İzmir ilindeki Aile Hekimliği asistanlarının akılcı antibiyotik kullanımı hakkında tutumları ve bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of attitudes and knowledge levels of family medicineresidents in İzmir province about rational antibiotic use
- Tez No: 882817
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI BAYINDIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, Akılcı, Antibiyotik Direnci, Aile Hekimliği, Bilgi, Tutum
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı İzmir ilindeki Aile Hekimliği asistanlarının Akılcı Antibiyotik Kullanımı hakkındaki tutumları ve bilgi düzeylerinin incelenmesidir. Gereç Ve Yöntem: Araştırma kesitsel, analitik, tanımlayıcı, ulusal, tek merkezli anket çalışmasıdır. Araştırma yeri İzmir ili, araştırma evreni İzmir ilindeki tüm aile hekimliği asistanlarıdır. İzmir ilinde araştırma yapıldığı dönem içinde 456 aile hekimliği asistanı bulunmaktaydı. Dahil edilme kriterlerini karşılayan 318 katılımcıya ulaşıldı. Literatür taranarak hazırlanan; katılımcıların tanıtıcı özelliklerine ve Akılcı Antibiyotik Kullanımı hakkındaki kişisel deneyimlerine yönelik 18 soru, bilgi düzeylerine yönelik 9 soru olmak üzere toplamda 27 soru içermektedir. Bulgular: Çalışma grubunda yaş gruplarına bakıldığında asistanların büyük bir kısmı 24-30 yaş aralığındadır. Katılımcıların %85,5'i tam zamanlı aile hekimliği asistanıdır. Akılcı antibiyotik kullanımı hakkında eğitim alma durumuna bakıldığında %36,5'i henüz eğitim almamıştır. Akılcı Antibiyotik Kullanımı konusundaki yeterlilik durumu çeşitlilik göstermektedir. %45,0'luk bir kesim orta düzeyde yeterliliğe sahiptir, ancak %16,0'luk bir kesim yeterliliklerini geliştirmeleri gerektiğini ifade etmektedir. Asistanların antibiyotik bilgi düzeyi 5'li likert skorlamaya göre değerlendirildiğinde ortalama düzeyde yayılmıştır(3,24±0,53). Bununla birlikte akılcı antibiyotik kullanımının en önemli göstergesi olan anamnez skoru, 4'lü likert skorlamaya göre değerlendirildiğinde ortalamanın çok az üzerinde olduğu görülmektedir(2,85± 0,45). Sonuç: Çalışmamızda yüksek bilgi düzeyi ve başarılı anamnez tutumlarına sahip asistanların, Akılcı Antibiyotik Kullanımı ile ilgili yeterliliklerinin daha yüksek olduğu gözlenmektedir. Bu sonuçlar ışığında aile hekimliği asistanlarının 'Akılcı Antibiyotik Kullanımı' hakkında tutumlarını ve bilgi düzeylerini arttırmak amacıyla belirli aralıklarla eğitim programlarının düzenlenmesiyle birlikte bu konudaki yeterliliklerinin artması ve anamnez tutumlarının gelişmesi sağlanacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Matherial and Method: The research is a cross-sectional, analytical, descriptive, national, single-center survey study. The research location is İzmir province, and the study population includes all family medicine residents in İzmir. During the research period in İzmir, there were 456 family medicine residents. 318 participants who met the inclusion criteria were reached. A total of 27 questions were prepared by reviewing the literature; 18 questions about the participants' demographic characteristics and personal experiences regarding Rational Antibiotic Use and 9 questions regarding their level of knowledge. Findings: Looking at the age groups in the study group, a significant portion of the residents are in the 24-30 age range. 85.5% of the participants are full-time family medicine residents. Regarding the training on rational antibiotic use, 36.5% have not yet received training. The competence level on Rational Antibiotic Use varies. 45% of the segment has a medium level of competence, but 16% express the need to improve their competencies. When the antibiotic knowledge level of the residents is evaluated according to a 5-point Likert scale, it is spread at an average level (3.24±0.53). However, when the most important indicator of rational antibiotic use, the anamnesis score, is evaluated according to a 4-point Likert scale, it is seen to be just above average (2.85±0.45). Result: In our study, it is observed that assistants with a high level of knowledge and successful anamnesis attitudes have higher competencies related to Rational Antibiotic Use. In light of these results, it has been determined that organizing training programs at regular intervals to increase the attitudes and knowledge levels of family medicine assistants regarding 'Rational Antibiotic Use', along with the improvement of their skills in this area and the development of their anamnesis attitudes.