EBA platformundaki Türkçe dersi dijital öykülerinin incelenmesi
Examining the digital stories of the Turkish lesson on the EBA platform
  1. Tez No: 882664
  2. Yazar: OĞUZHAN DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİA YILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: dijital öykü, Türkçe dersi, eba, digital story, Turkish, eba
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı EBA platformu Türkçe dersi içerikleri arasında bulunan dijital öykülerin dijital öykü unsurları açısından incelemektir. Bu çalışmada aynı zamanda EBA platformunu kullanırken ne gibi sorunlarla karşılaşıldığını, platformun ne gibi eksikliklerinin olduğunu ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada nitel araştırma modeli benimsenmiş olup, çalışmada nitel araştırma desenlerinden sistematik bir şekilde mevcut dokümanları inceleyerek verilerin gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasını sağlayan doküman inceleme deseni kullanılmıştır. Çalışmanın veri kaynaklarını EBA platformunda bulunan Türkçe dersi için hazırlanmış olan dijital öyküler oluşturmaktadır. Türkçe dersi için hazırlanmış olma ve dijital öykü olma kriterlerini sağlayan 59 adet içeriğe ulaşılmıştır. Bu içeriklerden elde edilen veriler, çeşitli veri toplama yöntemleri ile elde edilen verilerin sistematik olarak kodlanması ve kategorilere ayrılmasına yarayan içerik analizi yöntemi ile düzenlenmiş. Bulgular sunulurken her bir kategoriye ait veriler tablolarda gösterilmiştir. Bulgular: Araştırmada 59 dijital öyküden 58 tanesinde müzik unsurunun kullanıldığı ve bunlardan 4 tanesinin düzenlenmesi gerektiği, seslendirme unsurunun 56 tanesinde anlaşılır olduğu 3 tanesinde anlaşılmasının zor olduğu, görsellerin 50 tanesinde yeterli olduğu 9 tanesinde ise geliştirilmesi gerektiği, amaç unsurunun 59 dijital öykünün tamamında anlaşılır olduğu 1 tanesinde belirtilen kazanım ile uyumsuz olduğu, dramatik soru unsurunun 57 tanesinde bulunduğu bunlardan 4 tanesinin düzenlenmesi gerektiği, içeriklerin tamamında etkili bir duygusal içerik bulunduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda 1. 2. ve 3. Sınıflara yönelik içeriklerin yer almadığı ve dijital öykülerin 43 tanesinin ortaokul, 14 tanesinin ilkokul için hazırlanırken 2 tanesinin hangi kademe için hazırlandığının belirtilmediği görülmüştür. EBA platformunda velilere yönelik içerik bulunmadığı, işitme engellilere uygun olduğu belirtilen dijital öykülerde alt yazı veya beden dili işaretçilerinin bulunmadığı belirlenmiştir. Platformda araştırma sürdürülürken içeriklere ulaşmada zorluk yaşandığı belirlenmiştir. Sonuçlar: Dijital öykülerin büyük bölümünde dijital öykü unsurlarının doğru ve etkili kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Hataları veya eksiklikleri bulunan, geliştirilmesi ve güncellenmesi gereken dijital öykülerin de yer aldığı belirlenmiştir. Bazı dijital öykülerde görsellerin kalitesinin güncel teknolojik imkanlar doğrultusunda geliştirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. EBA'nın veli içerikleri sekmesine ilgili içerikler hazırlaması, dijital öykü bulunmayan 1. 2. Ve 3. Sınıf düzeylerine ilişkin dijital öyküler hazırlanıp platforma eklenmesi gerektiği ve içeriklerin bulunabilirliğinin iyileştirilmesi gerektiğini belirlenmiştir. İşitme engelliler için uygun olduğu belirtilen içeriklere gerekli düzenlemeler yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the digital stories among the Turkish lesson contents on the EBA platform in terms of digital story elements. Additionally, this study aims to identify the issues encountered while using the EBA platform and to reveal its deficiencies. Method: In this study, a qualitative research model was adopted, and the document review pattern, which allows the data to be presented in a realistic and holistic way by systematically examining existing documents, was used in the study. The data sources for the study consist of digital stories prepared for the Turkish course on the EBA platform. A total of 59 contents meeting the criteria of being a digital story and prepared for the Turkish course were accessed. The data obtained from these contents were organized using the content analysis method, which involves systematically coding and categorizing data collected through various data collection methods. While the findings are presented, data for each category are shown in tables. Findings: The research revealed that the music element was used in 58 out of 59 digital stories, with four of them requiring revision. The narration element was clear in 56 stories and difficult to understand in three. The visuals were adequate in 50 stories and needed improvement in 9. The purpose element was clear in all 59 stories, but one was inconsistent with the stated learning outcome. The dramatic question element was present in 57 stories, with four needing revision. Effective emotional content was found in all stories. It was also noted that there were no contents for grades 1, 2, and 3, with 43 stories prepared for middle school and 14 for primary school, and two stories did not specify the grade level. It was determined that there were no contents directed at parents, and that the digital stories claimed to be suitable for the hearing impaired lacked subtitles or sign language indicators. Additionally, difficulties in accessing content on the EBA platform were identified during the research. Conclusions: The study concluded that digital story elements were used correctly and effectively in most of the digital stories. However, there were digital stories with errors or deficiencies that needed improvement and updating. It was concluded that the quality of visuals in some digital stories should be enhanced according to current technological capabilities. It has been determined that there is no content for parents on the EBA platform, and there are no subtitles or body language markers in digital stories that are stated to be suitable for the hearing impaired. While research was ongoing on the platform, it was determined that there was difficulty in accessing the content.