Örgütsel bağlılığın östres, distres, informal iletişim ve çalışma arkadaşları etkileşimi bağlamında incelenmesi
Examining organizational commitment in the context of eustress, distress, informal communication and interaction with colleagues
- Tez No: 882883
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAKİR GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Östres, Distres, İnformal İletişim, Çalışma Arkadaşları Etkileşimi, Üniversiteler, Akademisyenler, Organizational Commitment, Eustress, Distress, Informal Communication, Colleague Interaction, Universities, Academicians
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Araştırma kapsamında akademisyenlerin örgütsel bağlılığı; östres, distres, informal iletişim ve 'çalışma arkadaşları etkileşimi' kavramları bağlamında incelenmektedir. Bu kapsamda çalışmada akademisyenlerin iş yaşamlarındaki duygu durumlarına ve davranışlarına yönelik çıkarımlarda bulunmak amaçlanmaktadır. Niceleyici araştırma yöntemi kapsamında 544 akademisyenden anket yoluyla veriler kesitsel olarak toplanmıştır. Anket soruları 'Üç Bileşenli Örgütsel Bağlılık Ölçeği', 'Östres ve Distres Ölçeği', 'İnformel İletişim Ölçeği' ve 'Çalışma Arkadaşları Etkileşimi Ölçeği' gibi formlardan oluşmaktadır. Katılımcılar olasılıklı olmayan örneklem metodu dâhilinde (küme örnekleme ve amaçlı örneklem metodu ile) araştırmaya dahil edilmişlerdir. Veriler SPSS ve AMOS programlarıyla analiz edilmiştir. Sonuçlar örgütsel bağlılık ile informal iletişim arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. 'Çalışma arkadaşları etkileşimi' ve örgütsel bağlılık değişkenleri arasında da güçlü ve anlamlı bir ilişki söz konusudur. Bu durum akademisyenlerin, iş yerinde kurmuş olduğu formal ve informal iletişimin örgüt aidiyeti açısından elzem olduğuna işaret etmektedir. Bulgular entelektüel bir zümre olan akademisyenlerin örgüt aidiyetleri açısından ilişki kurma biçimlerini anlama hususunda önem taşımaktadır. Verilerin kesitsel olarak toplanması ve olasılıklı olmayan bir örneklem metodu kullanılması nedeniyle araştırma çeşitli kısıtlılıklara sahiptir, dolayısıyla bulgular tüm akademisyen kümeleri üzerine genellenemez. Fakat araştırma konusunda akademisyenleri anlama açısından verimli bir çıktı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the research, academicians' organizational commitment; It is examined in the context of the concepts of eustress, distress, informal communication and 'colleague interaction'. In this context, the study aims to make inferences about the emotional states and behaviors of academics in their business lives. Within the scope of the quantitative research method, data were collected cross-sectionally through a survey from 544 academics. The survey questions consist of forms such as 'Üç Bileşenli Örgütsel Bağlılık Ölçeği', 'Östres ve Distres Ölçeği', 'İnformel İletişim Ölçeği' and 'Çalışma Arkadaşları Etkileşimi'. Participants were included in the research within the non-probability sampling method (cluster sampling and purposeful sampling method). Data were analyzed with SPSS and AMOS programs. The results show that there is a positive significant relationship between organizational commitment and informal communication. There is also a strong and significant relationship between the variables 'colleague interaction' and organizational commitment. This indicates that the formal and informal communication established by academics in the workplace is essential for organizational belonging. The findings are important in understanding the ways academics, an intellectual group, establish relationships in terms of organizational affiliation. The research has several limitations due to the cross-sectional collection of data and the use of a non-probability sampling method, so the findings cannot be generalized across all academic clusters. However, it provides a productive output in terms of understanding academics about research.