Effects of unfocused indirect feedback on EFL students' writing performance and their perceptions: An action research
Odaklanmamış dolaylı yazılı düzeltici geribildirimin İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin yazma becerisi performansları ve algıları üzerindeki etkisi: Bir vaka çalışması
  1. Tez No: 883018
  2. Yazar: ENİS IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SEMRA AKYEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci dilde yazma öğretimi, yazılı düzeltici geribildirim, öğrencilerin algıları, Teaching L2 writing, written corrective feedback, learners' perceptions
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
İkinci dilde (L2) yazma becerilerini kazanmak, öğrenciler için önemli bir zorluk oluştururken, düzeltici geribildirim hataların belirlenmesi ve düzeltilmesinde kilit bir rol oynamaktadır. Hata düzeltme kodları aracılığıyla sağlanan dolaylı düzeltici geribildirim, yazılı ödevler üzerinde etkili geribildirim sağlamanın önemli bir yöntemi olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, L2 yazma üzerinde hata düzeltme kodları ile dolaylı düzeltici geribildirimin etkisini ve öğrencilerin geribildirim sürecine yönelik algılarını ve deneyimlerini araştırmaktadır. Çalışma, Türkiye'deki bir üniversite hazırlık okulunda eylem araştırması olarak yürütülmüş olup, veri toplama sürecinde karma yöntemler kullanılmıştır. Nicel veriler, katılımcıların yazılı ödevlerinin değerlendirilmesi yoluyla elde edilmiş olup, dolaylı düzeltici geribildirimin uygulanmasından önceki taslaklar ile revize edilmiş sürümler arasındaki puanları karşılaştırarak toplanmıştır. Nitel veriler ise yansıtma denemeleri ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilmiş ve katılımcıların geribildirim sürecine ilişkin görüşlerini içermektedir. Bulgular, hata düzeltme kodları ile dolaylı düzeltici geribildirimin uygulanmasının ardından yeni yazı parçalarının kalitesinde önemli bir iyileşme olduğunu göstermektedir. Sürecin zaman alıcı yönünü kabul etmelerine rağmen, katılımcıların çoğunluğu, geribildirime karşı olumlu tutumlar sergilemekte ve yazma becerilerini geliştirmedeki algılanan değerini vurgulamaktadır. Bu çalışma, L2 yazma üzerinde etkili geribildirim uygulamalarıyla ilgili devam eden tartışmalara, dolaylı düzeltici geribildirimin ve öğrencilerin algıları ve deneyimleri ile ilgili içgörüler sunarak katkıda bulunmaktadır. Bu geribildirim yönteminin faydaları ve zorluklarına ışık tutarak, bu araştırma, L2 yazma yeterliliğini geliştirmede hata düzeltme kodları kullanılarak dolaylı düzeltici geribildirimin etkinliği hakkında eğitimcileri ve uygulayıcıları bilgilendirmektedir.
Özet (Çeviri)
Writing is considered to be one of the most challenging skills in language learning and corrective feedback plays a crucial role in helping learners identify and rectify their errors. Through error correction codes, indirect corrective feedback has gained considerable attention as a method of giving effective feedback on written assignments. This study investigates the effect of indirect corrective feedback with error correction codes in L2 writing and the students' perceptions and experiences about the feedback process. The study was conducted as action research in a university preparatory school in Türkiye. By utilizing mixed-methods approach, the researcher collected quantitative data for the study through evaluating the writing assignments of the participants by giving scores to their two different paragraphs. Two scores of the participants which they received for their first draft of their writing assignments were compared to see the effect of the indirect corrective feedback with error correction codes. The qualitative data was collected through reflection essays and semi-structured interviews. The participants expressed their perceptions about the feedback process they had been through. The findings of the study indicate that indirect corrective feedback with error correction codes has a significant benefit on the new pieces of writings. The reflection essays and the interviews revealed that the majority of participants have positive attitude towards the indirect corrective feedback despite the time-consuming aspect of the process. The study contributes to ongoing discourse on effective feedback practices in L2 writing by providing insights about perceptions and experiences with indirect corrective feedback using error correction codes.