Kadın eğitim yöneticilerinin yönetim sürecinde yaşadıkları sorunlara ilişkin yapılan araştırmaların değerlendirilmesi
Evaluation of research on the problems encounteredby female education administrators in themanagement process
  1. Tez No: 882180
  2. Yazar: KEMAL HODUL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKSANA MANOLOVA YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: eğitim yönetimi, kadın eğitim yöneticileri, eğitim yönetiminde sorunlar, kadın eğitim yöneticilerinin sorunları, educational management, female education managers, problems in educational management, issues faced by female education managers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Araştırmanın amacı, Türkiye'de kadın eğitim yöneticilerinin yaşadığı sorunları ele almak üzere yapılan lisansüstü tez çalışmalarını incelemektir. Araştırma meta-sentez yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın alanını, YÖK Ulusal Tez Veri tabanında Kasım 2023'e kadar yayınlanmış 32 lisansüstü tez oluşturmuştur. Tezler amaçsal örnekleme yöntemlerinden olan tipik durum örnekleme yöntemine göre seçilmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından meta-sentez modeline uygun olarak geliştirdiği tez değerlendirme formu aracılığıyla sağlanmıştır. Bunlar: Türkiye'deki kadın eğitim yöneticilerinin yönetim sürecinde yaşadıkları sorunlarına ilişkin yapılmış olması; Nitel veya karma yöntemi (nitel kısmı) ile yürütülmüş olması ve tez metinlerinin tamamının ulaşılabilir olmasıdır. Bu ölçütler aynı zamanda hariç tutma ölçütleri olarak değerlendirilmiştir. Veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Yapılan meta-analiz sonucunda veriler Kadınların Yönetici Olma Yolunda Karşılaştıkları Engeller ve Kadın Yöneticilerin Yönetim Sürecinde Yaşadıkları Sorunlar olmak üzere iki ana tema altında toplanmıştır. Kadınların Yönetici Olma Yolunda Karşılaştıkları Engeller ana tema altında bireysel, örgütsel ve toplumsal engeller olmak üzere üç alt kategori saptanmıştır. Kadınların yönetici olma yolunda karşılaştıkları bireysel engeller içerisinde en çok“evdeki sorumluluklar”ve çoklu rol üstelenmek“; örgütsel engeller içerisinde en çok ”kraliçe arı sendromu“ ve ”cam tavan sendromu“; toplumsal engeller içerisinde ise en çok ”toplumsal bakış açısı“ ve ”stereotipler“ gibi engeller karşılarına çıkmaktadır. Benzer şekilde Kadın Yöneticilerin Yönetim Sürecinde Yaşadıkları Sorunlar ana tema altında da bireysel, örgütsel ve toplumsal sorunlar olmak üzere üç alt kategori saptanmıştır. Kadınların yöneticilerin yönetim sürecinde yaşadıkları bireysel sorunlar içerisinde en çok ”rol çatışması“ ve ”eş ile yaşanan çatışmalar“; örgütsel sorunlar içerisinde en çok ”çalışma koşulları“ ve ”astlarla yaşanan sorunlar“; toplumsal sorunlar içerisinde ise en çok ”cinsiyet eşitsizliği" sorunu yaşanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research is to examine postgraduate thesis studies conducted to address the problems experienced by female education administrators in Turkey. The research was conducted using the meta-synthesis method. The scope of the research consists of 32 postgraduate theses published in the YÖK National Thesis Database until November 2023. The theses were selected based on the typical case sampling method, one of the purposive sampling methods. Data were provided through a thesis evaluation form developed by the researcher in accordance with the meta-synthesis model. Criteria include research on problems faced by female education administrators in Turkey, use of qualitative or mixed methods (qualitative part), and full accessibility of thesis, also serving as exclusion criteria. These criteria were also evaluated as exclusion criteria. The data were analyzed using the content analysis method. As a result of the meta-analysis, the data were categorized under two main themes: Barriers Faced by Women on the Path to Becoming Administrators and Problems Experienced by Female Administrators in the Management Process. Under the first theme, individual, organizational, and societal barriers were categorized. The most common individual barriers include“responsibilities at home”and“undertaking multiple roles”; organizational barriers include“queen bee syndrome”and“glass ceiling syndrome”; and societal barriers include“societal perspective”and“stereotypes.”Under the second theme, individual, organizational, and societal problems were categorized. The most common individual problems include“role conflict”and“conflicts with spouse”; organizational problems include“working conditions”and“problems with subordinates”; and the most common societal problem is“gender inequality.”