The evaluation of the torque control parameters in upper incisors with finite element analysis during posterior expansion in clear aligner treatments
Şeffaf plak tedavilerinde posterior genişletme sırasında üst kesici dişlerdeki tork kontrol parametrelerinin sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
- Tez No: 882197
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ÇAKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: FEM Analizi, Tork Kontrolü, Genişletme, Şeffaf Plak Tedavileri, FEM Analysis, Torque Control, Expansion, Clear Aligner Treatment
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖGÜT ÖZUĞUR, E.(2024) Şeffaf Plak Tedavilerinde Posterior Genişletme Sırasında Kesici Dişlerdeki Tork Kontrol Parametrelerinin Sonlu Eleman Analizi ile Değerlendirilmesi Çalışmamızın amacı ilk aşamada şeffaf plaklarla posterior genişletme sırasında hem anterior hem posterior dişlerde oluşan etkilerin Sonlu Elemanlar Analizi (FEM) ile değerlendirilmesi, ikinci aşamada ise posterior genişletme sırasında anteriorda oluşan tork kaybının ataşman ve güç çıkıntıları kullanılarak tork kaybını önlemedeki etkinliklerinin dişler ve periodontal ligamentteki stress dağılımı ve dişlerdeki yer değiştime miktarları değerlendirilerek karşılaştırılmasıdır. Bu çalışmada, mediyan palatal sütür füzyonu olan 19 yaşındaki bir kadından alınan konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) verilerini kullanarak yalnızca dental genişletmeye odaklanıldı. Kemik modelleme, tersine mühendislik ve 3D bilgisayar destekli tasarım (CAD) faaliyetlerini içeren 3D Slicer yazılımı kullanılarak gerçekleştirildi. Analiz ortamlarıyla uyumlu modeller oluşturuldu ve ANSYS Workbench yazılımı kullanılarak birleşmeleri optimize edildi. Sonlu eleman modellerini çözmek için LS-DYNA çözücü kullanıldı. Şeffaf plak kalınlığı 0,76 mm olarak belirlendi. Bukkal genişleme aktivasyonu 1,5° bukkal kök torku ile 0,2 mm idi. Çalışmanın ilk aşamasında Model 1.1 ataşman kullanmadan çalışılan bir model iken Model 1.2. arka dişlerde gingivale eğimli yatay ataşmanları (GBHA) içeriyordu. Çalışmanın ikinci aşamasında Model 1.2 temel alınarak 3 model daha karşılaştırıldı. Bu modeller sırasıyla; santral kesici diş üzerinde labial ve palatal yüzeylerde güç çıkıntıları bulunan Model 2.1, merkezi kesici dişin labial yüzeyinde yatay ataşman bulunan Model 2.2 ve santral kesici diş üzerinde labial yüzeyde gingivale eğimli yatay ataşman bulunan Model 2.3 dir. Model 1.2, şeffaf plaklarla posterior genişletme sırasında ataşmansız olan Model 1.1 e kıyasla daha paralel bir hareket gösterdi. Model 1.1'de daha fazla genişletme elde edildi. Her iki modelde de posterior genişletme sırasında ön kesici dişler retrokline oldular. Model 2.1, 2.2 and 2.3 te santral kesici dişlere ataşman eklenmesi ve güç çıkıntılarının kullanılması ön kesici dişlerin ekspansiyon sırasında palatinale devrilmesini önledi. Çalışmamızdaki tüm modellerde Von Mises Stress değerleri en çok santral ve lateral kesicilerde izlendi. Periodontal ligamentte ise stress dağılımı en çok küçük azı dişlerde gözlendi. Sonlu elemanlar analizi ile gerçekleştirdiğimiz çalışmamızda şeffaf plaklarla posterior genişletme sırasında posterior dişlerde ataşman kullanımının bukkale devrilmeyi önlemede etkili olduğu bulunmuştur. Ek olarak, posterior genişletme sırasında santral kesici dişlerde yatay ataşmanların veya çift güç çıkıntısı kullanımın üst kesici dişlerde palatinale devrilmeyi önlediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ÖGÜT ÖZUĞUR, E. (2024) The Evaluation of the Torque Control Parameters in Incisors with Finite Element Analysis During Posterior Expansion in Clear Aligner Treatments The aims of this study were first to evaluate the effect of the posterior expansion with clear aligner on both posterior and anterior teeth using Finite Element Method (FEM), and then to compare the effectiveness of the attachments or power ridges to prevent torque loss of the anterior teeth during posterior expansion by determining the stress distribution on the teeth and periodontal ligament, and the amount of displacement of the teeth. The study focused solely on dental expansion, utilising cone-beam computed tomography (CBCT) data from a 19-year-old female with median palatal suture fusion. Bone modelling was conducted using 3D Slicer software, including reverse engineering and 3D computer-aided design (CAD) activities. Solid models compatible with analysis environments were generated, and meshing was optimised using ANSYS Workbench software. The LS-DYNA solver was employed to solve finite element models. The aligner thickness was determined as 0.76 mm. Buccal expansion activation was 0.2 mm with 1.5° buccal root torque. In the first phase of the study, Model 1.1 was attachment free model whereas Model 1.2. included gingival beveled horizontal attachments (GBHA) on the posterior teeth. In the second phase of the study, additional 3 models were compared based on Model 1.2; Model 2.1 with labial and palatal power ridges on the central incisor, Model 2.2 with a labial horizontal attachment on the central incisor and Model 2.3 with a labial GBHA on the central incisor. Model 1.2 showed more parallel movement compared to the Model 1.1 attachment free model during posterior expansion with clear aligner. With Model 1.1, a greater expansion was obtained. In both models, incisors showed retroclination during posterior expansion. In Model 2.1, 2.2 and 2.3, adding attachments and power ridges to central incisor prevented retroclination of the incisors. In all the models, the von Mises stresses were higher at the central and lateral incisors compared to the posterior teeth. On the periodontal ligament, main stresses were found to be distributed on the premolars. As a conclusion, this FEM study demonstrated that the use of attachments on the posterior teeth during expansion with clear aligners is effective to prevent buccal tipping of the molars. Furthermore, adding horizontal attachments or double power ridges on the central incisor avoid retroclination of anterior teeth during expansion with aligners.