Bilişsel esnekliğin psikolojik dayanıklılık ile ilişkisinde içgörünün aracı rolü: Kadın dayanışma evleri'nde yaşayan kadınlar ve toplum örneklemi karşılaştırması
The mediator role of insight in the relationship of cognitive flexibility with psychological resilence: A comparison of women living in women's solidarity houses and the community sample
  1. Tez No: 882340
  2. Yazar: SİNEM TOPÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF HALDUN SOYGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Dayanışma Evi, Toplum Örneklemi, Bilişsel Esneklik, İçGörü, Psikolojik Dayanıklılık, women's shelter, women's solidarity house, community samples, insight, cognitive flexibility, psychological endurance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kadın dayanışma evinde yaşayan ve kadın dayanışma evinde yaşamayan toplum örnekleminin yer aldığı bu araştırmada, bilişsel esnekliğin psikolojik dayanıklılık ile ilişkisinde iç görünün aracı rolü incelenmiştir. Grup karşılaştırmalı yürütülen bu araştırmada, araştırmanın örneklemini yaşları 18-62 arasında değişen (X=37.00; SS=10.54) 100 kadın oluşturmuştur. Araştırmadan elde edilen veriler, Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (PDÖ), Bilişsel Esneklik Ölçeği (BEÖ) ve İç Görü Ölçeği (İÖ) ile toplanmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda, kadın dayanışma evinde yaşayan kadınların psikolojik dayanıklılık düzeylerinin, kadın dayanışma evinde yaşamayan toplum örneklemindeki kadınlara göre daha düşük olduğu görülmüştür. Kadın dayanışma evinde yaşayan ve yaşamayan kadınların bilişsel esneklik düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Kadın dayanışma evinde yaşayan kadınların iç görü ölçeğinden aldığı puanların, kadın dayanışma evinde yaşamayan kadınlara göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Araştırmada yer alan bilişsel esneklik, iç görü ve psikolojik dayanıklılık değişkenleri arasında pozitif yönlü ilişkilerin olduğu saptanmıştır. Bilişsel esneklik, iç görü ve psikolojik dayanıklılık değişkenlerini yordarken, iç görünün psikolojik dayanıklılığı anlamlı şekilde yordamadığı görülmüştür. Son olarak bilişsel esneklik ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkide iç görünün aracı rolünün bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This is a research on community samples of women staying in women's solidarity houses and those not staying there, examining the intermediary role of insight in relation to cognitive flexibility and psychological endurance. The research compares groups of community samples involving 100 women at ages 18 to 62 (X=37.00 ; SS=10.54). The data obtained in this research are collected by means of Psychological Endurance Scale for Edults, Cognitive Flexibility Scale and Insight Scale. The series of analysis done show that the psychological endurance of women in women's solidarity houses is lower than that of women not staying in women's solidarity houses. With this research it is concluded that there is no major difference in the level of cognitive flexibility of women staying in women's solidarity houses and women not staying there. This research shows that points gathered at insight scales is higher with women staying in women's solidarity houses than with women not staying there. With this research it is ascertained that there is a positive relationship in the factors stated as cognitive flexibility, insight and psychological endurance. While predicting the variables cognitive flexibility, insight, psychological endurance, it was seen that insight has minor effect on psychological endurance prediction. In the end it is concluded that insight does not contribute to the correlation of cognitive flexibility and psychological endurance.