Örgüt kültürü ile örgütsel atiklik arasındaki ilişki
Relationship between organizational culture and organizational agility
  1. Tez No: 883003
  2. Yazar: MİRAÇ ÖZALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK İŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Pazar Kültürü, Adhokrasi Kültürü, Klan Kültürü, Hiyerarşi Kültürü, Örgütsel Atiklik, Organizational Culture, Market Culture, Adhocracy Culture, Clan Culture, Hierarchy Culture, Organizational Agility
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışma örgüt kültürünün örgütsel atikliğe etkisinin araştırılması maksadıyla yapılmıştır. Örgüt kültürü boyutlarından pazar kültürü, adhokrasi kültürü, klan kültürü ve hiyerarşi kültürünün her birinin örgütsel atikliğe etkisi incelenmiştir. Çalışma literatür ve uygulama kısmından oluşmaktadır. Literatür kısmında örgüt kültürü ve tipleri ile örgütsel atiklik kavramları tanımlanmıştır. Uygulama aşamasında ise Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde çalışan sağlık personelinden anket yöntemi ile veriler toplanmış, daha sonra istatiksel analizler yapılmıştır. Sonuç olarak ön görüldüğü gibi örgüt kültürü tipleri ile örgütsel atiklik arasında ilişki olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effect of organizational culture on organizational agility. The effects of each of the organizational culture dimensions of market culture, adhocracy culture, clan culture and hierarchy culture on organizational agility were examined. The study consists of literature and application parts. In the literature part, organizational culture and types and the concepts of organizational agility are defined. In the application phase, data were collected from the health personnel working in Ankara Bilkent City Hospital by questionnaire method, and then statistical analyzes were made. As a result, it has been observed that there is a relationship between organizational culture types and organizational agility.