Üniversite öğrencilerinin kişilik özellikleri ile özgüven düzeylerinin bazı demografik değişkenlere göre incelenmesi (MAKÜ örneği)
Investigation of personality traits and self-confidence levels according to some demographic variables for university students (MAKÜ sample)
- Tez No: 527500
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERİÇ ERASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Spor, Education and Training, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci, Kişilik, Özgüven
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Üniversite Öğrencilerinin Kişilik Özellikleri ile Özgüven Düzeylerinin Bazı Demografik Değişkenlere Göre İncelenmesi (Makü Örneği) (Yüksek Lisans Tezi) Esat TOY ÖZ Bu çalışmanın amacı, Üniversite Öğrencilerinin Kişilik Özellikleri ile Özgüven Düzeylerinin Bazı Demografik Değişkenlere Göre İncelenerek güncel araştırmalara katkıda bulunmaktır. Bunların yanı sıra; farklı fakülte ve yüksekokullarda öğrenim gören öğrencilerin kişilik özellikleri ve özgüven düzeylerinin benzer ya da farklılıklarının neler olduğunu belirlemeye çalışmaktır. Araştırmanın çalışma grubunu 2016-2017 öğretim yılı güz döneminde Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda, Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümünde (AYAY), Eğitim Fakültesi (EF) Temel Eğitim Bölümü, Sınıf Eğitimi Anabilim Dalında, Matematik ve Fen Bilimleri Bölümü, Matematik Eğitimi Anabilim Dalında öğrenim gören 114 kadın, 157 erkek, toplam 271 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi için SPSS 22,0 programı kullanılmıştır. Beş Faktörlü Kişilik Ölçeği (BFKÖ ve Özgüven Değerlendirme Ölçeğine (ÖDÖ) ilişkin veriler analiz edilmeden önce verilerin normal dağılıma uygun olup olmadığının belirlenmesi için Shapiro-Wilk testi uygulanmış ve verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Bu nedenle her iki ölçeğe ilişkin veriler için parametrik analiz yöntemleri kullanılmıştır. Dışa dönüklük ve duygusal dengesizlik kişilik özelliği ile özgüven arasında zıt yönlü (negatif) anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Deneyime açıklık kişilik özelliği ile özgüven düzeyi arasında doğrusal (pozitif) ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır (p 0,05). Elde edilen çıktılar, beden eğitiminin daha iyi hale getirilmesi amacıyla üniversite yönetimleriyle paylaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
Investigation of Personality Traits and Self-Confidence Levels According to Some Demographic Variables for University Students (Makü Sample) (Master Thesis) Esat TOY ABSTRACT The aim of this study is to investigate the personality characteristics and self-confidence of undergraduate students according to some demographic variables and to make contribution to the field. Moreover, determination of similarities and differences of personality characteristics and self confidence levels for students studying in various faculties and high schools is also aimed. The sample of this study consisted of 114 women and 157 men total 271 students who are currently enrolled one of the following programs at Mehmet Akif Ersoy University in 2015-2016 academic year: High School of Physical Education and Sports, Emergency Aid and Disaster Management, Department, Mathematics Education, Primary Education, SPSS Program version 22.0 was used to analyze obtained data. Shapiro-Wilks test had been conducted before primary analyses to see whether the data distributed normally. The test confirmed the normal distribution of both data sets gathered through Personality and Self-confidence evaluation scales. Because normality assumption held, parametric tests were applied to analyze the data obtained through both scales. A significant negative correlation was determined between the outwardness and emotional instability personal characteristics.