Evaluation of the localization accuracy of the PTV in SBRT applications using vmat technique for mobile tumours through retrospective analysis of 4D CBCT images
Hareketli tümörler için 4D CBTC görüntülerinin retrospektif analizi ile VMAT tekniğini kullanarak SBRT uygulamalarında ptv'nin lokalizasyon doğruluğunun değerlendirilmesi
  1. Tez No: 882080
  2. Yazar: JÜLİDE CANBULDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE İPEK KARAASLAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİLE CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Radyasyon Onkolojisi, Physics and Physics Engineering, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: SBRT, VMAT, 4DCBCT, PTV, SBRT, VMAT, CBCT, 4DCBCT, PTV
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Stereotaktik vücut radyoterapisi (SBRT), özellikle akciğer kanserleri olmak üzere, hareketli tümörlerin tedavisinde kullanılan hassas bir radyoterapi tekniğidir. Bu tez, hareketli tümörler için hacimsel modüle ark terapisi (VMAT) kullanarak SBRT uygulamalarında planlanan hedef hacmin (PTV) yerleştirilme doğruluğunu incelemektedir. Çalışma, 4 boyutlu konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (4DCBCT) görüntülerinin analizini içermektedir. SBRT, yüksek radyasyon dozlarını tümöre hassas bir şekilde iletme ve çevresindeki sağlıklı dokuyu minimum düzeyde etkileme kabiliyeti nedeniyle son yirmi yılda popülerlik kazanmıştır. SBRT'nin akciğer kanserlerini tedavi etmedeki etkinliği, tümör hareketi nedeniyle ortaya çıkan zorluklar nedeniyle, radyasyon ışınlarının doğru hizalanmasına ve iletimine dayanır. Hasta pozisyonlama ve tümör hareketi ile ilgili belirsizlikleri azaltmak için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. 4DCBCT, tümörün yolunu birden fazla solunum fazında izleyerek tümör lokalizasyonunda iyileştirilmiş doğruluk sunan önemli bir araç haline gelmiştir. Bu teknoloji, her tedavi fraksiyonu öncesinde doğrulanabilecek son derece doğru iç hedef hacimleri (GTV'ler) oluşturmayı sağlar ve böylece hassas hizalama ve doz iletimini güvence altına alır. Bu tezin amacı, SBRT sırasında 4DCBCT görüntüleme kullanarak hareketli tümörlerin lokalizasyon doğruluğunu değerlendirmektir.Retrospektif çalışma, VMAT-SBRT uygulanan hastalarda kurulum hatalarını ve ışın iletimi sırasında tümör hareketini detaylı bir şekilde değerlendirmeyi içermektedir. 4DCBCT görüntülerini analiz ederek, PTV marjlarının yeterliliğini ve bu görüntüleme modülünün tedavi planlama sürecini iyileştirmedeki etkinliğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma, 4DCBCT görüntülemenin tümör lokalizasyon hassasiyetini artırma ve hareketli tümörlere sahip hastalar için tedavi sonuçlarını optimize etme potansiyelini kapsamlı bir şekilde anlamayı sağlamaktadır
Özet (Çeviri)
Stereotactic body radiotherapy (SBRT) is a highly precise radiation therapy technique used to treat mobile tumors, especially lung cancers. This thesis examines the accuracy of locating the planned target volume (PTV) in SBRT applications using volumetric modulated arc therapy (VMAT) for mobile tumors. The study involves analyzing 4-dimensional cone beam computed tomography (4DCBCT) images. SBRT has become popular over the past two decades due to its ability to precisely deliver high doses of radiation to the tumor while minimizing exposure to surrounding healthy tissue. This precision is achieved through hypofractionated treatment and advanced imaging technologies that enable accurate tumor localization. The effectiveness of SBRT in treating lung cancers heavily relies on the precise alignment and delivery of radiation beams, which is challenging due to tumor motion caused by respiration and other factors. Various methods have been developed to reduce patient positioning and tumor motion uncertainties, including the breath-hold technique, forced shallow breathing method, respiratory gating, and real-time tracking. 4DCBCT has become a crucial tool, offering improved accuracy in tumor localization by tracking the tumor's path over multiple respiratory phases. This technology creates highly accurate gross target volumes (GTVs) that can be verified before each treatment fraction, ensuring precise alignment and dosage delivery. The aim of this thesis is to evaluate the accuracy of localizing mobile tumors using 4DCBCT imaging during SBRT. The retrospective study involves a detailed assessment of setup errors and tumor motion during beam delivery for patients undergoing VMAT-SBRT. By analyzing 4DCBCT images, the study seeks to determine the adequacy of the PTV margins and the effectiveness of this imaging modality in improving the treatment planning process. This research provides a comprehensive understanding of the potential of 4DCBCT imaging to enhance the precision of tumor localization and optimize treatment outcomes for patients with mobile tumors.