İlkokul öğrencilerinin okuma kültürü edinme sürecine ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşleri
Classroom teachers' opinions on the process of primary school students acquiring a reading culture
- Tez No: 883039
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE KUŞDEMİR KAYIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma, okuma kültürü, olgu bilim, sınıf öğretmenleri, reading, reading culture, phenomenology, classroom teachers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Öğrencilerde okuma kültürünün temelleri ilkokulda atılmaktadır. Bu noktada ilkokul öğrencilerinin okulda rol model olarak gördükleri sınıf öğretmenlerinin, okuma kültürüne dair yaptıkları çalışmalar ve okuma kültürü edinme sürecine ilişkin görüşleri oldukça önemlidir. Bu nedenle bu çalışmada, ilkokul öğrencilerinin okuma kültürü edinme sürecine ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşlerini araştırmak amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, 2023-2024 eğitim öğretim yılında Şanlıurfa ilinde görev yapan 15 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak görüşme formu kullanılmıştır. Veriler içerik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; okuma becerisini anlamlandırma, keşfetme, kişisel/sosyal gelişim aracı, öğrenme ve yorumlama olarak tanımlayan sınıf öğretmenlerinin kitap okumanın öneminin farkında oldukları fakat buna zaman ayırmakta zorluk yaşadıkları, okuma kültürü kavramı konusunda eksik bilgiye sahip oldukları, öğrencilerinin okuma kültürü edinme durumlarını gözlem ve deneyimleri ile takip edebildikleri, öğrencilerin okuma kültürü kazanmasında rol model, baş etken ve yönlendirici/teşvik edici olduklarını düşündükleri, öğrencilerine okuma kültürü edindirmek adına sınıf içi etkili uygulamalar yaptıkları, sınıf dışında etkili uygulamalar yapamadıkları, öğrencilerin okuma kültürü edinmelerini özellikle okul dışı faktörlerin engellediğini düşündükleri, öğrencilerin okuma kültürlerini geliştirmeye yönelik; okumanın öneminden bahsetme, okuma saati düzenleme, ödüllendirme, sınıf kitaplığını zenginleştirme, veli ile iş birliği yapma ve sistemsel değişiklikler önerilerinde bulundukları sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu sonuçlardan hareketle uygulayıcılara ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The foundations of a reading culture in students are established in primary school. At this point, the efforts of classroom teachers, who are seen as role models by primary school students, regarding the reading culture and their opinions on the process of acquiring a reading culture are quite important. Therefore, this study aims to investigate the opinions of classroom teachers on the process of primary school students acquiring a reading culture. The research was conducted using the phenomenology design, one of the qualitative research methods. The study group of the research consists of 15 classroom teachers working in Şanlıurfa during the 2023- 2024 academic year. The study group was determined using the maximum variation sampling method. An interview form was used as the data collection tool in the research. The data were analyzed using the content analysis method. As a result of the research, it was found that classroom teachers, who define reading skills as understanding, discovering, a tool for personal/social development, learning, and interpreting, are aware of the importance of reading books but have difficulty allocating time for it; they have insufficient knowledge about the concept of reading culture; they can monitor their students' acquisition of reading culture through observation and experience; they believe they are role models, main influencers, and guides/encouragers in students' acquisition of a reading culture; they implement effective practices in the classroom to instill a reading culture in their students but cannot carry out very effective practices outside the classroom; they believe that outof-school factors particularly hinder students' acquisition of a reading culture; and they suggest discussing the importance of reading, organizing reading hours, rewarding, enriching the class library, cooperating with parents, and making systemic changes to improve students' reading culture. Based on these results, recommendations were made for practitioners and researchers.