Ergenlerde okul tükenmişliği, akıllı telefon bağımlılığı ve duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between school burnout, smartphone addiction and emotion regulation skills in adolescents
- Tez No: 882154
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM GÜNDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul tükenmişliği, akıllı telefon bağımlılığı, duygu düzenleme becerileri, school burnout, smartphone addiction, emotional regulation skills
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada ergenlerde okul tükenmişliği, akıllı telefon bağımlılığı ve duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma grubunu Niğde ilinde öğrenim gören 472 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu, Okul Tükenmişlik Ölçeği, Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği (Lise Öğrencileri İçin), Ergenler İçin Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla ilişkisel model kullanılmıştır. Verilerin analizinde korelasyon, çoklu doğrusal regresyon, t testi ve ANOVA analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre okul tükenmişliği ile akıllı telefon bağımlılığı, içsel işlevsel olmayan duygu düzenleme becerileri ve dışsal işlevsel olmayan duygu düzenleme becerileri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılırken; okul tükenmişliği ile içsel işlevsel duygu düzenleme becerileri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Okul tükenmişliği ile dışsal işlevsel duygu düzenleme becerileri arasında ise anlamlı bir ilişki olmadığı bulunmuştur. Akıllı telefon bağımlılığının, içsel işlevsel olmayan duygu düzenleme becerilerinin, dışsal işlevsel olmayan duygu düzenleme becerilerinin okul tükenmişliğini pozitif yönde yordadığı; içsel işlevsel duygu düzenleme becerilerinin ise okul tükenmişliğini negatif yönde yordadığı bulunmuştur. Araştırmanın sonuçlarına göre okul tükenmişliği cinsiyete ve sınıf düzeyine göre anlamlı şekilde farklılaşmamaktadır. Araştırma bulguları, ilgili literatür ışığında tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between school burnout, smartphone addiction and emotion regulation skills in adolescents. The research group consists of 472 high school students studying in Niğde province. Research data were collected using the Personal Information Form, School Burnout Scale, Smartphone Addiction Scale (For High School Students), Emotion Regulation Skills Scale for Adolescents. Correlational model was used to examine the relationships and connections between variables. Correlation, multiple linear regression, t test and ANOVA analyzes were performed to analyze the data. According to the results of the research, it was found that there was a positive significant relationship between school burnout and smartphone addiction, a negative significant relationship between school burnout and internal functional emotion regulation skills, a positive significant relationship between school burnout and internal dysfunctional emotion regulation skills, a significant positive relationship between school burnout and external dysfunctional emotion regulation skills and there was no significant relationship between school burnout and external functional emotion regulation skills. It was found that smartphone addiction positively predicted school burnout, internal functional emotion regulation skills negatively predicted school burnout, internal dysfunctional emotion regulation skills positively predicted school burnout, and external dysfunctional emotion regulation skills positively predicted school burnout. According to the results of the research, while school burnout differs significantly according to gender and grade level, it does not differ significantly according to the General Point Average.