Uluslarası göç ve güvenlik sorunsalı olarak göçmen kaçakçılığı: İstanbul örneği
Migrant smuggling as an issue of international migration and security: The case of Istanbul
  1. Tez No: 882536
  2. Yazar: ABDULKADİR SAKA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CUMHUR EKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Düzensiz Göç, Göçmen, Göçmen Kaçakçılığı, Güvenlik, Uluslararası İlişkiler, Irregular Migrantion, International Relations, Migrant, Migrant Smuggling, Security
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Göçmen kaçakçılığı; içerdiği insan sayısı, suç örgütleri tarafından kazanılan maddi gelir ve pek çok unsuru içeren doğası sebebiyle hızlı bir şekilde büyüyen suç piyasası olarak tanımlanmakta ve suç örgütleri; silah, çalıntı mal, uyuşturucu gibi malzemeleri sınır dışına naklettikleri gibi göçmenlerin de çeşitli yollarla sınır dışına çıkarılmasını sağlamaktadır. Şiddet, yoksulluk, savaş, baskı gibi olumsuz durumlardan kaçarak Batı ülkelerinde daha olumlu bir hayat koşullarına ermek, iyi iş ve ücret vaadi gibi pek çok sebeple insanlar, göçmen kaçakçılığının giderek büyümesine isteyerek veya istemeyerek yardımcı olmaktadırlar. Göçmen kaçakçılığının meydana gelmesinde iktisadi koşullar, küreselleşme, siyasi istikrarsızlık, terörizm, savaş ve doğal olaylar gibi nedenler etkilidir. Doğa olayları neticesinde dengelerin bozulması ile birlikte insanlar kitleler halinde korunmuş bir şekilde yaşayabilecekleri alanlara yönelmekte ve doğal kaynaklar azalıp, çevresel sorunlar ortaya çıkarken aynı zamanda nüfus baskısı artmakta ve gelişmiş olan ülkeler için siyasal ve toplumsal sorunlar da gündeme gelmektedir. Siyasal kararsızlığın, silahlı çatışmaların ve kargaşaların üst seviyelere geldiği bu ortamda doğal kaynaklar da bozulup, kirlenince nüfus artışı ile birlikte kaynaklar tükenmektedir. Böylelikle düzensiz bir şekilde tüketilen kaynaklar neticesinde, kıtlık ortaya çıkmakta ve çevresel olarak kaynakların kısıtlı olması siyasal sorunlar, ekonomik ve toplumsal unsurlarla bir araya gelerek gruplar arası gerilim, çatışma ve en sonunda göçü meydana getirmektedir. Bu araştırma kapsamında İstanbul örneği bağlamında göçmen kaçakçılığına odaklanılarak, göçmen kaçakçılığı sorunun boyutlarını ve çözüm önerileri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Migrant smuggling is defined as a rapidly growing criminal market due to the number of people it contains, the financial income earned by criminal organizations, and its nature, which includes many elements and criminal organizations. They transport materials such as weapons, stolen goods, and drugs across the border and also ensure that immigrants are deported through various means. People willingly or unintentionally help the growth of immigrant smuggling for many reasons, such as scaping from negative situations such as violence, poverty, war, oppression, reaching more positive living conditions in Western countries, and the promise of good jobs and wages. Reasons such as economic conditions, globalization, political instability, terrorism, war, and natural events are effective in preventing the occurrence of immigrant smuggling. With the deterioration of balance as a result of natural events, people turn to areas where they can live in a protected manner in masses, and while natural resources decrease and environmental problems arise, population pressure increases and political and social problems come to the fore for developed countries. In this environment where political instability, armed conflicts, and turmoil reach high levels, natural resources are deteriorated and polluted, and resources are depleted along with population growth. Thus, as a result of resources consumed irregularly, scarcity occurs, and the limited environmental resources come together with political problems and economic and social elements, creating tension, conflict, and eventually migration between groups. Within the scope of this research, focusing on immigrant smuggling in the context of the Istanbul example, the dimensions of the immigrant smuggling problem and solution suggestions will be examined.