DKAB öğretmenlerinin dijitalleşmeye bakış açısı: Batman ili örneği
DKAB teachers' perspective on digitalization: Batman province case
  1. Tez No: 883016
  2. Yazar: ZUHAL KAVŞUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABAHATTİN BALA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Dijitalleşme, Din, Eğitim, DKAB, Religious Education, Digitalization, Religion, Education, DKAB
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günümüzde dijitalleşmenin ve araçların etkisini daha derinden hisseder olduk. Dijital, kültürden sanata hatta eğitime kadar her alanda yön verici bir pozisyona kavuştu Araçların dönüştürücü etkisi, zaman içerisinde insanı ve eğitim anlayışlarını farklılaştırmıştır. Dijital dönüşümün hayata ve insana yansıması mevcut durumda konumların bozulmasına sebep olmuştur. Bu süreçte eğitim de araçlara teslim edilmiş bir haldedir. Dijitalleşme, teorik ve pratik problemleri olan, bunun yanında büyük bir imkân alanı olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu araştırmada dijital kullanımların öğrencilerin dini algı ve din eğitimine yaklaşımlarına etkileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın literatür taraması kısmında dijitalleşme tanımı ve dijital dönüşüm süreci, kuşak kavramı, dijitalin insana ve topluma etkileri, dijitalleşmeyle birlikte eğitim materyallerinde görülen değişim, FATİH projesi, dijitalleşen eğitimde eğitim bileşenlerinin durumu, din ve dijitalleşme karşılaşmasının imkân ve sorunları, benzerlik ve farklılıkları, Dijital Din-Dijitalde Din kavramları ve dijitalleşmenin DKAB derslerine yansımaları konuları üzerinde durulmuştur. Literatür taramasının yanı sıra bu araştırma için yapılan mülakat/görüşmenin örneklem alanı 2023-2024 Eğitim Öğretim yılında Batman ili Merkez ilçesinde görev yapan,“maksimum çeşitlilik örneklemesi”yöntemine uyularak tespit edilen ve görüşme talebini kabul eden 16 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırma sonuçlarından hareketle katılımcıların hem öğrenci hem de öğretmen açısından avantajlı olmasından dolayı DKAB derslerinde sıklıkla materyal kullandıkları söylenebilir. Ayrıca derste kullanılan dijital materyal ve içeriklerin dikkat çekici ve öğrenmeyi kolaylaştırıcı etkisinden dolayı DKAB derslerinde kullanımının önemli olduğu düşünülmektedir. Bu sonuçların yanı sıra öğrencilerin ders dışı yoğun ve bilinçsiz dijital kullanımlarının onların dini algılarını ve din eğitimine yaklaşımlarını olumsuz etkilediği de öğretmenlerce belirtilmektedir. Literatür taraması ve mülakat/görüşme yöntemi üzerinden yapılan bu çalışma dijitalleşmenin etkilerine dair kapsamlı bir çerçeve sunmaktadır. Bu çalışmanın daha sonraki süreçlerde, dijitalin kullanımı üzerinden yapılacak çalışmalara katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, we feel the impact of digitalization and tools more deeply. Digital has gained a guiding position in every field from culture to art and even education. The transformative effect of tools has differentiated people and their understanding of education over time. The reflection of digital transformation on life and people has caused the current situation to deteriorate. In this process, education has also been surrendered to tools. Digitalization, with its theoretical and practical problems, also appears as a great area of opportunity. In this research, it was tried to determine the effects of digital usage on students' religious perception and approaches to religious education. In the literature review section of the research, the definition of digitalization and the digital transformation process, the concept of generation, the effects of digital on people and society, the changes seen in educational materials with digitalization, the FATİH project, the status of educational components in digitalized education, the possibilities and problems of the encounter between religion and digitalization, similarities and differences, the concepts of Digital Religion-Religion in Digital, and the reflections of digitalization on DKAB courses were emphasized. In addition to the literature review, the sample area of the interview/interview conducted for this research consists of 16 teachers working in the Central District of Batman Province in the 2023-2024 Academic Year, who were determined by following the“maximum diversity sampling”method and accepted the interview request. Based on the research results, it can be said that the participants frequently use materials in DKAB courses because it is advantageous for both students and teachers. In addition, it is thought that the use of digital materials and contents used in the course is important in DKAB courses due to their striking and learning facilitating effect. In addition to these results, it is also stated by the teachers that students' intensive and unconscious digital use outside of class negatively affects their religious perceptions and approaches to religious education. This study, which is conducted through literature review and interview/interview method, provides a comprehensive framework on the effects of digitalization. It is thought that this study will contribute to the studies to be conducted on the use of digital in the future.