Erken karma dişlenme dönemindeki çocuklarda ilk diş hekimi randevusu tarihi, diş yaşı ve diş çürüğü prevalansı ilişkisinin incelenmesi
Evaluation of the relationship between first dental visit, dental age and dental carise status in children with early mixed dentition
- Tez No: 882556
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL ÖZBEY İPEK, DOÇ. DR. CEYLAN ÇAĞIL ERTUĞRUL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İlk diş hekimi ziyareti, Diş yaşı, Yaş tahmini, DMFT, dmft, First dental visit, Dental age, Age estimation, DMFT, dmft
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında erken karma dişlenme dönemindeki çocuklarda ilk diş hekimi ziyaret zamanı, diş yaşı ve diş çürüğü prevalansı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Pamukkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Kliniği'ne rutin diş muayene ve tedavi ihtiyaçları için başvurmuş ve panoramik radyografileri alınmış olan erken karma dişlenme dönemindeki çocuklar çalışmaya dahil edilmiştir. Hasta kayıtları geriye dönük olarak incelenerek çocukların ilk diş hekimi ziyaret yaşı belirlenmiş ve çocukların diş yaşı, panoramik radyografiler üzerinde Willems metodu kullanılarak hesaplanmıştır. Çocukların diş çürüğü prevalansını değerlendirmek için DMFT/dmft indeksi kullanılmıştır. İlk diş hekimi ziyareti, diş yaşı ve diş çürüğü durumu arasındaki ilişki eşleştirilmiş t testi, tek yönlü varyans analizi, Tukey çoklu karşılaştırma testi ve Pearson korelasyon analizi kullanılarak istatistiksel olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmada dahil edilme kriterlerini karşılayan 1989 hastanın verileri incelenmiştir. Ortalama ilk diş hekimi ziyaret yaşı 7,11 olarak bulunmuş olup, ilk diş hekimi ziyaret tarihi daha erken olan çocukların dmft indeks değerlerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Çocukların ortalama diş yaşı (8,64), ortalama kronolojik yaşından (7,93) anlamlı derecede (p=0,0001) daha ileridir ve diş yaşı kronolojik yaşından (p=0,0001) daha ileri olan çocuklarda DMFT indeks değerleri anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur, ancak süt dişlerinde aynı durum gözlenmemiştir. Sonuç: Bu tez çalışmasının sonuçlarına göre kronolojik yaştan daha ileri olan diş yaşı, özellikle daimi dişlenmede çürük oluşumu için bir risk faktörü olarak değerlendirilebilir. Ayrıca ilk diş hekimine daha erken başvuran çocukların dmft indeks değerlerinin yüksek bulunması çocukların ilk diş hekimine diş çürüğü şikayeti nedeniyle gitmesine bağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to evaluate the relationship between first dental visit time, dental age, and dental caries status of children in early mixed dentition. Method: Children in early mixed dentition, who had a panoramic radiograph due to routine dental examination requirements were included in the study. First dental visit age of the children were determined by reviewing patient records retrospectively and the dental age of the children was calculated on panoramic radiographs by using the Willems method. The DMFT/dmft index was used to evaluate children's dental caries status. The relationship between the first dental visit, dental age and dental caries status were examined statistically by using Paired t test, One-way ANOVA, Tukey test and Pearson correlation analysis. Results: Data from 1989 patients who met the inclusion criteria were examined. The mean age of first dental visit was 7.11 and the children with earlier first dental visit dates had higher dmft index values. Mean dental age of the children (8.64) was significantly (p=0,0001) older than the chronological age (7.93) and DMFT index values were significantly higher in children whose dental age was older than their chronological age (p=0,0001), but the same situation was not observed in primary teeth. Conclusion: According to results of this study dental age, which is older than chronological age, can be considered a risk factor for caries formation especially on permanent dentition. In addition the higher dmft index values of children whose first dental visit was earlier may be attributed to the fact that the children had their first dental visit due to complaints related to tooth decay.