The relationship between university students' digital game addiction, attachment style, and emotion regulation levels
Üniversite öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı, bağlanma stilleri ve duygu düzenleme düzeyleri arasındaki ilişki
- Tez No: 882563
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU AYKAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun Bağımlılığı, Bağlanma Stilleri, Duygu Düzenleme, Üniversite Öğrencileri, Digital Game Addiction, Attachment Styles, Emotion Regulation, University Students
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı ile bağlanma stilleri ve duygu düzenleme düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ayrıca dijital oyun bağımlılığı, bağlanma stilleri ve duygu düzenleme düzeylerinin demografik değişkenlere (cinsiyet, yaş, medeni durum, oyun için tercih edilen cihaz türü, dijital oyun oynamaya başlama yaşı, oyun için tercih edilen cihaz türü) göre farklılık gösterip göstermediğini incelemeyi amaçlamaktadır.Çalışma, ilişkisel araştırma yöntemi ile araştırılmış, kolaylıkla bulunabileni örnekleme ile toplanmış ve araştırmanın örneklem grubunu özel ve devlet üniversitelerinde okuyan 314 lisans öğrencisi (158 kadın, 156 erkek) oluşturmuştur. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu, Üniversite Öğrencileri İçin Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği (Hazar & Hazar, 2019), Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği (Erzen, 2016) ve Duygu Düzenleme Anketi (Totan, 2015) kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmada, iki grup arasındaki karşılaştırmalarda Bağımsız T-testi testi, üç veya daha fazla grubun karşılaştırılmasında Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ,araştırma sorularının çözümlenmesinde, ölçekler arası ilişkilerin incelenmesi için Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, Aşırı Odaklanma ve Erteleme ile Yoksunluk ve Arayış arasındaki güçlü pozitif korelasyon, dijital oyun bağımlılığı belirtilerinin birbirleriyle sıkı bir şekilde ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu ilişki, dijital oyunların bağımlılık yapıcı etkilerinin, bireysel davranış ve deneyimler üzerindeki geniş kapsamlı etkisini vurgulamakla beraber, güvenli bağlanma stili ile dijital oyun bağımlılığı belirtileri arasındaki negatif ilişki, sağlıklı sosyal ilişkilerin ve güvenli bağlanmanın, bağımlılık eğilimlerini azaltabileceği üzerinde durur. Diğer bir açıdan, kaçınan ve kaygılı-kararsız bağlanma stilleri ile dijital oyun bağımlılığı belirtileri arasında pozitif korelasyonun varlığı, bu bağlanma stillerinin, bağımlılık riskini artırabilecek psikolojik faktörler olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the relationship between digital game addiction, attachment styles, and emotion regulation levels among university students.This study also aims to examine whether digital game addiction, attachment styles, and emotion regulation levels differs according to demographic variables (gender, age, marital status,preferred device type for gaming, age of starting digital gaming,preferred device type for gaming). The study was conducted using a correlation survey method and collected through convenient sampling. The sample group of the research consisted of 314 undergraduate students (Nfemales=158 females, Nmales=156) studying at private and public universities. Research data were obtained using a demographic information form prepared by the researcher, the Digital Game Addiction Scale for University Students (Hazar & Hazar, 2019), the Three-Dimensional Attachment Styles Scale (Erzen, 2016), and the Emotion Regulation Questionnaire (Totan, 2015). In the study, Independent T-test was used for comparisons between two groups, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was used for comparisons of three or more groups, and Pearson Correlation Analysis was used for examining the relationships between scales. According to the research findings, a strong positive correlation between Excessive Focus and Procrastination and Withdrawal and Craving indicates that symptoms of digital game addiction are closely related to each other. This relationship underscores the addictive effects of digital games, emphasizing their extensive impact on individual behavior and experiences, while the negative relationship between secure attachment style and symptoms of digital game addiction highlights the potential of healthy social relationships and secure attachment to reduce addictive tendencies. On the other hand, the presence of a positive correlation between avoidant and anxious-ambivalent attachment styles and symptoms of digital game addiction suggests that these attachment styles may be psychological factors that increase the risk of addiction.