci ile trafik kültürü arasında 0,527 oranında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu bulgusu araştırmada ortaya konulmuştur. Bununla birlikte, trafik adabı/kültürü değişkeninin % 27,7'sinin kentlilik bilinci tarafından açıklandığı araştırma sonucunda elde edilen bir diğer önemli bulgudur.
Özet (Çeviri)
In order to complete the urbanisation of a city, physical elements such as the provision of infrastructure and superstructure services, roads, parks, green areas and buildings are not sufficient. In addition, it is important that the urban belonging and urban consciousness levels of the city dwellers are high. Urban consciousness, which includes issues such as the citizens living in cities adopting the elements of the city, feeling urban belonging and being sensitive to urban problems, is an issue that should be emphasised. Internalising the values of the city, producing solutions to urban problems, taking steps towards becoming the owner of the city instead of being only the inhabitant of the city are important for the realisation of urban culture. Traffic culture, which is one of the important elements of urban culture, has an important place in the realisation of urban consciousness. The main purpose of the study, which was prepared based on the claim that the traffic culture, which includes issues such as traffic etiquette, traffic education, traffic awareness / awareness, will contribute to the shaping of urban culture and thus the development of urban consciousness, is to determine the perceptions of citizens towards urban consciousness and traffic culture / etiquette based on Karaman province. Within the scope of the study, firstly, the conceptual framework related to the city, city types, urbanisation and urban consciousness is put forward, then, based on the concept of culture, traffic culture and traffic etiquette are examined and previous studies on the subject are evaluated. Finally, the findings obtained from the field research conducted for the citizens living in Karaman are analysed. In the research, while using the survey design from quantitative research methods, the relational survey model and the questionnaire technique were used as data collection tools. Within the framework of the field research, 403 citizens living in Karaman city centre were surveyed. In the analysis of the data, descriptive tests, reliability and validity tests, independent variables t test and one-way variance analysis difference test, correlation and regression analyses were performed. Considering the data obtained as a result of the research, it was found that there is a positive and significant relationship of 0.527 between urban consciousness and traffic culture. In addition, another important finding of the research is that 27.7% of the traffic etiquette/culture variable is explained by urban awareness