X, Y, Z Kuşaklarının kamusal mekândan beklentileri ve dijital kentsel pratikler bağlamında araştırılması
Expectations of generations X, Y, Z from public space and research in the context of digital urban practices
- Tez No: 882451
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE YILMAZ BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kamusal Mekân, Kuşak Teorisi, 21. Yüzyıl Kentlisi, Meta-verse, Dijital Kamusal Mekân, Gündelik Yaşam, Sosyalleşme, Türkiye, Public Space, Generation Theory, 21st Century Urbanite, Meta-verse, Digital Public Space, Everyday Life, Socialisation, Turkey
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Günümüzde dijitalleşmenin etkisi ile sosyalleşme pratiklerinin ve deneyimlerinin gerçek mekânlarda sürdürülebilmesi için kentlinin yeniden tanımlanması gerekmektedir. Tezde öncelikle kuşak teorileri araştırılmış, kentliyi ve mekânı dönüştürmede etkili olan literatürdeki kavramlardan yararlanılmıştır. Bu kavramlar 21. yüzyıl kentlisinin gündelik yaşamı deneyimleme biçimlerini, kimlik dönüşümünün nedenlerini, mekâna dair güncel taleplerini, mekândaki ve dijitaldeki pratiklerini anlamlandırmaya dair önemli ipuçlarını bizlere sunmaktadır. Kentliyi biçimlendiren diğer etkenler olarak; planlama süreçleri, kentlinin gerçek ve dijital mekândaki gündelik deneyimleri irdelenmiştir. Kamusal mekânda giderek edilgen hale gelen yeni kuşakların kendi gündelik yaşamlarını aktardıkları çoklu bileşene sahip alternatif dijital platformlar ve meta-verse (öte-evren) ise taşıdığı potansiyeller ve gerçek mekâna aktarılabilecek özellikleri açısından incelenmiştir. Son olarak anket bölümünde X, Y ve Z kuşaklarının gerçek ve dijital kamusal mekân deneyiminden beklentilerini sorgulamak kentlinin kamusal mekân ihtiyacını nasıl karşıladığını anlamak için araç olarak görülmüştür. Tez kapsamında irdelenen 1965-1979 tarihleri arasında doğanlar X Kuşağı, 1980-1996 tarihleri arasında doğanlar Y Kuşağı, 1997-2006 tarihleri arasında doğanlar Z Kuşağı olarak kabul edilmiştir. Analiz aşamasında Ki-kare testi ile bireyin dahil olduğu kuşağın bu bağlamdaki tercihlerini anlamlı olarak farklılaştırıp farklılaştırmadığı test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, with the impact of digitalisation, it is necessary to redefine today's urbanite in order to maintain socialisation practices and experiences in public spaces. While making this definition, which is the focus of the thesis, generation theories were firstly researched and concepts in the literature that are effective in transforming the urbanite and space were utilised. These concepts provide us with important clues about the 21st century urbanites' ways of experiencing everyday life, the reasons for identity transformation, their current demands for space, and their spatial and digital practices. As other factors shaping the urbanite; planning processes, the daily experiences of the urbanite in real and digital space are analysed. In addition, alternative digital platforms and meta-verses with multiple components where new generations, who have become increasingly passive in public space, transfer their daily lives, are analysed in terms of their potentials and features that can be transferred to real space. In the last section, the survey, questioning the expectations of Generations X, Y and Z from the real and digital public space experience was seen as a tool to understand how the urbanites meet their public space needs. Those born between 1965-1979 were considered Generation X, those born between 1980-1996 were considered Generation Y, and those born between 1997-2006 were considered Generation Z. In the analysis phase, the Chi-square test was used to test whether the generation to which the individual belongs significantly differentiates the preferences in this context.