Özel okullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin aşırı koruyucu (helikopter) ailelere ilişkin görüşleri
Helicopter parent attitudes according to private school classroom teacher's perspective
- Tez No: 883351
- Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Helikopter ebeveynlik, özel okul, ilkokul, ebeveynlik, helicopter parenting, private school, primary school, parenting
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Helikopter ebeveynlik literatüre girmiş bir kavramdır. Helikopter aileler, çocuklarının yaşamlarını aşırı derecede denetleyen, sürekli olarak müdahale eden ve kontrolcü ebeveynler olarak tanımlanmaktadır. Bu tür ebeveynler, çocuklarının karşılaştığı sorunları kendileri çözmeye çalışır ve çocuklarının bağımsızlık kazanmalarına engel olurlar. Çocuklarının akademik, sosyal ve duygusal yaşamlarını yakından takip ederler ve her adımlarında yönlendirme yapma eğilimindedirler. Helikopter ebeveynler, çocuklarının başarısızlık yaşamalarını önlemek amacıyla onların adına kararlar alır, onları sürekli kontrol eder ve genellikle aşırı koruyucu bir tutum sergilerler. Bu çalışma, özel okullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin aşırı koruyucu (helikopter) ailelere ilişkin görüşlerini incelemiştir. Sınıf öğretmenlerinin ilkokula devam eden çocukları olan helikopter ebeveynler ile ilgili görüşlerini alarak ailelerin helikopter ebeveyn tutumlarının ilkokula devam eden çocuklarının iletişimlerini, sosyal ilişkilerini, öğretmeni ile olan ilişkilerini ve akademik sürecini nasıl etkilediğini anlamayı amaçlamaktadır. Çalışmada nitel araştırma paradigması içinde yer alan temel nitel araştırma deseni uygulanmıştır. Bu araştırmada, özel okulda görev yapan sınıf öğretmenlerinden oluşan bir katılımcı grubuyla yapılan görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, helikopter ebeveyn tutumuna sahip ailelerin ve bu anne baba tutumunun, çocukların akademik başarısı, sosyal ve duygusal gelişimi, öğretmen-veli iletişimi ve sınıf ortamı üzerindeki etkileri gibi konulardaki görüşlerini paylaşmışlardır. Sonuçlar, özel okullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin genellikle helikopter ebeveyn tutumuna sahip anne babaların tutumlarının, çocuklarının okul ve sınıf içi öğrenme sürecine; çocukların kişilik ve sosyal gelişimlerine ve öğretmen ile ilişkilerine dair olumsuz etkileri olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın sonuçları, sınıf öğretmenlerinin helikopter ebeveyn tutumuna sahip anne babalar ile etkili bir şekilde çalışabilmeleri için rehberlik sağlayabilir ve helikopter tutuma sahip ebeveynler için bir perspektif oluşturabilir ayrıca eğitimde daha sağlıklı bir iş birliği ortamının oluşturulmasına katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
“Helicopter parenting”is a concept that has entered the literature in recent years. Helicopter parents are defined as parents who excessively monitor, constantly intervene in, and control their children's lives. These types of parents try to solve the problems their children encounter themselves and hinder their children's ability to gain independence. They closely follow their children's academic, social, and emotional lives and tend to guide them at every step. Helicopter parents make decisions on behalf of their children to prevent them from experiencing failure, continuously control them, and generally exhibit an overly protective attitude. The literature also focuses on the negative consequences of this attitude. This study examines the opinions of classroom teachers working in private schools regarding overprotective (helicopter) parents. By gathering the views of classroom teachers on helicopter parents of elementary school children, it aims to understand how the helicopter parenting attitude of families affects the communication, social relationships, relationships with teachers, and academic processes of children attending elementary school. A basic qualitative research design within the qualitative research paradigm has been applied in the study. In this research, in-depth interviews were conducted with a group of participants consisting of classroom teachers working in private schools, according to the phenomenological design of qualitative research. The participants shared their views on the academic success, social and emotional development, parent-teacher communication, and classroom environment impacts of helicopter parenting attitudes. The results show that classroom teachers working in private schools generally believe that the attitudes of parents with helicopter parenting tendencies have negative effects on their children's learning processes in school and classroom settings, on their personality and social development, and on their relationships with teachers. The findings of this study can provide guidance for classroom teachers to work effectively with parents who exhibit helicopter parenting attitudes and offer a perspective for helicopter parents. Additionally, it can contribute to creating a healthier collaboration environment in education.