İlkokullarda yetiştirme programına ilişkin öğretmen ve veli görüşleri
Teachers' and parents' views on training program in primary education
  1. Tez No: 882376
  2. Yazar: SALİHA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM ŞAHİN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokullarda Yetiştirme Programı, Psikososyal Destek, İlkokul, Veli, Covid 19 Pandemi, Training Program for Primary School Students, Psychosocial Support, Primary School, Parents, Covid 19 Pandemic
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırma sınıf öğretmenleri ve velilerin İlkokullarda Yetiştirme Programı'nın [İYEP] işleyişine ve Covid-19 pandemisinin İYEP kapsamında öğrenim gören öğrencilere yansımalarına ilişkin görüşlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu Çanakkale ili merkezi ve bütün ilçelerinde İYEP kapsamında ders veren öğretmenler ve çocukları İYEP'e devam eden veliler oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Veriler açık uçlu sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Öğretmenlerle gerçekleştirilen görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. İYEP'e katılan öğrencilerin velileri ile gerçekleştirilen görüşmelerden elde edilen bulgular ise betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Türkiye'de İYEP konulu veli görüşlerinin de kapsamlı olarak dikkate alındığı ilk çalışma olan bu araştırmadan elde edilen bulgular İYEP konusunda önemli bilgiler sunmaktadır. Bulgular, öğretmen ve velilerin çoğunun İYEP'i genel olarak öğrencilerin akademik ve psikososyal gelişimine katkı sağlayan bir program olarak bulduğunu göstermektedir. Bununla beraber öğretmenler İYEP'e öğrenci belirleme süreci, materyallerinin niteliği, programın psikososyal boyutu, veli desteği ve pandemi sürecine yönelik sorunlarla karşılaştıklarını belirtmişlerdir. Veliler ise programın yorucu olması, devam konusunda yaşanılan problemler, çocuklarına sağlayabildikleri akademik ve psikososyal desteğin yetersizliği ile fiziksel ortamla alakalı karşılaştıkları sorunlara dikkat çekmişlerdir. Bu doğrultuda İYEP öğrenci belirleme sürecine yönelik değişiklikler yapılması, psikososyal destek ve veli bilgilendirme çalışmaları, İYEP ders süreleri ve program takviminin yeniden düzenlenmesi, küresel ve bölgesel düzeyde karşılaşılan sorunlara yönelik çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the views of classroom teachers and parents on the implementation of the Training Program in Primary Education (IYEP) and the impact of the Covid-19 pandemic on students participating in IYEP. The research sample consists of teachers who teach within the scope of IYEP in the center and all districts of Çanakkale province, as well as parents whose children attend IYEP. phenomenological research design, which is one of the qualitative research designs, was used in the study. The data were collected using a semi-structured interview form consisting of open-ended questions. The data obtained from the interviews with the teachers were analyzed using content analysis. The findings obtained from the parents' interviews were analyzed according to the categories emerged through the analysis of the teachers' interviews. This study, one of the the first in Turkey to comprehensively consider the views of parents on IYEP, provides significant information about the program. The findings show that most teachers and parents view IYEP as a program that contributes to the academic and psychosocial development of students in general. However, teachers reported encountering problems with the process of identifying students for IYEP, the quality of materials, the psychosocial dimension of the program, parental support, and the impact of the pandemic. On the other hand, parents highlighted issues such as the exhausting nature of the program, attendance problems, inadequacy of the academic and psychosocial support they could provide to their children, and challenges related to the physical environment. In this context, recommendations were made to revise the IYEP student identification process, enhance psychosocial support and parent information activities, adjust IYEP course durations and the program calendar, and address problems encountered at both national and regional levels.