On iki-on beş yaş aralığındaki hafif düzey otizmli çocuklara sözcük öğretiminde tematik kelime afişlerinin etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of thematic word posters in teaching vocabulary to children with mild autism between the ages of 12-15
- Tez No: 882669
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH VEYİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Tematik Kelime Afişleri, Sözcük Öğretimi, Autism Spectrum Disorder, Thematic Word Posters, Word Teaching
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Bu çalışmada, tematik kelime afişlerinin 12-15 yaş hafif düzey otizm spektrum bozukluğu olan bir öğrenciye kelime öğretimindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada karma araştırma yöntemi kullanılarak elde edilen nitel ve nicel veriler analiz edilerek ve harmanlanarak çeşitli sonuçlara ulaşılmıştır. Veriler, nitel ve nicel veriler olarak ikiye ayırıldıktan sonra nitel verilerin analizinde içerik analizi, nicel verilerin analizinde ise istatistiki testler kullanılarak verilerin ifade edilmesi yoluna gidilmiştir. Nitel verilerin elde edilmesinde uygulama öncesi ve sonrasında eğitimci ve aile ile yapılan görüşmeler ile eğitim programından elde edilen verilerden yararlanılmıştır. Nicel verilerin elde edilmesinde ise sözcük dağarcığı kontrol listesi aile ve eğitimci formu ön test ve son test olarak kullanılmış ve elde edilen veriler sayısal olarak ifade edilmiştir. Sözcük öğretimi sırasında ise çalışma doğrultusunda geliştirilen tematik kelime afişleri kullanılmış ve hafif düzey otizmli birey ile uygulama gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya hafif düzeyde Otizm Spektrum bozukluğu tanısı konmuş 14 yaşındaki bir erkek çocuğu, ebeveynleri ve eğitimcisi katılmıştır. Bulgular: Araştırmada hafif düzey otizmli öğrencinin ön testte 264 kelime içerisinden 27 kelimeyi öğrenmemiş olduğu ve 264 kelimenin %90'lık kısmını bildiği sonucuna ulaşılarak ön testte 237 (f=237) kelimenin öğrenilmiş olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Uygulamanın gerçekleştirilmesi ve tematik kelime afişleri ile sözcük öğretiminin yapılmasıyla birlikte son test aşamasında hafif düzey otizmli öğrencinin bilinmeyen kelimeleri uygulama doğrultusunda öğrendiği ve uygulama içerisinde verilen 264 kelimenin tamamının(f=264) öğrenildiği sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlar: Araştırma bulguları, hafif düzey otizmli çocuklara sözcük öğretiminde tematik kelime afişlerinin etkili olduğunu, Otizm Spektrum Bozukluğuna sahip çocukların sözcük varlığını geliştirmede ve Otizmli çocuklara yeni sözcüklerin öğretiminde kullanılabilir olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was analyzed whether thematic word posters in teaching vocabulary to a student with mild autism spectrum disorder effect of the impact of the study. Method: In the study, qualitative and quantitative data obtained by using mixed research method were analyzed and blended to reach various conclusions. After dividing the data into qualitative and quantitative data, content analysis was used to analyze qualitative data and statistical tests were used to analyze quantitative data. In obtaining qualitative data, interviews with educators and families before and after the implementation and data obtained from the training program were used. In obtaining quantitative data, the vocabulary checklist family and educator form was used as pre-test and post-test and the data obtained were expressed numerically. During vocabulary teaching, thematic word posters developed in line with the study were used and the application was carried out with individuals with mild autism. A 14- year-old boy diagnosed with mild Autism Spectrum Disorder, his parents and educator participated in the study. Findings: In the study, it was concluded that the student with mild autism did not learn 27 words out of 264 words in the pre-test and that he knew 90% of 264 words and 237 (f=237) words were learned in the pre-test. In the post-test phase after the implementation of the application and vocabulary teaching with thematic word posters, it was concluded that the student with mild autism learned the unknown words in line with the application and learned all 264 words (f=264) given in the application. Conclusions: The findings of the study show that thematic word posters are effective in teaching vocabulary to children with mild autism, and that they are effective in developing the vocabulary of children with ASD and teaching new words to children with ASD.