KOAH tanısı ile hastaneye yatan hastalarda proaktif palyatif bakım ihtiyacının belirlenmesinde: CAT ve BODE
CAT and BODE in determing the need for proctive palliative care in patients hospitalized with a diagnosis of COPD
  1. Tez No: 883129
  2. Yazar: ŞÜKRAN BÜŞRA İRFAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR ERGÜN, DOÇ. DR. HARUN KARAMANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, proaktif palyatif bakım, CAT, BODE, COPD, proactive palliative care, CAT, BODE
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Göğüs Has. ve Göğ. Cerr.Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH); hava yollarında (bronşit, bronşiyolit) ve/veya alveollerde (amfizem) kalıcı anormalliklere bağlı oluşan kronik hava yolu semptomları (nefes darlığı, öksürük, balgam) ile karakterize, stabil dönem ve alevlenmelerle seyreden progresif bir hastalıktır. Dünya çapında yüksek prevalansı ve giderek artan insidansıyla önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Proaktif palyatif bakım için uygun hastaların belirlenmesi KOAH'da öngörülemeyen hastalık seyri nedeni ile zordur. Proaktif palyatif bakım erken evrede uygulanan, hastanın fiziksel, psikiyatrik, sosyal, manevi ve yaşam sonu bakımını içeren multidisipliner bir palyatif bakım yaklaşımıdır. Proaktif palyatif bakım, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak veya durdurmak için tedavi edici tedbirler de içerebilirken, palyatif bakım sadece semptomların kontrolüne odaklanır. Bu çalışmanın amacı, KOAH tanısıyla hastaneye yatan hastalarda CAT ve BODE ile proaktif palyatif bakım adaylarının belirlenmesidir. Gereç- Yöntem: Çalışmamıza 01.10.2023-31.10.2023 tarihleri hastanemizde KOAH tanısı ile yatırılan 61 hasta dahil edildi. Hastalara ait sosyodemografik ve temel klinik özelliklerin yanısıra, mMRC dispne skalası, CAT skoru ve BODE indeksi prospektif olarak değerlendirildi. Hastalar 6 ay süre ile takip edilerek, 8 hafta içinde yeniden yatış ve/veya 6 ay içinde vefat durumları belirlendi. KOAH klinik ve prognostik değerlendirme ölçeklerinin sekiz hafta içinde yeniden yatış ve/veya ölümü ön gördürücü özellikleri ROC (Receiver Operating Characteris-tic) analizi ile incelendi. İstatistiksel anlamlılık için tip-1 hata düzeyi %5 olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 61 hastanın [48 (%78,7) erkek ve 13 (%21,3) kadın] yaş ortalaması 66,8±9,6 yıl idi. Hastaların ortalama vücut kütle ağırlığı 24,9±5,2 kg/m2, ortalama FEV1 yüzdesi %40,3±12,7, ortalama 6 dakika yürüme mesafesi ise 247±102 metre bulundu. Ortanca mMRC dispne skalası 3 (1-4), CAT skoru 18 (4-40), BODE indeksi 6 (0-10) idi. Toplam 26 (%42,6) hasta uzun süreli oksijen tedavisi alıyordu. Sekiz haftalık izlem sürecinde 17 (%27,9) hastada tekrar hastane yatışı ve/veya ölüm gerçekleşti. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde ileri yaş (OR: 1,2; %95GA: 1,1-1,4; p=0,007), USOT kullanımı (OR: 18,8; %95GA: 2,0-175; p=0,010), düşük FEV1 yüzdesi (OR: 0,9; %95GA: 0,8-0,98; p=0,024) ve yüksek mMRC dispne skalası puanının (OR: 4,0; %95GA: 1,1-15,2; p=0,044) sekiz hafta içinde rehospitalizasyon ve/veya ölüm için bağımsız risk faktörleri olduğu gösterildi. ROC analizi ile BODE indeksinin (EAA: 0,739; %95GA: 0,608-0,871; p=0,004) sekiz hafta içinde rehospitalizasyon ve/veya ölümü ön gördürücü anlamlı özelliğe sahip olduğu ortaya konuldu. Sonuç: KOAH tanısı ile yatan hastalarda ileri yaş, uzun süreli oksijen tedavisi gereksinimi, düşük FEV1 düzeyleri ve yüksek mMRC dispne skalası rehospitalizasyon ve/veya ölüm için bağımsız risk faktörleridir. BODE indeksinin sekiz hafta içinde rehospitalizasyon ve/veya ölümü öngöndürücü özelliğe sahip olduğu, CAT skorunun ise öngördürücü özelliği olmadığı gösterildi.
Özet (Çeviri)
Aim: Chronic obstructive pulmonary disease (COPD); It is a progressive disease characterized by chronic airway symptoms (shortness of breath, cough, sputum) caused by permanent abnormalities in the airways (bronchitis, bronchiolitis) and/or alveoli (emphysema), with stable periods and exacerbations. It is an important cause of morbidity and mortality with its high prevalence and increasing incidence worldwide. Identifying patients suitable for proactive palliative care is difficult due to the unpredictable disease course in COPD. Proactive palliative care is a multidisciplinary palliative care approach that is applied in the early stages and includes physical, psychiatric, social, spiritual and end-of-life care of the patient. While proactive palliative care may also include therapeutic measures to slow or stop the progression of the disease, palliative care focuses only on controlling symptoms. The aim of this study is to identify proactive palliative care candidates with CAT and BODE in patients hospitalized with COPD. Materials and Methods: 61 patients hospitalized with a diagnosis of COPD in our hospital between 01.10.2023 and 31.10.2023 were included in our study. In addition to the sociodemographic and basic clinical characteristics of the patients, mMRC dyspnea scale, CAT score and BODE index were evaluated prospectively. The patients were followed for 6 months and readmission within 8 weeks and/or death within 6 months were determined. The predictive properties of COPD clinical and prognostic assessment scales for readmission and/or death within eight weeks were examined by ROC (Receiver Operating Characteristic) analysis. For statistical significance, the type-1 error level was determined as 5%. Results: The average age of a total of 61 patients included in the study [48 (78.7%) males and 13 (21.3%) females] was 66.8±9.6 years. The average body mass weight of the patients was 24.9±5.2 kg/m2, the average FEV1 percentage was 40.3±12.7%, and the average 6-minute walking distance was 247±102 meters. The median mMRC dyspnea scale was 3 (1-4), CAT score was 18 (4-40), BODE index was 6 (0-10). A total of 26 (42.6%) patients were receiving long-term oxygen therapy. During the eight-week follow-up period, 17 (27.9%) patients were hospitalized again and/or died. In multivariate logistic regression analysis, advanced age (OR: 1.2; 95%CI: 1.1-1.4; p=0.007), LTOT use (OR: 18.8; 95%CI: 2.0-175; p=0.010), low FEV1 percentage (OR: 0.9; 95%CI: 0.8-0.98; p=0.024) and high mMRC dyspnea scale score (OR: 4.0; 95%CI: 1.1-15, 2; p=0.044) were shown to be independent risk factors for rehospitalization and/or death within eight weeks. ROC analysis revealed that the BODE index (AUC: 0.739; 95%CI: 0.608-0.871; p=0.004) was significantly predictive of rehospitalization and/or death within eight weeks. Conclusion: In patients hospitalized with a diagnosis of COPD, advanced age, long-term oxygen therapy requirement, low FEV1 levels and high mMRC dyspnea scale are independent risk factors for rehospitalization and/or death. It has been shown that the BODE index is predictive of rehospitalization and/or death within eight weeks, while the CAT score is not predictive.